Ruokahalu pitää safarikoiran töissä
Talvisesongin aikana eli joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun koirat juoksevat valjakkosafareilla 40-60 kilometriä päivässä vähintään viitenä päivänä viikossa.
- Alaskanhuskyt ovat meidän tarpeisiimme juuri sopivia koiria, näillä on sopivan paksu turkki, sosiaalinen luonne ja ne kestävät hyvin toistoja. Hyvä ruokahalu on erittäin tärkeä asia, ei raskasta työtä pysty tekemään jos ei syö, linjaa pääosin ulkomaalaisia matkailijoita valjakkosafareille vievän Huskypoint-yrityksen omistaja Aki Holck.
Koiria Huskypointilla on yhteensä 270, kolmessa eri toimipisteessä. Asiakkaita riittää talvella viikon jokaiselle päivälle, joten koiria kierrätetään työvuoroissa riittävän levon takaamiseksi. Lisäksi Aki Holck merkitsee jo syksyllä kalenteriin koirille tietyt lepopäivät.
Yrityksessä työskentelee Aki Holckin lisäksi hänen vaimonsa Malla sekä poikansa Joona. Ulkopuolisia työntekijöitä on ympäri vuoden kolme, talvella työntekijöiden määrä kasvaa lähellä pariakymmentä.
Aikaisemmin metsurina työskennelleellä Holckilla on tänä vuonna täynnä 27 vuotta safariyrittäjänä. Toiminta alkoi vuonna 1990 Ylläkseltä, siellä Huskypointilla on edelleen yksi tukikohta. Nyttemmin yritys on laajentunut myös Rovaniemelle Sinettään ja Meltaukseen, missä heillä on erämaahotelli.
Kuusi säkkiä kuivamuonaa kerralla
- Ruokinnalla on aivan hirveän iso merkitys. Se on oltava kunnossa, jotta koirat jaksavat. Toki myös muiden olosuhteiden on oltava hyvät, esimerkiksi loishäädöistä ja riittävästä levosta on huolehdittava, linjaa Aki Holck työkoirien hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen edellytyksiä.
Aki Holck on jo pitkään käyttänyt ensin Jahti&Vahti-sarjan koiranruokia ja nykyisin Puhti-ruokaa. Kesällä koirat syövät pelkästään Puhtia, talvella siihen lisätään lihaa. Jahti&Vahti Palautusjuoma on myös käytössä.
- Erityisesti loppukaudesta Palautusjuomaa tarvitaan. Käytämme sitä säännöllisesti tammikuusta alkaen. Koirat pystyvät silloinkin tekemään seuraavana päivänä töitä tasaisesti, niille ei tule väsymystilaa ja ne ovat energisempiä kuin ilman. Tällä ruokinnalla koirat ovat olleet tosi teräviä ja jaksavat juosta koko kauden, kiittelee Aki Holck.
Koirat saavat aamulla ”snackit” eli noin 200 grammaa lihaa. Sama toistuu puolenpäivän aikaan, kun ne ovat tulleet takaisin päivän ensimmäiseltä lenkiltä turistien kanssa. Päivän toisen safarin jälkeen ne saavat palautusjuomaa ja aikaisintaan kahden tunnin kuluttua ne syövät päivän pääateriansa. Vuorokaudessa kuluu jopa 120 kiloa kuivamuonaa eli kuusi säkkiä kerralla.
Kisakoira pärjää töissä turistien kanssa
Päivittäisten turistisafarien ajamisen lisäksi Aki Holck osallistuu koirillaan pitkänmatkankilpailuihin ja on yksi menestyneimpiä suomalaisia. Myös hänen työntekijänsä saavat osallistua kilpailuihin yrityksen koirilla.
- Työntekijät treenaavat koirat osittain työajalla, osittain vapaa-ajalla. Heidän motivaationsa työhön on huipussaan, ammattitaito nousee ja heille tulee näkemystä työhön aivan uudella tavalla kilpailujen myötä, kiittelee Aki joukkuettaan.
Pitkän matkan kilpailuilla on myös jalostuksellinen näkökulma. Koiran kyvyt tulevat siellä esiin. Mikäli koira pärjää valjakossa mukana noin viikon kestävällä 1000 kilometrin vaelluksella, se pärjää myös työkäytössä turistien kanssa. Tällainen koira todennäköisesti myös periyttää kykyjään jälkeläisilleen, tulevaisuuden valjakkokoirille.
- On tämä tällainen elämäntapa. Olisi sitä varmaan helpompiakin keinoja ansaita elinkeinonsa matkailulla, mutta me nyt vaan tykätään niin paljon koirista ja niiden kanssa puuhailusta, summaa Aki Holck työnsä suolan.