Hevosten suojaaminen hyönteisiltä

Tamma ja varsa laitumella
 

Pukeutumalla suojaa hyönteisiltä 

Hevonen silmät kiinni kärpäsiä ympärillä pörräten

Kesäiset ja aurinkoiset laitumet, sekä hevosen ympärillä pörräävät hyönteiset kuuluvat valitettavan usein yhteen. Se, miten kovasti ympärillä pyörivät ötökät häiritsevät hevosta, on usein yksilöllistä. Toisia hevosia ötökät eivät juurikaan hetkauta, mutta toisille ötököiden jatkuvasti vainoava parvi aiheuttaa puolestaan suurtakin stressiä. Lisäksi purema- ja pistoskohtien kutina on hevoselle varsin epämiellyttävää.

Pahimmassa tapauksessa hyönteiset ja niiden puremat aiheuttavat myös terveyshuolia, mikä on riskinä esimerkiksi silloin, kun hevonen hankaa kutisevia puremakohtia jatkuvasti. Tavallisin hyönteisten aiheuttama haaste on hevosen kesäihottuma, joka on erittäin epämiellyttävä vaiva. Hevosen suojaaminen ympärillä pörrääviltä ötököiltä tekee kesästä huolettomampaa! 

 

Suojaa hevoset pukemalla

Hevonen, jolla kärpäsiä silmien läheisyydessä, lähikuva

Hevosen ylle puettavat varusteet ovat mainio tapa suojata hevosta hyönteisiltä laidunkauden aikana. Mikäli hevonen kaipaa kokonaisvaltaista suojaa kaulasta häntään saakka, on kevyt hyönteisloimi hyvä valinta. Tavallisesti hyönteisloimissa on kaulakappale sekä maha- ja häntäläpät, jotka tarjoavat lisäsuojaa hyönteisiltä. Laadukkaista materiaaleista valmistetut hyönteisloimet hengittävät hyvin myös kesäkuumalla ja oikean kokoinen loimi istuu ylle hevosen liikkumista häiritsemättä.

Jos taas toiveena on suojata lähinnä hevosen pään alue, toimivat erilaiset hyönteishuput ja -maskit tässä erinomaisesti. Erilaiset hyönteishuput ja -maskit sekä kärpäshapsut ovat hevosesta riippuen helppo ja edullinen vaihtoehto, ja ne sopivat useimmille hevosille. Se, tulisiko sinun valita hevosellesi ennemmin hyönteishuppu vai kärpäshapsut, on täysin makuasia, joten kokeilemalla löydät juuri sinun hevosellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Hevosen ylle puettavien varusteiden ohella hyönteisiltä voi suojautua erilaisten karkotteiden ja muiden kesäsuihkeiden avulla. Suihkutettavien tuotteiden ohella valikoimastamme löytyy myös voidemaisia tuotteita niille hevosille, jotka pitävät tuotteiden suihkuttamista suoraan karvapeitteeseen epämiellyttävänä. Muista myös ihonhoitotuotteet avuksi hyönteisten pistoihin ja puremiin, sekä muihin kesäihon ongelmiin.

 

Milloin hyönteisloimia ja -huppuja tulisi käyttää?

Hyönteisloimien ja -huppujen tarkoituksena on suojata hevosta hyönteisiltä sekä niiden puremilta ja pistoksilta. Hyönteisistä johtuvat haitat ajoittuvat useimmiten laidunkauteen eli kesäkuukausiin, mutta sääolosuhteista riippuen hyönteisten määrä voi lisääntyä merkittävästi jo toukokuusta ja jatkua aina pitkälle syksyyn. Pääsääntöisesti hyönteisloimia ja -huppuja tulisi siis käyttää erityisesti kesäisin, kun hyönteiset ovat aktiivisimmillaan ja voivat häiritä ja stressata hevosta. Hyönteisloimet- ja huput soveltuvat käytettäväksi myös laidunkauden ulkopuolella, mikäli hevonen asuu esimerkiksi pihattoympäristössä, jossa hyönteisiä on runsaasti. Hyönteisloimia ja -huppuja voi siis käyttää lähes aina kun hyönteisistä on haittaa hevoselle.

 

Tarvitseeko kaikkien hevosten käyttää hyönteisloimia ja -huppuja?

Hyönteisloimien ja -huppujen käyttötarpeeseen vaikuttavat esimerkiksi laitumen olosuhteet sekä hevosen mieltymykset. Osaa hevosista ötökkäparvet eivät erityisemmin häiritse, jolloin kutiavia pistoskohtia voi hoitaa erikseen siihen tarkoitetuilla tuotteilla. Jos loimen tai päähän puettavan hupun käyttäminen tuntuu haasteelliselta, voi hyönteisten karkottamiseen käyttää puettavien varusteiden sijaan esimerkiksi tarkoitukseen suunniteltuja karkotteita.

Toisinaan hyönteiset kuitenkin ajavat hevosen lähes hulluuden partaalle. Tällöin hevosta kiusaavat hyönteiset eivät ainoastaan ärsytä sitä, vaan saattavat saada hevosen vauhkoontumaan. Tavatonta ei ole sekään, että hevonen juoksentelee laitumella ötököitä karkuun runsaasti hikoillen sekä itsensä uuvuttaen. Tällöin suosittelemme kokeilemaan hyönteisloimien ja -huppujen käyttöä. Mikäli hyönteisloimi ei tunnu omalle hevoselle sopivalta vaihtoehdolta, voi myös pelkän hyönteismaskin käyttö tuoda helpotusta kesälaitumille.

Kaikki hevoset eivät siis välttämättä tarvitse hyönteisloimia tai -huppuja, vaan niiden käyttö riippuu hevosen tarpeista. Useimmissa tapauksissa hyönteisloimien ja -huppujen käyttö on kuitenkin suositeltavaa, etenkin jos hevonen saa ötököistä kovasti kutiavia puremia tai pistoja, joista voi aiheutua erilaisia iho-ongelmia.

 

Hyönteisloimen valitseminen hevoselle

Hevonen, jolla kärpäsiä silmäripsissä

Kuten useimpien muidenkin loimien kohdalla, saadaan oikea loimikoko selville mittaamalla hevosen selän pituus sen säästä hännäntyveen. Hyönteismaskien kohdalla sopiva koko löytyy usein riimun kokoon verrattaessa. Sekä hyönteisloimista että -maskeista on saatavilla useita erilaisia malleja ja kokoja. Lisäksi useimmissa loimissa ja hupuissa on säätömahdollisuutta, mikä lisää varusteen istuvuutta ja mahdollistaa hevosen vapaan liikkuvuuden. Viimekädessä kyse on siitä, millainen hyönteissuojaus sopii parhaiten juuri sinun hevosesi tarpeisiin.

Hanki nyt hyönteisloimet ja -huput hevosellesi ja varmista miellyttävä laidunkesä! Tutustu hyönteisloimet ja -huput valikoimaamme lähimmässä Hankkija -myymälässä, tai tilaa tuotteet helposti verkkokaupastamme. Tervetuloa tutustumaan!

 
Hevosten kuumimmat kesätuotteet
 
Hyönteisloimet ja –huput
 
Ihon- ja karvanhoitotuotteet
 
Hyönteiskarkotteet
 
Hyönteisten torjunta