Ratsastajan tärkein turvavaruste
Kilpailukausi on täydessä vauhdissa ja kesäleirit kolkuttelevat oven takana. Olethan muistanut päivittää kypäräsi uusien standardien mukaisiksi? Uusien standardien mukaisten kypärien käyttövaatimus astui Suomen Ratsastajainliiton kilpailusäännöissä voimaan 1.1.2018.
Uudet standardit
EU-komissio uudisti ratsastuskypärien testausstandardeja, sillä komission mukaan vanhat standardit eivät olleet riittäviä.
Uusien standardien mukaisissa ratsastuskypärissä on parempi kestävyys eri suunnilta kuin vain suorassa putoamisessa ja kovalla voimalla. Kypärissä on parempi vastus teräviä objekteja vasten, parempi sivusuoja sivulta tulevaa iskua vasten ja suurempi suojapinta-ala, joka ei häiritse kuuloa. Lisäksi kypärä ei saa vaikuttaa näkökenttään, eikä liikkua ratsastuksen aikana.
Uudet EU-standardit ratsastuskypärille Pohjoismaiden yhteisellä sopimuksella:
• EN 1384:2017
• VG1
On kuitenkin hyvä huomioida, että muissa maissa voi olla myös muita hyväksyttyjä standardeja.
Mikäli suunnitelmissa ei ole osallistua kilpailuihin, harrastajan kannalta ehdotonta vaatimusta kypärän uusimiseksi uusien standardien mukaisiksi ei ole. Toki suositeltavaa on päivittää kypärä uudemman, turvallisemman standardin mukaiseksi.
Hankkijan valikoimissa kaikki kypärät ovat uusien testausstandardien mukaisia. Voit siis huoletta suunnata kypäräostoksille lähimpään Hankkija – myymälään.
Miten valita sopiva kypärä?
Sopivin kypärämalli löytyy ainoastaan sovittamalla eri malleja, siksi kypärää hankkiessa maltti on valttia! Kypärämalleja löytyy niin pyöreällä kuin soikeammallakin muotilla tehtyinä ja osa istuu syvemmälle päähän kuin toiset. Kaikista turvallisin kypärä on se, mikä istuu parhaiten juuri omaan päähän.
Nykyisin valtaosassa kypärämalleista on niskassa säätönuppi, jolla kypärän saa vielä täsmättyä juuri oikeaan kokoon. Tämä helpottaa myös talvella kun kypärän alle on saatava lämmikettä - säätönupista on helppo päästää askel tai kaksi löysemmäksi jos et halua panostaa erikseen talvikypärään, jonka alle mahtuu myssy sovittamatta.
Mikä sitten on sopiva kypärä? Oikea kypärämalli- ja koko istuu napakasti päässä, mutta se ei saa kiristää tai painaa ikävästi. Ostotilanteessa on hyvä ottaa huomioon, että kypärän sisällä olevat pehmusteet hakevat käytössä muotonsa ja tuovat näin hieman lisätilaa kypärään ajan kuluessa.
Kypärää sovittaessa päätä kannattaa heilutella rennosti, kuten se heiluisi ratsastaessa. Liikkeessä kypärä ei saa valahtaa silmille tai hölskyä muutenkaan paljon. Jos tuntuu siltä, että kypärä jää päälaelle, eikä painu riittävän syvälle, malli ei ole oikea valinta käyttäjälle.
Valinnan vaikeutta…
Omien mieltymysten mukaan valittavana on sporttisemman mallisia, erilailla ilmastoituja, perinteisemmän mallisia kypäriä, kimalluksella ja koristekivillä tai ilman. Pintamateriaalit vaihtelevat helppohoitoisista keinonahkapinnoista, mikrokuitukankaista ja mattapintaisista aina klassiseen samettipintaan.
Kypärän hintaluokalla ei suuresti ole merkitystä turvallisuuteen. Kaikkien Suomessa myytävien kypäröiden on oltava turvahyväksyttyjä. Toki hinnakkaammissa tuotteissa käytettyihin materiaaleihin ja mm. hengittävyyteen ja muihin käyttömukavuuteen liittyviin seikkoihin on usein panostettu enemmän.
Mukava ominaisuus kypärässä on myös irrotettava ja pestävä sisus. Ratsastus on usein totista tekemistä hymyssä suin ja ilmastointiaukoista huolimatta voi muutama hikipisara ajan saatossa imeytyä pehmusteisiin.
Milloin on aika uusia kypärä?
Parhaitenkin palvellut kypärä tulee ajan myötä tiensä päähän. Etenkin lapsilla on syytä pitää silmällä, että kypärän jäädessä pieneksi, hankitaan tilalle uusi sopivampi. Nykyiset säädettävä kypärät mahdollistavat myös kasvuiässä olevien lapsien kypäröille hieman pidemmän elinkaaren. Ensimmäistä kypärää hankkiessa ei kuitenkaan saa olla ns. ”kasvunvaraa”, vaan kypärän on aina istuttava päässä napakasti.
Myös kolauksen saanut kypärä on uusittava. Kovan kolauksen voi aiheuttaa selästä suistumisen ohella vaikka pelkkä kypärän tippuminen korkealta kovalle alustalle. Osa kypärän suojauskyvystä perustuu kuoren pintajännitykseen, joka voi vahingoittua vaikka näkyvää vauriota ei olisikaan. Tästä syystä myöskään käytetyn kypärän ostoa ei voi suositella.
Ratsastuskypärä on usein toivottu ja erittäin käytännöllinenkin lahja, mutta turvallisinta on hankkia lahjakortti, jotta käyttäjä pääsee itse valitsemaan juuri sopivimman mallin.