Kultakivennäinen - Mineraler för kor som är guld värda

Hur kan vi ytterligare utveckla avkastningen och hållbarheten hos vår toppbesättning? - Jo, med Kultakivennäinen-produkter! Kultakivennäinen är en mineralfoderserie i mjölform för sin- och mjölkkor. Produkternas effekt baserar sig på Zinpro® ProPath® -spårämnen, som enligt undersökningar ger bättre produktionsresultat och utmärkt återbetalningsförmåga.

Gårdstest i Finland och vetenskapliga studier verifierar nyttan av ProPath-spårämnen

Krekilä gård i Kelviå testade ProPath-spårämnen som ingår i Kultakivennäinen under ett års tid. För sinkor och mjölkkor bytte man under testperioden ut de organiska spårämnen mineralerna innehöll mot ProPath-spårämnen. Några andra ändringar av utfodringen gjordes inte.

Resultaten av den ettåriga uppföljningsperioden var:
- Förekomsten av klövskador minskade 48 %
- Förekomsten av sjukdomar under övergångsperioden minskade 35 %
- Omloppet vid mjölkningsroboten ökade
- Mjölkproduktionen under året var 22 900 kg, mera då koantalet hölls oförändrat (153 kor).

I vetenskapliga undersökningar med ProPath har resultaten varit likartade som vid gårdsförsöket

34 % mindre bristningar i lamellranden.

Mindre klövsjukdomar
I en undersökning gjord av Nocek m.fl. (2000) konstaterades att förekomsten av icke-smittsamma klövsjukdomar minskade betydligt. Det förekom 34 % mindre bristningar i lamellranden och 11 % mindre klövsulesår.

I undersökningen minskade ProPath-spårämnen förekomsten av DD hos kvigor upp till 60 procent.

Gomez m.fl. (2015) observerade, att förekomsten av digital dermatit (DD) minskade kvigornas mjölkproduktion under den första mjölkningsperioden betydligt. I undersökningen minskade ProPath-spårämnen förekomsten av DD hos kvigor upp till 60 procent.

I en jämförelse mellan zinksulfat och ProPath-zink ökade ProPath-zink mjölkkornas foderutnyttjandegrad 9 procent.

Högre foderutnyttjandegrad
Vid en jämförelse mellan zinksulfat och ProPath-zink märkte Nayer m.fl. i sin undersökning (2014) att ProPath-zink förbättrade mjölkkornas foderutnyttjandegrad 9 %.

Förekomsten av immunämnen var i snitt 28 % högre.

Högre halt av immunämnen i råmjölken
En tillräcklig tillgång till spårämnen syns också i att råmjölken har bättre immunämneshalt, konstaterade Kincaid och Socha år 2014. Förekomsten av immunämnen var i snitt 28 % högre.

Kornas dräktighetsresultat var 5,5 % bättre.

Bättre dräktighetsresultat
Raibee m.fl. visade i sin meta-analys år 2010, att kornas dräktighetsresultat var 5,5 % bättre och intervallet från kalvningen till den första brunsten minskade med 13 dagar.

Varför fungerar Zinpro ProPath-spårämnena?

För att vi ska kunna förstå hur ProPath-spårämnena fungerar och hur de skiljer sig från andra spårämneskällor bekantar vi oss med spårämnesutfodringens grunder.

Spårämnen i ett nötskal

Spårämnen är mikronäringsämnen som är livsviktiga för organismer, och vilkas dagliga behov räknas i milligram. Spårämnena indelas traditionellt i OORGANISKA och ORGANISKA spårämnen. ProPath-spårämnena är en ny typ av organiska spårämnen som har en patenterad molekylstruktur.

De oorganiska spårämnen är föreningar, där spårämnena är förenade med oorganiska joner, vanligen en oxid eller sulfat.

Organiska spårämnen är för sin del förenade med en molekyl som innehåller kol, för att upptagningen av spårämnet ska vara bättre.

Zinpro ProPath-spårämnena är en ny typ av aminosyrakelater, som optimerar spårämnenas väg ut till kroppens celler och vävnader.

Spårämnenas färd från foderbordet ut i kroppen

Spårämnens färd till korns vävnaderna går givetvis via munnen. När kon äter spårämnen som tillsatts till fodret, förs de via våmmen ända till tunntarmen. Längs vägen, särskilt i löpmagen, stöter spårämnena på olika utmaningar. pH i löpmagen är så lågt att det bryter ner de svaga bindningarna i organiska spårämnen, varvid spårämnet frigörs från sin molekylstruktur och utsätts för antagonister på samma sätt som oorganiska spårämnen. Antagonisterna fastlägger de frilagda spårämnena vid sig själva så att de inte längre kan utnyttjas av kon. Nedbrutna spårämnen samt spårämnesföreningar i oorganisk form använder sig av transportceller som finns på tunntarmens yta, enterocyter, för att upptas av blodomloppet. En del av spårämnena fastnar ändå vid enterocyterna och bortförs i samband med att vävnaderna förnyas, utan att göra någon nytta.

Zinpro ProPath-spårämnena bildar tack vare sin unika patenterade tillverkningsteknologi ett aminosyrakelat som är stabilt, har förmågan att absorberas av vävnader och är tillgängligt för ämnesomsättningen under lång tid. Tack vare den hållbara bindningen utnyttjar ProPath-spårämnena effektivt aminosyrornas upptagningsrutter och undviker att kapas av antagonister. Nu går vi litet djupare in i biologin, men häng med. Det som är essentiellt för absorberingsrutternas funktion är spårämnesföreningarnas molekylstruktur. Glykosinaminosyror som används i traditionella organiska spårämnen saknar till exempel helt sidokedjor och absorberas därför sämre. Den nya tidens ProPath-spårämnen innehåller två noga utvalda aminosyror, glutaminsyra och lysin. Spårämnen som är bundna vid dem absorberas effektivt av blodomloppet, de hålls tillgängliga för organismen under längre tid och är effektivare tillgängliga för celler och vävnader.

Kultakivennäinen innehåller Zinpro ProPath-spårämnen

De nya Kultakivennäinen-produkterna innehåller ProPath-spårämnen. Vi rekommenderar att ni tar i bruk Kultakivennäinen-produkterna både för sinkorna och mjölkkorna för att uppnå bästa möjliga effekt. Vi har tagit fram effektiva mineralprodukter för ert bruk:

Kultakivennäinen Lypsy, säckstorlek 1000 kg
Kultakivennäinen Umpi, säckstorlek 500 kg

Lyft din besättning till en ny nivå - beställ redan idag!

 

Källhänvisningar:

Kincaid and Socha, 2004. Prof. Anim. Sci. 20:66; Kinal et al., 2005. J. Food Ag. and Environ. 3:168.

Rabiee, A. R., I. J. Lean, M. A. Stevenson, nd M. T. Socha. 2010. Effects of feeding organic trace minerals on milk production and reproductive performance in lactating dairy cows: A meta-analysis. J. Dairy Sci. 93:4239.

Nayeri A., N.C. Upah, E. Succu, M.V. Sanz-Fernandex, J.M. DeFrain, P.J. Gorden andL.H. Baumgard 2014. Effect of the ratio of zinc amino acid complex to zinc sulfate on the performance of Holstein cows. J. Dairy Sci. 97:4392

Gomez, A. et al., 2015. First-lactation performance in cows affected by digital dermatitis during the rearing period. J. Dairy Sci. 98:4487

Nocek et al., 2000. Digital characteristics in commercial dairy herds fed metal-specific amino acid complexes, J. Dairy Sci. 83:1553.