Fiksu-ilmastorehut olivat mukana ilmastoviisaan juuston pilotissa

Ihmiskunnan ravinnontuotanto entistä vähäpäästöisemmin on elintarvikesektorin yhteinen haaste

Suomen hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuonna 2035. EU:ssa vastaava tavoite on asetettu vuoteen 2050. Globaalista kasvihuonekaasutuotannosta noin 30 % on peräisin ruoantuotantoketjusta ja 17 % kotieläintuotannosta. Pariisin ilmastosopimuksessa on päätetty tavoitella ilmaston lämpenemisen rajoittamista 1,5 asteeseen. Laskelmien mukaan se edellyttäisi kotieläinten metaanintuotannon alentamista vuoden 2010 tasosta 11–30 % vuoteen 2025 ja 24–47 % vuoteen 2050 mennessä, skenaariosta riippuen.

Fiksu-rehut

Innovatiiviset Fiksu-ilmastorehut vähentävät maidontuotannon ympäristövaikutuksia

Maidontuotantoketjun ilmastovaikutuksia lisää lehmien pötsin tuottama metaanikaasu. Pötsimikrobien avulla märehtijät pystyvät hyödyntämään ihmisravinnoksi kelpaamatonta kuitupitoista rehua, kuten nurmea, ja muuttamaan sen ravintorikkaiksi eläintuotteiksi. Sivutuotteena syntyy kuitenkin metaania.

Kotieläinten jalostus- ja ruokintatutkimus Suomessa ja maailmalla etsii keinoja märehtijöiden metaanintuotannon vähentämiseen. Kuusamon Juusto yhdessä Hankkijan ja maidontuottajien kanssa pyrki innovaatiopilotissa vähentämään konkreettisesti maidontuotannosta syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä.

Pilotissa käytettiin Hankkijan innovatiivisia Fiksu-ilmastorehuja, joiden avulla tuotettiin ilmastolle -15 % CH4 (metaani) kevyempää maitoa. Maitoa käytettiin Parempi-juustoviipaleiden valmistamiseen.

Tämä edustaa konkreettisia tekoja ilmastopäästöjen pienentämiseksi yhdessä tuottajien kanssa. Pilotti ei ratkaissut kaikkia juuston tuotantoon liittyviä ympäristöhaasteita, mutta se on osoitus siitä, että periksiantamattomalla asenteella pohjoista maidontuotantoa voidaan kehittää ilmaston kannalta vastuullisemmaksi.

Luonnosta jalostetuilla rehuinnovaatioilla ja rypsipuristeella edullinen vaikutus ympäristöjalanjälkeen

Tärkeinä osina Fiksu-ilmastorehuja ovat Hankkijan kehittämät sekä patentoimat luonnosta jalostetut Progres® ja Progut® -rehuinnovaatiot ja rypsipuriste, jonka vaikutuksia metaanin vähentämiseen on tutkittu Luonnonvarakeskus Luken ja Hankkijan yhteiskokeessa sekä Helsingin Yliopiston tutkimuksessa. Tutkimuksissa rypsipuristetta sisältävällä ruokinnalla metaanin tuotanto maitolitraa kohden oli 15–20 % alhaisempi kuin verrokkiruokinnalla.

Hankkijan patentoima rehuinnovaatio Progut on erittäin tehokas hydrolyysikäsittelyllä valmistettu hiivavalmiste, joka aktivoi pötsimikrobistoa. Progut on tutkimuksissa mm. parantanut nautojen rehuhyötysuhdetta ja lisännyt maitotuotosta.

Patentoitu Progres puolestaan on mullistava rehukeksintö, jonka teho perustuu pihkan resiinihappoihin. Tutkimuksissa on havaittu, että Progres on eheyttänyt suolen pintaa, hillinnyt tulehdusta sekä parantanut suolimikrobiston rakennetta. Hyvinvoiva suoli estää taudinaiheuttajien pääsyä elimistöön sekä tehostaa ravintoaineiden parempaa imeytymistä. Rehuhyötysuhteen, maitotuotoksen ja hyvinvoinnin paranemisella on edullinen vaikutus tuotannon kannattavuuteen ja ympäristöjalanjälkeen maitolitraa kohti.

Vastuullisuusohjelma Huomisen Hankkija vähentää maatalouden kasvihuonekaasujen määrää

Huomisen Hankkija vastuullisuusohjelma

Hankkija on ollut kasvun osaaja ja maataloustuotannon luottokumppani jo yli sadan vuoden ajan. Jotta meillä olisi vakaata ja turvattua kasvua tulevaisuudessakin, meillä on vastuullisuusohjelma Huomisen Hankkija.​ Se koostuu suurista ja pienistä teoista, joilla pyrimme kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Tavoitteemme on mm. vähentää maataloustuotannosta johtuvien kasvihuonekaasujen määrää sekä olla mukana rakentamassa siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuvien energiamuotojen käyttöön. Fiksu-ilmastorehut ovat osa Huomisen Hankkija -vastuullisuusohjelmaa.

Konkreettisia tekoja kohti vastuullisempaa tuotantoketjua

Kuusamon Osuusmeijerin ja Hankkijan yhteistyö oli tärkeä askel kohti vastuullisempaa tuotantoketjua, vaikka kyseessä oli ainoastaan kolme tuotetta. Pohjoisen maitotilat ovat merkittävässä roolissa, ja tämä oli esimerkki arvon tuottamisesta koko elintarvikeketjulle. Juuston kuluttajille tarjoutui mahdollisuus tehdä vastuullisempia valintoja, toteaa Sami Syrjälä, kaupallinen johtaja, Kuusamon Juusto.

Hankkijan patentoidut rehuinnovaatiot ja vahva tutkimustietoon perustuva ruokintaosaaminen hyödyttävät sekä eläimiä että ympäristöä. Tämän hankkeen myötä hyödyt saatiin tuotua näkyväksi koko elintarvikeketjun yhteistyöllä aina kuluttajille asti, kertoo Teemu Seppälä, nauta- ja erikoisrehujen osastopäällikkö, Hankkija.

Kotieläintilojen hyvinvointi ja menestyminen on ensiarvoisen tärkeää

Pilottituotteiden jälkeenkin työ ilmastoystävällisemmän tuottamisen parissa jatkuu. Meille Hankkijalla ei riitä, että tuotamme tehtaissamme rehuja, vaan teemme sen niin hyvin kuin osaamme, ammattitaidolla ja intohimolla. Suomen johtavana rehuvalmistajana ja kansainvälisenä toimijana meille on tärkeää, että asiakaslupauksemme näkyvät teoissamme jokaisena päivänä. Lupauksemme ydin on, että Hankkija on edelläkävijä, osaaja, luotettava kumppani ja vastuullinen toimija. Teemme sen minkä lupaamme!