Är vallskiftenas fosforförsörjning i skick?

Det lönar sig att kontrollera fosforgödslingen av avkastningsrika vallskiften under vintern.
En nedgång av markens bördighetsfosfor syns ofta i en sänkning av vallfodrets fosforhalt. Både i Lukes och i Yara Kotkaniemis försök observerades, att vallfodrets fosforhalt kan höjas med hjälp av fosforgödsling. Till skillnad från Lukes försök påverkades markens bördighetsfosfor i Kotkaniemi också vallskördens storlek och på de rutor där bördighetsfosforklassen var nöjaktig skördades varje år lägre skördar.

Det foderkorn som odlades det år vallen förnyades led mera av minskningen av markens bördighetsfosfor. I Lukes försök sjönk foderkornets skörd hela 1000 kg/ha då bördighetsfosforn sjönk från hög till nästan nöjaktig. En hög bördighetsklass är inte målet, men däremot skulle det vara bra att hålla markens bördighetsfosfor i tillfredsställande klass.

Markens bördighetsfosfor och fosforgödslingen påverkar också rotmängden i vallen (Figur 1).

 
Inverkan av jordens bördighetsfosfor och fosforgödslingen på rötternas vikt i ett timotej-ängssvingelbestånd
Figur 1. Inverkan av jordens bördighetsfosfor och fosforgödslingen (20 kg P/ha) på rötternas vikt i ett timotej-ängssvingelbestånd vid första vallskörden.
 

Man strävar efter att med gödslingen återställa det fosfor som förs bort med skörden årligen.

Från åkern bortförs med en vallskörd på 8-10 t/ha årligen 20-30 kg fosfor/ha. Optimerad användning av kreatursgödsel (25-30 t/ha) för gödsling av den andra vallskörden ger skiftet 12-15 kg P/ha.
Efter kreatursgödsel behövs ytterligare 8-15 kg P/ha fosforgödsel.

Gödsling av den första vallskörden med YaraMila Y3 eller Y10-gödselmedel 100 kg N/ha tillför 13-16,7 kg P/ha. Mineralfosfor som getts på våren försnabbar vallens tillväxtstart, säkerställer att vallen får tillräckligt fosfor för den första vallskörden och effektiverar rötternas tillväxt.

Om vallskiftets bördighetsfosfor är nöjaktigt eller lägre lönar det sig att för den årliga gödslingen använda maximal mängs fosforgödsling och på det sättet bibehålla skiftets bördighet. Kreatursgödsel är en bra fosforkälla, men en bruksmängd över 30 t/ha försämrar kväveanvändningens effektivitet och sänker vallskörden. Därför rekommenderas ett fosforhaltigt YaraMila-gödselmedel för gödsling av varje skörd om bördighetsklassen är dålig.

 
Dålig Rätt dålig Nöjaktig Tillfredsställande Bra Hög Bet. hög
P kg/ha maximalt 46 38 30 20 11
 

Mervi Seppänen
Yara Suomi Oy