Suuri sadonkorjuujuhla 12.9.2024 Salon Hankkijalla

Kuvassa vasemmalta Jyrki Lepistön vierellä Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen ja ministerin vierellä Salon Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jukka Alanko

Maatalousministerin puhe sadonkorjuujuhlassa oli odotetusti tilaisuuden kohokohta, ja se kosketti niin viljelijöitä kuin paikallisia asukkaita. Ministeri aloitti puheensa kiittämällä kaikkia viljelijöitä heidän kovasta työstään ja omistautumisestaan, joka on mahdollistanut menestyksekkään satokauden.

"Teidän uurastuksenne näkyy lautasillamme ja paikallisessa taloudessa", hän totesi lämpimästi.

Ministeri painotti erityisesti kestävän viljelyn merkitystä tulevaisuuden maataloudessa. Hän korosti, että nykyisen ilmastonmuutoksen ja ympäristöhaasteiden myötä maataloussektori on avainasemassa, kun Suomi pyrkii kohti kestävämpää ruoantuotantoa. Ministeri korosti lisäksi, kuinka tärkeää on vahvistaa yhteisöllisyyttä maaseudulla ja kehittää uusia mahdollisuuksia nuorille viljelijöille.

"Meidän on tehtävä maataloudesta houkutteleva ura myös nuorille sukupolville, jotta tämä tärkeä elinkeino jatkuu ja kehittyy," hän lisäsi.

Toimitusjohtaja Jyrki Lepistö kertoi puheessaan, kuinka Hankkija on ollut mukana kehittämässä uusia teknologioita, jotka parantavat tuottavuutta ja vähentävät työvoiman tarvetta.

"Maatalousrobotiikka ei ainoastaan nopeuta viljelyn rutiinitehtäviä, vaan se mahdollistaa myös tarkemman ja ympäristöystävällisemmän viljelyn".

Lisäksi Lepistö korosti, että teknologia ei kuitenkaan ole itseisarvo, vaan sen tulee olla työkalu, joka tukee viljelijöitä heidän arjessaan.

Juhlan päätteeksi osallistujat pääsivät nauttimaan sadonkorjuun antimista, kauden kasviskeitosta. Lämminhenkinen tunnelma täytti tilaisuuden, kun viljelijät ja vieraat jakoivat kokemuksiaan ja näkemyksiään tulevaisuudesta. Tapahtuma ei ollut vain juhla menneen satokauden kunniaksi, vaan myös tilaisuus katsoa tulevaisuuteen, vahvistaa verkostoja ja keskustella yhteisistä tavoitteista.

Lisäksi sadonkorjuujuhlassa järjestettiin vilkas tuottajatori, jossa paikalliset tuottajat pääsivät esittelemään ja myymään tuotteitaan. Torin monipuolinen tarjonta houkutteli paikalle runsain joukoin kävijöitä, jotka saivat mahdollisuuden tutustua lähialueen viljelijöihin.

Teksti: Susanna Kankaanpää
Kuvat: Anna Halme