Ekologinen eli myrkytön rikkaruohojen torjunta

Ekologinen eli myrkytön rikkaruohojen torjunta

Rikkaruohot aiheuttavat ylimääräistä päänvaivaa ja työtä kotipuutarhurille. Rikkaruohojen torjunta kannattaa aloittaa heti, kun niitä ilmaantuu. Rikkakasveista voi päästä eroon myrkyttömästi erilaisin mekaanisin ja ekologisin menetelmin, jolloin puutarhaan ei jää haitallisia aineita. Torjuntaa helpottaa, kun tunnistaa rikkakasvien leviämistavan. Onko kyseessä yksi- vai monivuotinen rikkakasvi? Mikä on paras keino torjua rikkaruohoja? Lue tästä vinkit ekologiseen rikkaruohojen torjuntaan.

Eroon rikkaruohoista

Rikkaruohot valtaavat nopeasti alaa puutarhan varsinaisilta kasveilta. Rikkaruohot kilpailevat ravinteista ja vedestä, ja pahimmillaan rikat tukahduttavat puutarhakasvit alleen. Liiallinen rikkakasvusto estää valon ja ilman pääsyn puutarhakasveille, jolloin kasvit herkistyvät erilaisille taudinaiheuttajille. Aloita rikkaruohojen torjunta mahdollisimman aikaisin keväällä, jotta rikkakasvustot eivät pääse villiintymään. Säännöllinen kitkentä ja haraaminen estävät leviämistä tehokkaasti.

Yksi- vai monivuotisia rikkaruohoja?


Monivuotiset rikkaruohot levittäytyvät juuristonsa avulla, yksivuotiset leviävät siementämällä. Ole tarkkana ja aloita torjunta mahdollisimman varhain, ennen kuin siementävät kukinnot alkavat kehittyä ja juuret kasvaa mulloksessa.
Monivuotisista rikkaruohoista hankalimpia ovat juolavehnä, leskenlehti, peltokorte, suikeroleinikki, voikukka ja pelto-ohdake. Huolellinen ja riittävän syvältä talikolla käännetty maa helpottaa monivuotisten rikkakasvien juurien ja juurimukuloiden poistamisessa.
Yleisimpiä yksivuotisia rikkakasveja ovat jauhosavikka, pihatähtimö, peltosaunio, peltoemäkki ja erilaiset pillikkeet. Kitke yksivuotiset rikkaruohot ennen kukintojen ilmestymistä. Torju rikkoja koko kasvukauden ajan. Kitkentäjätteen kompostointi vaatii huolellisuutta, sillä huonosti hoidettu tunkio voi levittää rikkojen siemeniä.

Kuorikate torjuu ja kaunistaa, Biolan.

Ekologinen rikkaruohojen torjunta - kokeile näitä!

Kitke, kitke, kitke


Säännöllinen kitkeminen ja haraaminen on tehokkain keino rikkakasvien torjuntaan. Suojaa kädet hyvin istuvilla puutarhakäsineillä. Ne takaavat napakan sormituntuman rikkaruohoihin. Erilaiset kitkentäraudat, kuten voikukkarauta, helpottavat saamaan juuret ehjinä pois maasta ja auttavat monivuotisten rikkakasvien hävittämisessä.

Heilurihara ja harvennuskuokka


Pitkävartinen heilurihara on kätevä työväline rikkaruohojen poistoon kasvimaalle ja murskekäytäville. Se pureutuu hyvin myös tiiviiseen maahan. Harvennuskuokka helpottaa perennapenkkien ja kasvimaiden kitkentää. Harvennuskuokan teräväreunaisella kärjellä saa rikat pois hankalistakin paikoista.

Rikkaruohopoltin


Käsikäyttöinen rikkaruohopoltin on oiva apuväline pihan hiekkakäytävien ja kivetettyjen alueiden hoitoon. Polttaminen tuhoaa kasvin solukon ja lopettaa rikkaruohon kasvun. Polttokäsittely uusitaan aina uusien rikkojen ilmestyttyä.

Kuorikate torjuu ja kaunistaa


Kasvien ympärillä olevan tyhjän multapinnan voi peittää kuorikatteella. Rikkaruohojen on vaikeampaa tunkeutua katekerroksen läpi. Siementävät rikkakasvit on helpompi nykäistä irti katteesta kuin kitkeä mullasta. Kuorikate on myös nopea tapa siistiä istutusalueita ja kohentaa niiden ulkonäköä.

Kivikate kuvassa, Kekkilä.