Rohkea kani hyppää esteitä mielellään
- Estehyppyjä harrastavan kanin on oltava rohkea ja avoin, se ei saa arastella uudessa paikassa, summaa kaniharrastaja Maija Suni hyvän estekanin ominaisuuksia.
Opettaminen lajin pariin aloitetaan vähitellen: ensin kanin on totuttava valjaisiin, liikuttava niissä sujuvasti ja ihmettelemättä. Pikkuhiljaa kanille esitellään myös esteitä, yhdestä puomista alkaen vähitellen korkeutta nostaen.
- Kani palkitaan hypyn jälkeen. Palkinto voi olla herkku tai se voi päästä kaivamaan tai moikkaamaan toisia kaneja, kuvailee Maija Suni hyppykanin opettamista.
Minkä tahansa rotuinen kani voi olla estehyppääjä, mutta kaneja myös jalostetaan erityisesti estehyppyä varten. Suomessa kanien hyppykilpailut ovat suhteellisen uusi harrastus, mutta Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa toimintaa on ollut jo kauemmin. Pohjoismailla on yhteiset kilpailusääntönsä.
Kanien estehypyn SM-kilpailut käydään 8.-9.6.2019 Ypäjällä Finnderby-esteratsastuskilpailujen yhteydessä. Suomen Kanihyppääjät ry:n järjestämä tapahtuma kerää harrastajia laajalti eripuolilta Suomea viettämään yhteistä viikonloppua, ja Hankkijakin on tapahtumassa mukana.
Suomen mestaruudet ratkotaan kahdessa eri kilpailulajissa, korkeushypyssä ja suoralla radalla, jossa voittajan määrää aika sekä virhepisteet. Päästäkseen mukaan SM-kisaan kanin on oltava menestynyt jo aikaisemmissa kilpailuissa ja kilpailtava eliittiluokassa.
Suomen Kanihyppääjät -yhdistys odottaa jokaiseen kahdeksaan luokkaan 20-30 kania.
- Oleellisinta on, että molemmilla, sekä kanilla että omistajalla, on esteitä hypätessä mukavaa. Tämä on tiimityötä, hymyilee Maija Suni ja toivottaa katsojat tervetulleeksi Ypäjän kilpailuun.