Racing X KS-Talli

Eeva-Liisa Penttilä rapsuttaa Henna Paattimäen kanssa varsaa laitumella.
 

Toukokuussa vierailimme Hauholla KS-Tallilla Eeva-Liisa Penttilän luona. Tilan emäntä Eeva-Liisa Penttilä tunnetaan menestyksekkäänä ratsuhevoskasvattajana. Ainoana Suomessa Penttilä on kasvattanut neljä jalostukseen hyväksyttyä oria sekä ylläpitänyt oriasemaa yli 30 vuoden ajan. Vierailumme aikana tutustuimme oriaseman toimintaan ja keskustelimme kattavasti siitoseläinten, kantavien tammojen sekä varsojen ruokinnasta.

 

Tamman siemennys on tarkkuutta vaativa toimenpide

Penttilän luona asuu useita siitosoreja ja -tammoja, ja varsoja syntyy joka vuosi. Vierailumme aikana pääsimme seuraamaan tamman siemennystä oriin hypystä lähtien. Pukille pääsi KS-Tallin oma kasvatti Konstantinos KS ja tamma siemennettiin tuorespermalla heti oriin hypyn jälkeen.

Siemennyksessä kohdunsuu etsitään siemennyspillin avulla, jonka jälkeen siemenet viedään kohdunsuun läpi kohtuun. ”Toimenpide on varsin yksinkertainen,” Penttilä kuvailee. Siemennyksen jälkeen siirryimme ihailemaan Penttilän luona parhaillaan asuvia varsoja, joista nuorin on syntynyt edellisyönä.

 

Luonnollinen E-vitamiini osana tiineen tamman ruokintaa

Varsoista keskustelu siirtyy tiineen tamman ruokintaan. Kun varsa imee kaiken tarvitsemansa tammalta, tulee tiineen tamman hivenaine- ja kivennäisruokintaan kiinnittää huomiota. ”Hyvälaatuinen vapaasti saatavilla oleva heinä on tietenkin ruokinnan perusta. Siihen päälle tulevat sitten valkuais- ja kivennäistäydennykset. Kolme viimeistä tiineyskuukautta ovat varsan kasvun kannalta erityisen merkittävää aikaa, jolloin valkuaistäydennys on paikallaan sikiön kasvaessa voimakkaasti,” Penttilä toteaa.

 
Tamma ja varsa syövät samasta astiasta laitumella

Penttilän oma suosikki Racing tuotteista on Racing Natural E-vitamiini. ”Meillä tammat saavat koko tiineyden ajan luonnollista E-vitamiinia. Olen huomannut, että talven yli meillä asuneilla tammoilla ternimaidon laatu on varsin hyvä, verrattaessa tammoihin, jotka tulevat tänne vaikkapa kuukautta ennen varsomista.”

”Aloitimme tuotteen käytön noin viisi vuotta sitten, sillä meillä oli paljon tammoja, joiden ternimaidon laatu oli heikko. Tällöin kuulin, että E-vitamiinilla olisi vaikutusta ja täytyy myöntää, että harvaan tuotteeseen uskon niin paljon kuin tähän. Racing Natural E-vitamiini todella parantaa ternimaidon laatua voimakkaasti, ja kun varsoista otetaan vuorokauden iässä vasta-ainemääritys, niin vasta-aineet ovat huipussaan” Penttilä kiittelee. ”Tämä on tuote, johon uskon ja josta en luovu.”

Racing-rehut osana hevosten päivittäistä ruokintaa

KS-Tallilla hevosten ruokinta perustuu heinään ja kauraan. Racing-tuotteita Penttilä käyttää täydennysrehuina, joista tärkeimpänä laadukas kivennäislisä. Penttilän kokemuksen mukaan Racing Mineral Plus on hyvä ja maittava vaihtoehto kivennäislisäksi.

”Meille myös proteiinilisä on tärkeä, sillä lähes kaikki hevoset syövät sitä jossain muodossa. Racing Easy Pro on mielestäni erityisen hyvä valkuaislähde,” Penttilä kertoo. Penttilän tallilla kantavat tammat saavat viimeisen kolmen kuukauden aikana selkeästi enemmän valkuaista. Lisäksi proteiinilisä on käytössä kuivan tai muutoin heikompikuntoisen hevosen ruokinnassa.

Kuvassa suuren suosion saavuttanut siitosori Propulsion
Kuvassa suuren suosion saavuttanut siitosori Propulsion

Racing Greenlineä Penttilä syöttää ikääntyneille hevosille, joiden heinänsyönti on hammaskaluston muutosten vuoksi haastavaa. ”Greenline on vanhojen hevosten pelastus, sillä ilman sitä emme välttämättä voisi edes pitää näin vanhoja hevosia,” Penttilä kiittelee. ”Konstantinos KS on syönyt Greenlineä viimeiset viisi vuotta ja pysynyt upeassa kunnossa.”

”Lisäksi Racing Mash on meille ihan elintärkeä tuote." Penttilän tallilla kaikki hevoset opetetaan juomaan lämmintä Mash-vettä, jota tarjoillaan muun muassa talvipakkasilla. ”Useamman kerran on käynyt niin, että kun otamme hevoset pakkasella talliin, niin joku ei alakaan syömään eli kyseessä on lievä ummetus. Silloin teemme Mash-veden jonka kipeät hevoset juovat ikään kuin vahingossa, koska ne pitävät siitä niin paljon. Usein ummetus laukeaa tällä,” Penttilä hymyilee. ”Mash on todella hyvä tuote, ja suosittelen sitä kaikille hevosille etenkin silloin, kun tarvitaan lisää nesteytystä.”

 

Kivennäisten tärkeys huomioon hevosten ruokinnassa

Kivennäisten tärkeys siitoseläimille ja kasvaville varsoille on niin ikään huomioitu hevosten ruokinnassa. ”Kivennäiset ovat niitä rakennusaineita, joita tamma tarvitsee kasvattaessaan varsaa kohdussaan. Moni ei enää käytä Racing Mineralia, mutta se on erinomainen tuote, joka toimii vapaasti annettavana kivennäisenä pihatoissa ja laitumilla,” Penttilä kiittelee. ”Se on loistava tuote, jota ilman emme pärjäisi. Meillä on pihatossa nuolukivet, kivennäisvati suolakivi ja lisäksi Racing Mineralia,” Penttilä summaa. ”Racing kivennäisvadit ovat myös hurjan käteviä, niitä meillä menee paljon. Kivennäisvadissa on hyvä koostumus ja hevoset nuolevat sitä mielellään.”

 

Miksi valita Racing-rehut?

Entä miten Racing tuotteet maistuvat KS-Tallilla asuville hevosille? ”Racing tuotteet maistuvat meidän hevosillemme älyttömän hyvin. Viime aikoina meille on tullut rehuja suursäkeissä, ne ovat käteviä, kun rehuja menee paljon,” Penttilä kiittelee.

Siihen, miksi Penttilä on valinnut Racing-rehut, löytyy yksinkertainen vastaus. ”Ne ovat vaan niin hyviä. Racing-rehuvalikoimasta löytyy sopiva tuote jokaiseen tarpeeseen. Laajan valikoiman ansiosta Racing-rehuilla pärjää eikä tarvitse muuta. Ne myös tasapainottavat toinen toisiaan.” Myös Racing-rehujen kotimaisuusaste saa Penttilältä runsaasti kiitosta. ”Rehujen kotimaisuusaste on minulle erittäin tärkeää. Olen ilahtunut, että Racing-rehujen kotimaisuusaste on niin korkea,” Penttilä summaa. Lämmin kiitos KS-Talli sekä Eeva-Liisa Penttilä!

 

Katso video vierailustamme tästä