Bonuksena parempaa pihviä

E-vitamiinilisä pidentää lihan säilymistä punaisena.

Lihan suurena ystävänä on myönnettävä, että jotenkin lihatiskissä mieluiten valitsen aina sen punaisen pihvin harmaan sijaan. Punaisella lihalla on vahva mielleyhtymä tuoreeseen lihaan. Lihan kuluttajan tai tuottajan hintaan asialla ei ole vaikutusta, paitsi ehkä välillisesti menekin kautta. Ruokinnallisesti lihan punaisena säilymiseen voidaan kuitenkin tutkitusti vaikuttaa. Lihanaudoille annettu 1000 mg/päivä E-vitamiinilisä viimeisen 100 kasvatuspäivän ajan parantaa lihan säilymistä punaisena pidempään. Vastaavasti lampailla 300 mg/päivä E-vitamiinilisä pidentää lihan säilymistä punaisena.

Lihan säilytysaika
Korkea E-vitamiiniannos ruokinnassa pidentää lihan säilymistä punaisena, jonka jälkeen lihan väri muuttuu säilönnässä harmaaksi. (Lähde DSM)

E-vitamiini on elimistön tärkeä antioksidantti: se suojaa elimistöä hapettavien yhdisteiden vaikutuksilta ja sama tapahtuu lihassa. Lihakseen jäänyt korkeampi E-vitamiinipitoisuus ehkäisee hapettumista, joka aiheuttaisi lihan harmaantumista. Lihanlaadun parantumista voi kuitenkin pitää bonuksena E-vitamiinin muille positiivisille vaikutuksille. Eläimet tarvitsevat tärkeitä antioksidantteja erityisesti kasvaessaan nopeasti, ruokittaessa rasvapitoisilla rehuilla, kuumalla lämpöstressistä selviytymiseen ja aina tautipaineen kasvaessa. E-vitamiini parantaa eläimen omaa vastustuskykyä mm. vaikuttamalla solukalvojen kuntoon, vasta-aineiden tuotantoon ja valkosolujen toimintaan. Riittävä E-vitamiinin saanti antaa eläimelle hyvän kyvyn taistella mahdollisia taudinaiheuttajia vastaan. E-vitamiinin ensisijainen hyötyjä onkin terveempi eläin, sivutuotteena myös punaisena säilyvämpi liha.


Milla Frantzi
Kehityspäällikkö, erikoisrehut

Milla Frantzi, kehityspäällikkö, erikoisrehut

Innostukseni kohde on lypsylehmien ruokinnan suunnittelun ja ravitsemuksen syvällinen ymmärtäminen. Tilojen ruokinnan onnistumisia ja ongelmatilanteiden ratkeamista on mielestäni mahtavaa seurata. Joka päivä oppii ja ymmärtää jotain uutta niin lehmistä kuin ihan pötsimikrobienkin toiminnasta. Blogissani käsittelenkin ajankohtaisia ja askarruttavia nautojen ruokintaa koskevia asioita sekä mielenkiintoisia lypsylehmiä koskevia tutkimustuloksia.