Ulkoile turvallisesti kissan kanssa

Kissa ulkoilemassa syksyisessä maisemassa
 

Useimmat sisäkissat nauttivat ulkoilusta sen ollessa erinomainen virike etenkin aktiivisemmille kissoille. Ulkoilu tarjoaa kissalle paljon erilaisia kokemuksia ja mahdollisuuksia päästä toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä. Kodin ulkopuolella kissa kohtaa runsaasti uusia ääniä ja hajuja kuten myös muuta nähtävää aina erilaisista kasveista ötököihin. Ulkoilu ja uusiin asioihin tutustuminen väsyttää kissaa henkisesti, mutta tarjoaa usein myös hiukan fyysistä aktivointia kuin itsekseen.

Mikäli kissan rooli ei ole toimia navettakissana tai muussa hyötykäytössä tai asuinpaikka ei mahdollista turvallista ulkoilua itsenäisesti, on ulkoilu yhdessä kissan kanssa palkitsevaa sekä kissalle itselleen, kuten myös sen omistajalle. Kun kissalle on hankittu laadukkaat varusteet ulkoiluun ja kissa on tottunut varusteisiin, voivat seikkailut ulkona yhdessä kissaystäväsi kanssa alkaa!

 

Ulkoilu aina kissan ehdoilla

Kissa ulkoilee valjaissa

Tulevia seikkailuja silmällä pitäen kannattaa kissa totuttaa ulkoiluvarusteisiin eli pantaan tai valjaisiin sekä hihnaan aivan pennusta saakka. Kun ulkoiluvarusteissa liikkuminen ei tuota kissalle vaikeuksia, voi kissa keskittyä ulkomaailman tutkimiseen varusteiden vastustelun sijaan. Jos varusteihin totuttautuminen on pentuaikana jäänyt, tarvitsee aikuinen kissa usein pentuakin enemmän aikaa totutteluun.

Aloita ulkoiluun totuttautuminen rauhallisessa paikassa, kuten kodin pihapiirissä. Pidä ulkoiluhetket alkuun lyhyinä ja annan kissan tottua ulkomaailmaan vähitellen. Anna kissalle myös mahdollisuus palata takaisin sisälle. Ole kärsivällinen, jotta seikkailuista ulkona muodostuu kissallesi mukava kokemus.

Muista, että kissa on ulkona varuillaan ja säikähtää helposti, jolloin se voi päästä karkaamaan tai livahtaa ihmisen ulottumattomiin esimerkiksi rakennuksen alle. Etukäteen kannattaakin pohtia, mitä hätätilanteessa tehdään. Saako kissan syliin tai esimerkiksi koppaan riittävän nopeasti? Tarkkaile ulkoillessa kissan käytöstä ja reaktioita, ja ole valmis palaamaan sisätiloihin tarpeen vaatiessa.

Kissan tottuessa ulkoiluun voi ulkoilunkestoa pidentää ja kissan reviiriä laajentaa. Lopulta kissa saattaa innostua ulkoilusta toden teolla, eikä tavatonta ole sekään, että lenkkipolulla vastaan tuleekin koiran sijaan ulkoileva kissa.

 

Näin valitset valjaat kissalle

Kissalle sopivan kokoiset varusteet ovat avain mukavaan ja turvalliseen ulkoiluun yhdessä kissan kanssa. Mikäli kissan kanssa ulkoillaan aktiivisesti, on syytä panostaa laadukkaisiin valjaisiin sekä keveään napakan lukon omaavaan hihnaan. Pelkässä kaulapannassa ulkoilu ei ole suositeltavaa, mutta kaulapanta on ulkoillessa hyvä lisävaruste, johon kannattaa liittää omistajan yhteystiedot. Näin kissa on helposti tunnistettavissa silloinkin, jos se sattuu pääsemään karkuun ulkoilun aikana.

 
Kissa, jolla on kaulapanta, tarkkailee ulkona ruohikossa

Kissoille tarkoitettuja valjaita löytyy useita erilaisia, joista kenties suosituimpana T-paitaa muistuttavat Y-valjaat. Valjaat on suunniteltu niin, etteivät ne rajoita kissan luonnollisia liikeratoja ja täten antavat mahdollisuuden luonnolliseen liikkumiseen. Lisäksi Y-valjaiden muotoilussa on huomioitu vetotilanteissa syntyvä paine, joka valjaiden muotoilun ansiosta jakautuu tasaisesti kissan rinnalle sekä hartioille.

Jotta ulkoilu yhdessä kissan kanssa sujuu turvallisesti, on tärkeää valita oikean kokoiset valjaat. Valjaiden tulisi istua napakasti, mutta ne eivät saa kiristää tai hiertää kissaa. Napakka istuvuus on tärkeää myös kissan turvallisuuden kannalta, jottei kissa pääse rimpuilemaan tai pakittamaan valjaista säikähtäessään. Helpoiten oikeankokoiset valjaat löytyvät sovittamalla. Tällöin näkee parhaiten, miten valjaat istuvat kissan ylle ja miten kissan liikkuminen onnistuu.

 

Säädettävät valjaat ovat hyvä valinta etenkin kasvaville pennuille ja nuorille kissoille. Ne ovat hyvä vaihtoehto myös silloin, jos kissa ei kykene sovittamaan valjaita myymälässä. Mikäli kissanvaljasvalikoimasta ei löydy sopivia varusteita, voi kissalle sen koosta ja ruumin rakenteesta riippuen sovittaa myös pienten koirien valjaita. Useimmissa koirien valjaissa on hyvät säätömahdollisuudet, jolloin ne istuvat hyvin usein etenkin hiukan isommille kissoille. Niin ikään taluttimen valinnassa voi hyvin kääntyä koiratarvikkeiden puoleen, esimerkiksi kevyt nylonhihna tai kestävä nahkahihna ovat myös kissoille sopivia vaihtoehtoja.

 
Musta kissa, jolla on valjaat päällä. Kuvattu takaapäin, että selkä ja takaraivo näkyvät.

Kissan kanssa ulkoilu on palkitsevaa

Kissan kanssa ulkoilu on palkitsevaa, sillä ulkoilusta nauttivan kissan seikkailuja on ilo seurata. Ulkoillessa myös kissan ja sen omistajan välinen suhde vahvistuu, kun yhteiset positiiviset kokemukset kasaantuvat. Muista edetä rauhallisesti kissaa kuunnellen, ja anna kissallesi mahdollisuus tutustua ulkoilmaan sille sopivissa määrin.

Mikäli kissallesi sopivat ulkoiluvarusteet ovat vielä etsinnässä, tutustu valikoimaamme myymälässä tai verkkokaupassa. Olette myös lämpimästi tervetulleita sovittamaan valikoimamme ulkoiluvarusteita yhdessä kissasi kanssa!