Hoikka koira voi hyvin
Ylipaino on koirilla samanlainen elintasosairaus kuin ihmisilläkin, ja se on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.
Ihannepainossa pysymisessä auttaa oikeanlaisen koiranruoan valinta. Kuivamuonaa syötettäessä on yleensä valittavissa saman merkin täysravinnoista erilaisia vaihtoehtoja koiran eri elämänvaiheisiin. Aikuiselle, normaaliaktiiviselle koiralle sopii ruoka, jossa on 22-24% valkuaista ja rasvaa 10-16%. Pennuille ja kasvaville koirille suunnitelluissa ruuissa valkuaista on enemmän, ainakin 25%. Raskasta työtä tekevät koirat sekä tiineet ja imettävät nartut tarvitsevat vielä enemmän valkuaista ja rasvaa.
Ruokasäkin kyljessä on ohjeellinen annosteluohje. Vuorokaudessa annettavassa määrässä voi olla suuriakin yksilökohtaisia eroja, sillä sopivaan annokseen vaikuttaa muun muassa koiran koko, sukupuoli, ikä ja aktiivisuus. Esimerkiksi sterilointi ja kastrointi vaikuttavat selvästi tarvittavaan ruoan määrään: leikkaus hidastaa aineenvaihduntaa selvästi ja vähentää energiantarvetta. Suuntaa-antavien ruokintaohjeiden noudattamisen ohella on aina syytä tarkkailla koiran painoa ja kuntoluokkaa.
Koira on sopivassa kuntoluokassa silloin, kun vyötärö on nähtävillä, sen vatsalinja on nouseva ja kylkiluut tuntuvat helposti. Koiran säännöllinen punnitseminen kannattaa, sillä silmä tottuu helposti vähitellen lisääntyvään painoon, eikä sitä välttämättä huomaa ennen kuin on syytä tehdä suurempia korjausliikkeitä. Vaaka puolestaan kertoo rehellisesti, missä mennään.
Koira nauttii ruuan saalistamisesta
Makupaloilla on yllättävän suuri merkitys koiran painonhallinnassa, ja ne voivat vaikeuttaa merkittävästi koiran laihduttamista. Esimerkiksi yhdessä juustonsiivussa saattaa tulla kolmannes pienen koiran päivittäisestä energiantarpeesta.
Koira varastoi ylimääräisen ravinnosta saamansa energian rasvana. Ylipainon syy on koirilla sama kuin ihmisilläkin: liiallinen energiansaanti suhteessa energian kulutukseen. Vain hyvin harvoin lihavuuden syynä on aineenvaihdunnallinen sairaus tai lääkitys.
Ylipainosta puhutaan, kun koira on noin 10 prosenttia ihannepainoaan painavampi. Jos painoa on enemmän kuin 20 prosenttia toivotusta, pidetään koiraa liikalihavana. Jos koiran ihannepaino on 25 kiloa, se rupeaa olemaan ylipainoinen painaessaan 27,5 kiloa. Liikalihavana sama koira painaa 30 kiloa. Vastaavasti ihannepainoltaan 10-kiloisella koiralla jo kilon lisäys painossa tekee siitä ylipainoisen. Jos tilannetta verrataan ihmisiin, 70-kiloisella olisi 7 tai 14 ylimääräistä kiloa.
Koska koirat eivät syötä itse itseään, niiden ylipainon kohdalla omistajan on katsottava peiliin. Hän hemmottelee koiraa liialla ruoalla. Tässä on yksi suurimmista haasteista lemmikkiä laihdutettaessa. Koko perheen on sitouduttava yhteisiin pelisääntöihin, eivätkä herkut saa lipsahtaa koiralle ”kun se katsoi niin nälkäisenä”. Laihdutusprojekti helpottuu sillä, kun kaikki sisäistävät tosiseikan, että koostaan riippumatta koira nauttii aktiivisesta elämäntavasta. Se mieluummin etsii, jäljestää, taistelee ruuan itselleen kuin ahmaisee herkun tekemättä mitään makupalansa eteen. Ruuanhankintaan ja sen syömiseen käytetty aika lisää pidentyessään kylläisyyden tunnetta.
Makupaloiksi osa ruokaa
Koiran laihdutus on syytä tehdä maltillisesti. Sopiva tahti on pudottaa painoa 1-2 prosenttia viikossa. Tämän saavuttamiseksi ruuan antamista rajoitetaan niin, että energian saanti on noin 60 prosenttia tavoitepainon määrästä.
Energian saantiin voi vaikuttaa kolmella tavalla: pienentämällä päivittäistä ruokamäärää, vaihtamalla ruoka vähemmän energiaa ja rasvaa sisältävään vaihtoehtoon ja lisäämällä raakakuidun määrää antamalla koiralle esimerkiksi kevyesti kypsennettyjä vihanneksia.
Ensimmäinen askel koiran laihduttamisessa on jättää ylimääräiset herkut ja ruoantähteet pois. Jos koiralle halutaan antaa makupaloja tai palkkioita, käytetään päivittäisestä ruoka-annoksesta sivuun otettua ruokaa tai vähäkalorisia herkkuja, jotka nekin huomioidaan kokonaisenergiamäärässä.
Ruoka-annoksen pienentämistä 10-15 prosentilla koira ei yleensä huomaa. Määräänsä enempää annoskokoa ei kannata pienentää, sillä nälän tunne voi lisätä koiran kerjäämistä, epätyypillisten ravintoaineiden ja materiaalien syömistä ja jopa aggressiivisuutta. Parempi keino onkin vaihtaa ruoka vähemmän energiaa sisältävään vaihtoehtoon, jolloin määrä voidaan pitää riittävän suurena. Esimerkiksi Jahti&Vahti-sarjasta löytyy Kevyt-ruoka tähän tarpeeseen tai jos koira syö raakaruokaa, kannattaa liha vaihtaa vähärasvaiseen kuten kanaan tai kalaan.
Energian kulutusta voi lisätä liikuntaa lisäämällä. Parin tunnin päivittäinen remmilenkki lisää koiran energiantarvetta noin 5 prosenttia, puhumattakaan vapaana juoksemisesta raskaassa maastossa tai uimisesta. Jo pieni aktiivisuustason nosto auttaa kuluttamaan energiaa. Liikunta on suunniteltava koiran kuntoon sopivaksi, ja alkuun lähdetään liikkeelle varovasti. Vähitellen liikuntaa voi lisätä kunnon parantuessa.
Tutkimusten mukaan normaalipainoiset koirat elävät pidempään kuin ylipainoiset. Arjessa koiran laihtumisen huomaa sen piristymisellä: koirista tulee leikkisiä ja iäkkäämmät koirat vaikuttavat taas nuorilta.