Lupaavia tuloksia Norrin tilan demolohkoilta

Hankkija on tehnyt yhteistyötä Timo Norrin kanssa usean vuoden ajan. Hänen demolohkollaan on testattu älykkään maatilan ratkaisuja.

Timo Norri ja kalkitusurakoitsija Tero Ikävalko tarkastelevat täsmäkalkituskarttaa ennen levitystä.

Mitä toimenpiteitä demolohkolla on tehty?

Perusasiat on laitettu ensin kuntoon. Lohko on sala- ja lisäojitettu ja lohkokokoa kasvatettu avo-ojia umpeenlaittamalla sekä huolehdittu kalkituksesta. Tavoitteena on, että viljely on tehokasta.

Lohkolla on aina pyritty saamaan hyvää satoa. Aiemmin menetelmät olivat tasalaatuisia. Satokartta toi uuden näkökulman, kun pellon vaihtelut saatiin näkyviin. Satokartan pohjalta aloitettiin testaamaan siemen- ja lannoitemäärän säätöä kylvökoneessa etukäteen tehdyn toimenpidekartan perusteella. Lisäksi ruiskussa testattiin korrensäädekäsittelyä biomassaan perustuvan kartan perusteella.

Peltoskannaus toi uuden näkökulman, kun esimerkiksi lohkon pH-vaihtelu saatiin kartalle. Tämän perusteella lohkolle tehtiin täsmäkalkitus. – Huomion arvoista on sääolosuhteiden vaikutus. Vaikka vuonna 2021 lohko näytti orasvaiheessa huonolta, tuli olosuhteisiin nähden satoa omasta mielestä hyvin eli tehtyjen toimenpiteiden parannusta oli havaittavissa. Tänä vuonna satokartta oli poikkeuksellisen tasainen verrattuna siihen, kun testit aloitettiin vuoden 2018 kartan pohjalta.

Mitä mahdollisuuksia konekanta antaa täsmäviljelyyn?

Puimurissa on satokartoitus. Automaattiohjaus ja ISOBUS mahdollistavat karttojen hyödyntämisen Väderstad Rapid -kylvökoneessa ja Amazone UX -ruiskussa. Painoarvoa haluan antaa automaattiohjaukselle. Se pitäisi olla vakiona niin traktorissa kuin puimurissa. Voisi sanoa, että se on ihan perusedellytys tänä päivänä, koska se tuo työmukavuutta ja -hyvinvointia. Lisäksi automaattiohjauksen virtuaalipäisteen käyttö auttoi siinä, että päisteisiin saatiin kunnon kasvusto tällä kasvukaudella.

Mikä on ollut mielenkiintoisin testi?

Peltoskannaus on herättänyt ja vahvistanut ajatusta, että maat on laitettava kuntoon, jotta satopotentiaalin saa hyödynnettyä.

Mitkä ovat olleet parhaat opit Hankkijan Älykäs maatila -yhteistyössä?

On tullut uskallusta käyttää ja hyödyntää laitteiden ominaisuuksia ja mahdollisuuksia. En pelkää kokeilla uutta. Lisäksi yhteistyö on vahvistanut ajatusta, että kannattaa miettiä nimenomaan omalle tilalle sopivat ratkaisut. Myös sparraus asioista Hankkijan asiantuntijoiden kanssa on ollut antoisaa.

 
  • Mikä tai mitkä olisivat hyvät ensi askeleet täsmäviljelyyn?
  • Päätä, haluatko oikeasti tehdä näitä juttuja, haluatko kehittää viljelyä vai jatkaa niin kuin ennenkin
  • Tee asiat itsesi eikä naapurin takia
  • Tulos ei tule vuodessa tai kahdessa eli pitkäjänteisyyttä tarvitaan
 

Teksti ja kuva: Teemu Helkala, Hankkija Oy