Ratsastuskypärät

Turvalliseen hevosteluun!

Ratsastuskypärä on ratsastajan tärkein ratsastusvaruste. Valikoimissamme sekä uuden EN1384:2023 että VG 1 -standardin mukaiset ratsastuskypärät. Vaihda aina iskun saanut ratsastuskypärä uuteen. Ratsastuskypäröistä löytyy nykyään pitkälle kehiteltyjä turvamekanismeja. MIPS-järjestelmällä varustettu kypärä voi tietyissä tapauksissa absorboida osan energiasta, joka voisi muuten aiheuttaa aivovaurion.

Kuten todettu, on ratsastuskypärä ratsastajan tärkein turvavaruste. Sanomattakin selvää, että hevosen selkään noustaan vain ratsastuskypärä päässä. Ratsastuskypärä on hyvä pitää päässä myös aina hevosta käsitellessä, taluttaessa tai esimerkiksi juoksuttaessa. Laadukas ratsastuskypärä antaa suojaa ratsastajan päälle ja aivoille ja voi suojata mahdollisilta loukkaantumisilta ja vammoilta pienissä ja isommissa tapaturmissa tai hevosen selästä suistuessa. Jotta ratsastuskypärä suojaa toivotulla tavalla, tulee sen istua päähän napakasti ja optimaalisesti. Ratsastuskypärän ilmastointiaukot sekä istuvuuden säädettävyys ovat niin ikään tärkeitä ominaisuuksia, joista on iloa etenkin silloin, kun ratsastetaan yhtäjaksoisesti pidempiä aikoja.

Hankkijan laajasta valikoimasta löydät tarpeisiisi sopivan ratsastuskypärän. Mikäli kaipaat apua sopivan ratsastuskypärän valintaan, auttaa asiantunteva henkilökuntamme mielellään sinulle sopivan ratsastuskypärän valitsemisessa. Meiltä myös lasten ratsastuskypärät.

Ratsastuskypärä kannattaa valita huolella, onhan kyse hevosharrastuksen tärkeimmästä turvavarusteesta. Kun valitset itsellesi sopivaa kypärää, kiinnitä ensisijaisesti huomiota kypärän istuvuuteen. Pään ympärysmitta on olennainen tieto kypärää valittaessa, sillä kypäröiden koot on ilmoitettu pään ympäryskokoon viittaavissa senttiko’oissa. Myös pään muoto voi vaikuttaa ratsastuskypärän valintaan. Hyvä ratsastuskypärä istuu mukavasti ja tiiviisti päähän, mutta ei paina tai purista. Kypärä ei saa hölskyä tai heilua päässä, sillä tällöin se ei suojaa tarkoituksenmukaisesti. Oikean kokoinen ratsastuskypärä lisää merkittävästi ratsastajan turvallisuutta.

Saatavilla on useita erilaisia ratsastuskypäröitä aina yksinkertaisimmista mattapintaisista tai mikromokalla päällystetyistä kypäröistä säihkyvin glitterein koristeltuihin kypäröihin. Kypärän ulkonäön ohella eroavaisuuksia löytyy myös esimerkiksi tuuletusaukkojen sekä säätömahdollisuuksien osalta. Uutta ratsastuskypärää ostaessasi muista myös tarkistaa sen turvallisuusluokitus. Sovita aina useita eri malleja löytääksesi juuri sinulle parhaiten istuva kypärä.
Q: Mikä on tärkein ominaisuus ratsastuskypärässä?
A: Ratsastuskypärä suojaa ratsastajan päätä ja aivoja putoamistilanteissa ja muissa hevosiin liittyvissä tapaturmissa. Näin ollen kypärän tulee olla sopiva sen pitää istua tukevasti omaan päähän, ja lisäksi sen tulee täyttää kulloinkin voimassa olevat turvallisuusstandardit.
Q: Kuinka usein ratsastuskypärä tulisi vaihtaa?
A: Täysin tyhjentävää vastausta siitä, milloin ratsastuskypärä tulisi vaihtaa, on vaikea antaa. Usein suositellaan, että ratsastuskypärä vaihdetaan uuteen vähintään viiden vuoden välein, tätä voi pitää hyvänä nyrkkisääntönä. Vaihtoväli riippuu myös kypärän käyttömääristä. On eri asia käydä kerran viikossa ratsastustunnilla kuin olla hevosen selässä useita tunteja päivässä. On kuitenkin tärkeää, että kypärä vaihdetaan välittömästi, mikäli se on ottanut vastaan iskun putoamistilanteessa tai siihen on kohdistunut muu kohtuullisen voimakas isku. Voimakas isku voi olla esimerkiksi kypärän putoaminen kovalle alustalle. Aina kypärän vaurioituminen ei näy ulospäin, isku voi vaurioittaa kypärän materiaalin pintajännistystä. Älä siis luota ehjään kuoreen, etenkään jos kypärään on kohdistunut isku. Huomioithan, että myös äärimmäiset olosuhteet ja lämpötilat voivat vaurioittaa kypärän suojaavia ominaisuuksia. Säilytä kypärääsi siis huolellisesti. Emme suositele käytetyn kypärän hankkimista.
Q: Voiko kypärän pesettää tai puhdistaa?
A: Kyllä, monissa ratsastuskypäröissä on irrotettavat ja pestävät sisäpehmusteet, jotka voi pestä koneessa tai käsin. Kypärän ulkopintaa voi puolestaan usein pyyhkiä kostealla liinalla. Ole kuitenkin tarkkana herkkien materiaalien kuten mikromokan kanssa ja seuraa aina annettuja ohjeita. Q: Mikä on paras kypärä aloittelevalle ratsastajalle?
A: Myös aloittelijan on tärkeä löytää tukevasti päähän istuva, sopivan kokoinen ratsastuskypärä. Turvallisuudesta ei kannata tinkiä harrastusta aloittaessakaan. Mukavan kevyt malli on usein aloittelevan ratsastusharrastajan valinta ja hinnoissakin on valinnanvaraa. Kaiken hintaiset kypärät valikoimissamme ovat turvahyväksyttyjä. Säädettävät mallit ovat hyviä, koska ne mukautuvat hieman tarvittaessa. Älä kuitenkaan koskaan osta kypärää "kasvunvaralla", liian suurena. Kussakin kypärässä säätömahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset, jotta kypärä pysyy varmasti napakkana. Näin ollen hanki aina uusi, hyvin istuva kypärä tarpeen vaatiessa.