Terminshandel med foder ett led i gårdens riskhantering

Under de senaste två åren har vi sett saker hända som få hade kunnat gissa sig till på förhand. Från covidkrisen till kriget i Ukraina, energikrisen och den kraftiga ränteökningen och inflationen.

Efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig på Ukraina steg priserna på jordbrukets produktionsinsatser och foderråvaror kraftigt. Tillgången till foderrråvaror, såsom spannmål, fiberfraktioner, kross och tillsatsämnen, försvårades drastiskt. Eftersom efterfrågan inte förändrades steg marknadspriserna på de ovannämnda råvarorna explosionsarttat, och på gårdarna innebar detta en kraftig kostnadsökning.

spannmålsfält
Terminshandel innebär framför allt riskhantering, ekonomiplanering och budgetering av kostnaderna.
kraftledningar
högklackat

Föregångare inom terminshandel

Hankkija har redan i drygt tio års tid erbjudit sina foderkunder möjlighet att på förhand fixera priset på sitt köpefoder genom terminsavtal. Med hjälp av avtalet kan husdjursproducenten planera och budgetera de kommande foderkostaderna och skydda sig mot marknadens prishöjningar. Idag skyddar omkring en tredjedel av kunderna sina foderköp, antingen helt eller delvis, med hjälp av terminsavtal.

Vid terminshandel är det bra att komma ihåg att de avtal som ingås är starkt bindande för båda parterna. I undantagsfall kan man avvika från avtalets leveransmängder med högst 10 procent. Om till exempel ett terminsavtal har ingåtts för ett foderparti på hundra ton, ska man under avtalsperioden ta emot minst 90 ton och högst 110 ton foder. Om man av utfodringsmässiga skäl måste byta foderprodukt under avtalstiden, till exemel till ett protein- och energirikare foder, kan det göras utam problem. Prisnivån för den produkt som byts justeras bara i enlighet med den prislista som varit gällande då avtalet ingåtts.

Terminsavtalets pris är fast under hela avtalstiden, oavsett vilken turbulens det rådet på marknaden. Ett terminsavtal kan enklast jämföras med fasta, tidsbundna elavtal, som inte förändras fast börspriserna förändras.

Riskerna sprids för nästan ett år

Terminsavtalsperioderna är i regel öppna 8-11 månader, beroende på marknadssituationen och produkten. I praktiken betyder det att kunden kan fixera sina foderköp till ett fast pris för fyra månader långa perioder nästan året om.

När terminsavtalet har uppgjorts och undertecknats, skapas hos den säljande parten dvs. Hankkija en ”inköpslista”, enligt vilka de produkter som ingår i avtalet anskaffas från marknaden. Terminskaffären med kunden slutförs genom råvaruanskaffningen och då uppstår en anskaffningskostnad, som i sinom tid överförs på kunden efter att den färdiga produkten tillverkats och levererats.

Riskspridning anses ingå i god placeringspraxis, och det gäller också vid terminshandel. I placeringsverksamhet baserar sig riskhanteringen på tid och mängd. Genom att fixera en del av foderbehovet med terminshandel sprider du den egna marknadsrisken och undviker de största fallgroparna. Hur stor andel av anskaffningarna det lönar sig att fixera beror på den egna ekonomiska situationen och utsikterna för det egna inkomstflödet.

Terminshandel innebär framför allt riskhantering, ekonomiplanering och budgetering av kostnaderna.

Foderhandelns tjänster i din telefon

Hankkija  mobilapp

Är du redan foderkuns hos Hankkija? Visste du, att du som kundförmån får tillgång till Hankkijas mobilapp med foder- och spannmålshandelns kontraktstjänster 24/7?

Hankkijas mobilapp är ett utmärkt verktyg särskilt för terminsavtalskunderna. Det går enkelt att skaffa hem fodren med hjälp av appen. Ladda ner Hankkijas mobilapp från din egen appbutik!

Du kan beställa foder, följa med dina terminsavtal och se på uppgifterna om spannmålshandeln:
• snabbt och enkelt
• var och när som helst