Koiran virikkeistäminen

Valkoinen, pystykorvainen koira lipoo huuliaan
 

Virikkeistäminen tarjoaa koiralle lajityypillistä tekemistä ja mielihyvän tunteita sekä vaikuttaa positiivisesti koiran elämänlaatuun. Erilaiset virikkeet jaetaan tavallisesti viiteen eri kategoriaan:

  • kognitiiviset virikkeet
  • fyysiset virikkeet
  • sosiaaliset virikkeet
  • aistivirikkeet sekä
  • ruokavirikkeistäminen.

    Lajityyppillisten virikkeiden puute voi näkyä koiran elämässä esimerkiksi ei-toivottuna käytöksenä, kuten kodin tuhoamisena, jatkuvana vahtimisena tai muina käytöshäiriöinä, joista on usein harmia sekä koiralle että omistajalle.

    Viime aikoina juuri ruokavirikkeistäminen on noussut suureen suosioon osin sen helppouden takia. Samalla on alettu ymmärtämään, miten perustavanlaatuinen kokemus ruokailu ja ruoan eteen työskentely koiralle ovat. Nappaa artikkelista helpot vinkit ruokavirikkeistämisen toteuttamiseen ja anna koirallesi lajityypillistä tekemistä!

  •  

    Lajityypillisten tarpeiden toteuttamista virikkeiden kautta

    Beagle etsii ruokaa Jahti&Vahti -koiranruokasäkistä, joka kaadettu lattialle.

    Virikkeistäminen on kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että koiralle tarjotaan mahdollisuus toteuttaa sen luonnollisia käyttäytymistarpeita lajityypillisen tekemisen parissa. Elääkseen tasapainoista elämää koiran tulisikin päästä toimimaan erilaisten virikkeiden parissa säännöllisesti. Koirat kaipaavat sosiaalisia kontakteja, haluavat tutkia ympäristöään ja toteuttaa itseään muun muassa haistelun ja leikin kautta. Omalle koiralle tarjottavia virikkeitä pohtiessaan myös rotukohtaiset mieltymykset kannattaa ottaa huomioon.

    Virikkeistämisen rinnalla kuulee usein puhuttavan myös aktivoinnista ja usein termit sekoittuvat iloisesti keskenään. Virikkeistämisen ja aktivoimisen välillä on kuitenkin olennainen ero. Aktivoinnissa tekemisen laatu ei ole merkityksellinen, vaan mikä tahansa aktiviteetti jota koira tekee, soveltuu aktivoinniksi. Siinä missä aktivoinnissa koira ja ohjaaja työskentelevät usein yhdessä, on ohjaajan rooli virikkeistämisessä melko passiivinen.

     

    Virikkeistäminen vaikuttaa koiran hyvinvointiin

    Virikkeistämisen on todettu vaikuttavan laajalti koiran hyvinvointiin. Virikkeiden parissa työskentely synnyttää koirassa positiivisia tunnetiloja, laskee koiran stressitasoja ja ahdistusta sekä ennaltaehkäisee erilaisia käytöshäiriöitä. Virikkeistämisessä ei siis ole kyse ainoastaan muotivillityksestä, vaan koiran hyvinvoinnin tukemisesta sekä koiramaisen elämän mahdollistamisesta.

    Koiran tavoitellessa ruokaa sen aivot erittävät mielihyvähormoneja sekä muun muassa adrenaliinia, joka pitää koiran vireänä ja aktiivisena sen puuhastellessa saaliinsa kanssa. Työskentelyn päätyttyä adrenaliinin tuotto lakkaa ja koira väsähtää helposti sekä käy levolle. Näin ollen kenties yksi helpoimmista tavoista tarjota koiralle luontaisia virikkeitä on tarjoilla koiran päivittäiset ateriat ruokavirikkeitä hyödyntäen.

     

    Virikelelut ja –kupit virikkeistämisen tukena

    Ruokavirikkeistämisessä alkuun pääsee varsin pienellä vaivalla ja erilaisia virikkeitä onkin syytä tarjota vähitellen. Liikkeelle kannattaa lähteä yksinkertaisilla virikkeillä, joissa palkkion saa lähes vaivatta. Koiran saadessa onnistumisia virikkeiden parissa sen itsevarmuus ja osaaminen kasvavat, jonka jälkeen virikkeiden haastavuutta voidaan lähteä lisäämään.

     
    Koira syö nappuloita virikkeistämiseen tarkoitetusta ruokakupista
     

    Yksinkertaisimmillaan ruokavirike voi olla matolle, nurmelle tai lumeen piilotetut nappulat, jotka löytyvät koiran käyttäessä nenäänsä ruokaa etsiessään. Erilaisista virikeleluista ja kupeista on kuitenkin iloa ja usein ne myös helpottavat virikkeistämisen toteuttamista arjen keskellä. Esimerkiksi virikekupista tai nuolumatosta tarjoillun aterian valmistus ei vie omistajalta tavallisen kupin täyttöä kauempaa, mutta koiralle ero on merkittävä. Siinä missä tavallisesta kupista ateria hotkaistaan parhaillaan sekunneissa, voi aikaa virikekupin parissa kulua useita kymmeniä minuutteja.

    Vinkkejä virikkeistämiseen - ruokavirikkeistäminen

    1. Tarjoile koiran tavallinen kuivanappula- tai liha-ateria-annos virikekupista, joka hidastaa koiran ruokailua.

    2. Tarjoile koiran ateria nuolumatolta. Nuolumatolle voit levittää märkäruokaa, turvotettua nappulaa, maksapasteijaa, kermaviiliä ja muita vastaavia herkkuja koiran mieltymysten mukaan.

    3. Hyödynnä erilaisia aktivointileluja ja piilota kuivanappulat niiden sisään. Nappulan kokoa ja muotoa vaihtelemalla saat haastetta virikkeisiin. Vuorottele esimerkiksi namipallon ja namirullan välillä, jotta koira saa vaihtelevuutta virikkeisiin.

    4. Rakenna koiralle erilaisia makuja ja virikkeitä tarjoava maistelulautanen esimerkiksi leikkuulaudalle, johon kokoat erilaisia herkkuja liha-aterioiden paloista nameihin. Anna koiran tutustua maistelulautasen sisältöön itsenäisesti. Mikäli koirallasi on taipumusta ruoan hotkimiseen, voi uusia makuja tarjoilla vaikkapa erilaisia muovikippoja hyödyntäen.

    Extravinkki – vaikka virikkeistämisen tarkoituksena on antaa koiran työskennellä itsenäisesti, voi koiraa opettaa työskentelemään erilaisin tavoin. Runsaasti fyysistä tassuvoimaa käyttävää koiraa voi opettaa hyödyntämään kuonoaan ja herkkä koira puolestaan saa itseluottamusta tassujensa kautta.

    Valikoimastamme löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja aina perinteisistä virikekupeista ja nuolumatoista erilaisiin virikeleluihin saakka. Muista myös vaihdella virikkeitä säännöllisesti, jotta niiden parissa työskentely on koiralle mieluisaa. Tutustu tuotteisiin ja löydä juuri sinun koiraasi haastavat tuotteet ruokavirikkeistämisen tueksi.