Neova aloittaa eläinrehuaineiden tuotannon Hankkijalle Ilomantsissa

Erityisestä rehuturpeesta valmistettujen tuotteiden valmistus on tarkoitus aloittaa pilottimittakaavassa tänä vuonna Neovan Ilomantsin tuotantolaitoksella. Rehuliiketoiminnan pilotti on yksi Neovan uusista suobiomassojen korkean jalostusasteen tuotekehitysprojekteista. Yhtenä tuotekehitysalueena on ollut vuodesta 2019 alkaen turpeen käyttö eläinrehuissa. Hankkija on ollut tuotekehityspartnerina projektissa vuodesta 2022 saakka.

 
Tuotteen myyntiä on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa porsasrehujen lisäksi muille eläimille, kuten broilerirehuihin.

Turpeen ja sen sisältämien humusaineiden on useissa tutkimuksissa todettu tukevan eläinten hyvinvointia ja kasvua. Turpeen positiiviset vaikutukset eläinten hyvinvointiin on tunnettu jo pitkään kuiviketurvekäytössä, ja ne on pystytty todentamaan myös rehukäytössä.

Tuotekehitystyössä on onnistuttu tunnistamaan erityisesti rehukäyttöön soveltuva optimaalinen turvelaatu. Neovan ja yhteistyökumppaneiden toteuttamissa ruokintakokeissa on saatu vakuuttavaa näyttöä tarkkojen laatukriteereiden perusteella valitun turpeen soveltuvuudesta rehukäyttöön etenkin porsaille soveltuvana virikerehupellettinä. Virikerehun tarkoituksena on tarjota sioille mielekästä tekemistä ja tyydyttää niille luontaista tonkimistarvetta. Koska virikerehupelletit on tarkoitettu eläimen syötäviksi, päätyvät turpeen hyödylliset aineet eläimen suolistoon. Ruokintakokeissa porsaille välikasvatuksessa annetun viriketurvepelletin onkin todettu parantavan porsaiden kasvua ja vähentävän vieroitusripulia. Lisäksi turvepelletit tukevat eläinten hyvinvointia muun muassa hännänpurennan vähenemisen myötä. Hännänpurennan ja vieroitusripulin vähenemisen myötä lääkitsemistarve vähenee.

Neovan uusien korkean jalostusasteen tuotteiden tuotekehityksestä vastaavan liiketoimintajohtaja Mia Suomisen mukaan rehuaineiden valmistuksen aloitus on päänavaus Neovan rehuliiketoiminnalle.

”Testeissä toimivaksi ja vailla haitallisia sivuvaikutuksia olevalla tuotteella on kysyntää markkinoilla. Etenkin, kun uusi tuote tukee eläinten hyvinvointia ja parantaa kotieläintuotannon kannattavuutta. Taloudellinen näkökulma on erittäin tärkeä alalla, joilla on valtavat haasteet taloudellisiin muutospaineisiin sopeutumisessa”.

Suomessa on reilu miljoonaa sikaa, mikä on alle prosentti koko Euroopan markkinasta. Tuotannon alkuvuosina kohdemarkkina on Suomi ja tuotannon laajetessa markkina-alue kasvaa muihin Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Tuotteen myyntiä on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa porsasrehujen lisäksi muille eläimille, kuten broilerirehuihin.

”Nyt käynnistyvä rehupilottituotanto Ilomantsin pellettitehtaalla kattaa vuodet 2024 ja 2025. Mikäli markkinoiden kysyntä vastaa odotuksia, Neova varautuu rehutuotannon laajentamiseen”, Suominen jatkaa.

Rehukäyttöön valittu turve on puhdas, prebioottinen eli suolistomikrobeille hyödyllisiä hiilihydraatteja sisältävä luonnonkuitutuote, joille on tällä hetkellä kova kysyntä rehumarkkinoilla.

Hankkijan tutkimus- ja kehitysjohtaja Juhani Vuorenmaan mukaan turverehupelletti on kiinnostava luonnontuote, jonka rehukäytön eduista on jo saatu hyviä tutkimusnäyttöjä.

”Niiden perusteella uskomme siitä olevan monipuolista hyötyä eri eläimillä. Odotamme innolla, että pääsemme kehittämään tuotetta edelleen ja tarjoamaan sitä asiakkaidemme käyttöön sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla”, Vuorenmaa sanoo.

 

Lisätietoja Neova-konsernista

Neova on kansainvälinen monialakonserni, joka edistää liiketoiminnoillaan puhdasta ja vettä säästävää paikallista elintarviketuotantoa sekä tarjoaa paikallisia polttoaineita. Neova -konserni myös kehittää uusia tuotteita saastuneen ympäristön puhdistamiseen, valmistelee tuulivoimaprojekteja sekä luo hyvinvointia työllistämällä, kierrättämällä ja luomalla viihtyisiä elinympäristöjä.
Neova-konserniin kuuluu alakonserni Kekkilä-BVB, joka on kasvualustatuotteiden markkinajohtaja Euroopassa. Yhtiö tuottaa Suomessa Kekkilä -brändillä, Ruotsissa Hasselfors Garden -brändillä sekä Hollannissa BVB Substrates -brändillä kasvualustoja, katteita ja lannoitteita ammattiviljelijöille, kuluttajille ja viherrakentajille.
Neova on myös bioenergian johtava toimija Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Neovan energia-asiakkaille kehitetty tuote- ja palveluvalikoima koostuu paikallisista polttoaineista, kuten pelletistä, metsäpolttoaineista ja energiaturpeesta. Neova on kaikilla markkina-alueillaan tärkeä osa paikallista energiainfrastruktuuria. Neova-konsernin Innovation and New Business Accelerator -liiketoiminta-alue kehittää uusia liiketoimintaratkaisuja konserniyhtiöiden omien vahvuuksien pohjalta. Yhtiön uusin korkean jalostusarvon liiketoiminta on Novactor, joka tähtää teknisten hiilien kasvaville kansainvälisille markkinoille.
Neova-konsernissa työskenteli tilikaudella keskimäärin 936 työntekijää. Lisäksi yhtiö työllistää satoja paikallisia urakoitsijoita tuotanto- ja toimitusketjuissaan.

 

Ryhmäkuvassa vasemmalta: Mia Suominen, liiketoimintajohtaja Neova Oy,
Juhani Vuorenmaa, tutkimus- ja kehitysjohtaja Hankkija Oy,
Kaisa Hytönen, projektipäällikkö Neova Oy,
Henrik Willberg, rehuliiketoiminnan johtaja Hankkija Oy,
Hannele Kettunen, kehityspäällokkö Hankkija Oy,
Jyri Maunuksela, projektijohtaja Neova Oy
Markus Tykkyläinen, varatoimitusjohtaja Neova Oy