Suomalaisen luonnon kuiduista ja humushapoista hyötyjä eläinten ruokintaan

Janne Kaleva

ProHumiTM on kehitetty yhteistyössä Neova Oy:n kanssa erityisesti rehukäyttöön soveltuvasta erikoisturpeesta, joka sisältää runsaasti prebioottisia eli mikrobistoa hyödyllisesti muokkaavia kuituja ja humushappoja.

”Hankkija on testannut tuotetta tutkimuslaitoskokeissa porsailla ja broilereilla sekä porsaiden virikemateriaalina sikatiloilla Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla. Tulokset kokeista ja tilatesteistä ovat olleet erittäin rohkaisevia”, kertoo Hankkijan tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja .

ProHumin on tutkimuksissa havaittu lisäävän hyödyllisten ja vähentävän haitallisten rasvahappojen tuotantoa suolessa. Tällaisten mikrobiaineenvaihdunnan muutosten on useissa tutkimuksissa todettu tukevan eläinten hyvinvointia ja kasvua, mikä selittänee hyviä käyttökokemuksia.

ProHumi otetaan käyttöön aluksi Hankkijan sikarehujen raaka-aineena ja erillisenä virikemateriaalina sioille. Sen käyttöä laajennetaan myöhemmin muiden eläinten rehuihin. Tuotteen vienti käynnistyy vuoden 2025 aikana ja sen uskotaan kasvavan merkittäväksi vientituotteeksi lähivuosina.

ProHumin raaka-aine valittiin analyysitulosten sekä simulaatio- ja ruokintakokeiden perusteella. Tuotantoprosessissa raaka-aine kuivataan ja rakeistetaan yli +80 °C lämpötilassa, millä saadaan aikaan hygienisoitu lopputuote. Eräkohtaisen analyysiohjelman avulla voidaan taata tuotteen puhtaus ja käyttöturvallisuus.

ProHumi on käytössä Partelan Porsas Oy:lla. ”ProHumi on paras markkinoilla oleva suolistoa tukeva rehuaine, jota olemme kokeilleet vieroitetuille porsaille”, sikalamestari Janne Kaleva kertoo.

Progut®, suoliston mikrobistoa muokkaava ja vastustuskykyä tukeva, patentoitu hiivavalmiste kehitettiin 1990-luvulla. Se on edelleen laajasti käytössä Hankkijan ruokintaratkaisuissa ja rehuissa eri puolella maailmaa.

Progres®, mäntyöljyn resiinihappoihin perustuva ja suolen kuntoa tukeva innovaatio, on ollut Hankkijan rehuissa käytössä vuodesta 2014. Näiden hyödyt kotieläimille ovat tieteellisesti todennettuja.

Kuvat: Martti Hassila