Erfarenheter av Pötsipuskuri på Nikulas och Koivistos mjölkgård
På Kalle Nikulas och Karoliina Koivistos mjölkgård har man använt Pötsipuskuri i nästan ett år nu. Läs mera om gårdens erfarenheter av produkten!
Nikulas och Koivistos mjölkgård är en robotgård med 50 mjölkkor i Tarvasjoki i Egentliga Finland. Utfodringen sker i form av PMR-utfodring, som innebär att korna förutom blandfoder får lock-kraftfoder vid roboten. Blandfodret delas ut på de fem foderbordet en gång om dagen. Till blandfodret tillsätts förutom ensilage för närvarande helsädsensilage, krosspannmål, rybskross, Pötsipuskuri och Sopivamineral.
Mycket utmanande het sommar med lättsmält ensilage
Pötsipuskuri-produkten togs i bruk i maj år 2023 efter att ensilaget bytts till en blandning av första och andra skördens ensilage med mycket hög smältbarhet. Ensilagets NDF-fiber var anspråkslösa 480 g/kg ts och halten icke-smältbar iNDF knappt 30-50 g/kg ts.
Karoliina berättar, att korna inte idisslade ordentligt och att gödseln var lös, och att man till och med såg små tecken på sur våm. Några mer dramatiska symptom hade korna ändå inte ännu, preciserar Kalle. Man beslöt ändå genast ta tag i saken, så att situationen inte skulle förvärras.
Utfodringsspecialist Tiina Hakala rekommenderade att man skulle pröva på Pötsipuskuri och det lönade sig!
”Jag tycker korna började idissla bättre. Mjölkproduktionen svackade inte heller lika mycket av sommarvärmen som tidigare. Mjölkmängden var t.ex. den 22 juli 38 kilo per ko, vilket är verkligt bra under en värmebölja”, berättar Karoliina om fjolsommarens resultat. ”Hela sommaren använde vi det ensilage med låg fiberhalt vi tagit i bruk i maj.”
”Karoliina ringde ett par veckor efter att Pötsipuskuri tagits i bruk och sa, att nu behövs de mera Pötsipuskuri. Korna mjölkar ett par kilo mera än förut”, minns Tiina om sitt telefonsamtal med Karoliina.
Pötsipuskuri stöder produktionen också på vintern
Karoliina har också varit nöjd med Pötsipuskuris effekt under vinterperioden. Det smältbara ensilage som korna fick under sommaren ersattes i början av oktober med ensilage från den nya skörden. Ensilaget från den första skörden från året innebar samma utmaningar som med det foder man gett under sommaren. Fiberhalten är låg, 469-522 g/kg ts och halten av osmältbar iNDF fortfarande låg, 31-47 g/kg ts. D-värdena är rejält över 720 g/kg ts.
Karoliina berättar, att en jämförelse mellan produktionstalen för år 2023 och 2022 visar att mjölkproduktionen ökat med +900 kg/ko/år. Det är en fin prestation. Man ser också en förbättring i produktionen av energikorrigerad mjölk. Man har lyckats bibehålla den högre EKM-produktionsnivå man uppnådde i början av 2023 under hela året, trots problematisk fodersituation, när det inte heller under sommaren blev någon större svacka i vare sig halterna eller mjölkmängderna.