Luottokumppani vaihtui parempaan — Rapid 400 C
Jussi Oittinen tutkaili keväällä 2019 luottokonettaan, noin 2000 hehtaaria nähnyttä vuoden 2011 nelimetristä Väderstad Rapidia. Teknisesti kone oli täysin kunnossa, se palvelisi vielä pitkään muutaman kulutusosan vaihdolla. Uuden Rapidin hydraulinen syöttöjärjestelmä ja iPadille tuotu hallinta kuitenkin houkuttelivat pyytämään vaihtotarjousta. Tilalle mainiosti sopivan nelimetrisen Väderstad Rapid 400 C esittelykoneen väliraha jäi kohtuulliseksi ja kaupat tehtiin.
HELPPO KÄYTTÄÄ
Kokonaan sähköiseen hallintaan siirtyminen ehkä hieman arvelutti, mutta aivan turhaan, Jussi Oittinen kertoo. Käyttöliittymä Ipadilla on erittäin selvä lukea ja käyttää. Toiminnot ja kuvat kertovat hyvin loogisesti mitä koneessa tapahtuu ja millä asetuksilla mennään.
Säätöjä voi tehdä myös kylvön aikana. Oittisen hiesusavimailla mahdollisuutta on hyödynnetty mm. lisäämällä siemenmäärää haastavilla töyrypaikoilla. Satokarttoja tai muuta ohjausautomatiikkaa ei ole käytössä, mutta hyvän ohjaimen kanssa täsmäsäätö käy manuaalisestikin, Jussi kertoo.
Jälkiharan painotuksessa oma asetus päisteen puolinoston aikana on ollut hyvä. Keväällä päistekierrokset on kylvetty ensimmäisenä ja hara siivoaa pyöränjäljet tehokkaasti.
MAINIO KIERTOKOE
Uudessa Rapidissa hydrauliikka pyörittää syöttölaitetta sykäyslaskurin tarkkailemana ja nopeustieto tulee tutkalta. Maapyörää ei enää ole. Myös siemenmäärän säätöalue on entistä laajempi.
Kouruille on suojaisa säilytyspaikka säiliön takareunassa, josta ne saa helposti käyttöön. Kiertokoe ajetaan kouruihin nappia painamalla, punnitaan ja paino kirjataan ohjaimelle.
Kiertokoe on nopea tehdä vaikuttaa tarkalta. Varsinkin piensiemenillä on hyvä että voi laskea kunnolla tavaraa kouruun. Suurimman siemenmäärän kasvattaminen oli myös tarpeen, nyt määrä riittää hyvin myös kevätvehnälle, Jussi kiittelee.
HIOTTU KOKONAISUUS
Mekaaniselta puolelta Rapidi ei juuri ole muuttunut edelliseen malliin verrattuna. Eroja on silti, Oittinen sanoo. Säiliöön menee helpommin kaksi säkkiä siementä kerralla. Koneen tarkastuskierros on nyt mukava tehdä, koska työtasojen kummassakin nurkassa on askelmat. Ei eksy vahingossa liukkaalle tai ilmassa olevalle pyörälle, Jussi kiittelee.
Maapyörää ei ole tullut ikävä, syöttöjärjestelmä on toiminut hyvin. Koneen hallintaa on kokeiltu kokeilu myös traktorin terminaalilla. Sitäkin kautta hallinta toimii, mutta näkymä ja tuntuma eivät ole läheskään kunnon iPadin tasolla.
Ainoa häiriön Rapidiin on aiheuttanut tutka, joka otti häiriötä pyöränvälijyrän pöllyttämästä multamaasta rapakaarista huolimatta. Onneksi E-contollille kelpaa myös traktorin tutkan nopeustieto. Vaihto oli pelkkä nopeustiedon valinta asetuksissa, Jussi kertoo.
Toivelistalla Rapidiin voisi olla automaattinen työsyvyyden säätöjärjestelmä. Nyt syvyyttä on säiliön puolivälissä sentti pari lisätty, koska sillä tuntuu olevan kuitenkin merkitystä orastumisen kannalta, Jussi pohtii.
Tehokkasti sekoittava kultivaattori kevyellä perällä
Väderstad Swift kultivaattori on uusi tulokas Oittisen tilalla. Se tuli pystypiikkisen, raskaalla kiekkojyrällä varustetun kultivaattorin tilalle ja on käytössä nyt ensimmäistä syksyä.
Tulimme siihen tulokseen että kultivoitu hiesusavi tiivistyy liikaa jyrän vaikutuksesta. Jyrän jäljeltä etenkin pinta, mutta myös koko muokattu kerros liettyvät ja koko muokkauksen ajatus häviää. Nyt tavoitteena on sekoittaa kasvinjätteet kunnolla maahan ja tasoitella pintaa vain sen verran, että lanta voidaan levittää keväällä suoraan näille lohkoille, Jussi kuvailee.
Varustuksena Swiftissä on 50/80 mm terät 19,5 cm jaolla ja MixIn-terän jatkeet. Takana on tasauslautaset ja jälkiäkeessä tavallista järeämmät Tiller-piikit. Läpileikkaavat kapeat hanhenjalat odottavat hyllyssä sopivaa paikkaa.
Työsyvyyden säätö on toteutettu muistisylinterillä. Valitusta syvyydestä voidaan poiketa esim. olkisemmassa kohtaa ja palata tarkasti takaisin perusasetukseen. Myös tasauslautasten ja jälkiäkeen asento säädetään hydraulisesti. Jälkiäkeen suhde tasauslautasiin ruuvataan veiveillä.
Väderstadin Sebastian Baarman ja Huittisten Hankkijan konemyyjä Ismo Ylikännö kävivät tekemässä perusasetukset ja opastivat koneen monipuolisista käyttömahdollisuuksita. Sitten päästiinkin pellolle.
Ensimmäisen syksyn perusteella vaikuttaa hyvältä! Kone kulkee tasaisesti ja muokkausjälki on se mitä tavoiteltiinkin, Jussi kiittelee. Myöskään työsaumaa ei juuri huomaa. Käännöksissä vetovarsiin kiinnitettävä kone on pituudestaan huolimatta ketterä.
Muokkaussyvyys on pidetty 12-15 cm. Siinä olki ja sänki peittyvät käytännöllisesti katsoen täysin ja tarvittaessa on hyvin varaa poiketa syvemmällekin, aina 20 cm asti.
Tosin 200 hv veturi tuntuu olevan meidän mailla 4,4 mertrin Swiftin eteen hiukan nafti. Rajamailla ovat sekä teho että pito. Menee näinkin, mutta lisä ei olisi pahitteeksi. Toki ulommaiset piikit voi myös ottaa pois, Jussi pohtii.
Syysviljojen tasaisen kehittymisen perusteella Swiftillä kultivoitu sänki on ollut hyvä kasvualusta syysvehnille. Kevät näyttää miten talvi Swiftin jälkeen puree, mutta toistaiseksi muokkaus on juuri sitä mitä on tavoiteltukin, Jussi Oittinen kertoo.
LUOTTAMUSKAUPPAA
Väderstad Swiftin perusasetukset tehneille ja käyttövinkit tilalla antaneille Ismo Ylikännölle ja Väderstadin Sebastian Barmanille sopii nostaa hattua! Vaikka on kuinka selkeä kone, henkilökohtainen apu varmistaa että koneesta saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti, Jussi Oittien kiittelee.