Hankkijan kivennäisillä ensikosta satatonnariksi

ensikko ja satatonnari

Hiehon ensimmäiseen poikimiseen liittyy paljon odotuksia. Hiehosta, jonka kasvattamiseksi vasikasta lypsylehmäksi on käytetty noin 24 kuukautta aikaa ja rahaa liki 2 000 € edestä, odotetaan kuoriutuvan hyvällä tuotoksella ja terveydellä varustettu kestävä lypsylehmä vuosiksi eteenpäin. Takaraivossa saattaa muhia jopa ajatus uudesta satatonnarista. Valitettavasti näin ei kuitenkaan aina käy, matka saattaa päättyä jo heti ensimmäisiin tuotoskausiin. Miksi?

"Kun niitä ensikoita ei saa tiineeksi"

Ensikoiden yleisin poistosyy vuodesta toiseen on ollut huono hedelmällisyys. Ensikoiden kiimat saattavat olla hiljaisia tai niitä joudutaan siementämään useita kertoja ennen tiinehtymistä. Myös tiineyden eri vaiheissa tapahtuvia luomisia esiintyy. Yleisiä syitä huonoon hedelmällisyyteen ovat hiehojen ja ensikoiden rasvoittuminen ja huono syöntikyky. Hedelmällisyyttä voidaan kuitenkin tukea tehokkaalla kivennäisruokinnalla.

Hivenaineiden puute aiheuttaa lehmien kiimakiertoon erilaisia häiriöitä. Hankkijan kivennäisessä on panostettu erityisesti hivenaineiden ja vitamiinien riittävään saantiin ja hyvään imeytymiseen. Kivennäisemme on suunniteltu turvaamaan myös suurempikokoisten ja korkeatuottoisten lehmien tarpeet. Lypsykivennäinen Tiineys+ ja Lypsy-Namino Tiineys+ sisältävät erittäin runsaasti hedelmällisyyttä tukevia vitamiineja ja hivenaineita myös helppoliukoisessa orgaanisessa muodossa.

"Mutta kun ne ensikot ei lypsä ja solut ovat liian korkeita"

Hankkijan Online-Onnikista olemme havainneet, että ensikoiden tuotos ei aina yllä tavoitteisiin. Jos maitotuotos on heikko tai utaretulehduskierre alkaa jo ensikkokaudella, matka kohti satatonnarin merkkipaalua saattaa jäädä lyhyeksi.

Utaretulehdukset ovat bakteerien aiheuttamia, mutta niiden haittoja voidaan lieventää oikein valitulla kivennäisellä. Seleeni ja E-vitamiini ovat tutkitusti tehokas yhdistelmä, joka tukee vastustuskykyä ja terveyttä. Myös muilla hivenaineilla, vitamiineilla ja kivennäisillä on tärkeä rooli mm. immuunipuolustuksessa ja vetimen sulkijalihaksen toimivuudessa. Vetimen sulkijalihaksen huono sulkeutuminen voi johtua esim. piilevästä kalsium- tai magnesiumvajeesta, joten näiden riittävä saanti on tärkeässä roolissa utareterveyden hallinnassa.

"Ei ensikoiden jalat kestä"

Pihatto-olosuhteissa lehmien on liikuttava rehun, makuualueen ja lypsypaikan välillä useita kertoja vuorokaudessa. Tiineyden loppuvaiheessa hiehojen siirtyminen kovemmalle alustalle altistaa niiden sorkat melkoiselle koetukselle. Hiehoilla sorkkien rasvapatja ei ole vielä kunnolla kehittynyt, joten alustan muutokset näkyvät herkästi aristuksena ja sorkkaongelmina. Hiehojen sorkkien vahvistaminen ruokinnan keinoin tulee aloittaa mahdollisimman aikaisin, koska muutokset sorkka-aineksessa tapahtuvat hitaasti.

Hiehoille suunniteltu Kasvukivennäinen Kehitys+ tukee luuston ja sorkkien kestävyyttä. Kasvukivennäinen Kehitys+ sisältää runsaasti sellaisia hivenaineita sekä biotiinia, joilla on tutkitusti sorkkaterveyttä ja sorkkien kestävyyttä edistäviä vaikutuksia. Vahvaa sorkka-ainesta tukevat myös lypsy- ja umpilehmille suunnitellut Plus-kivennäiset Tiineys+ ja Sorkka+.

Matka ensikosta satatonnariksi on pitkä. Hyvillä eväillä se on kuitenkin oikeissa olosuhteissa ja ripauksella onnea mahdollista. Huolehtimalla optimaalisesta kivennäisruokinnasta läpi lehmän elämän olet jo oikealla polulla kohti kestävää karjaa.

Hmm.. Pitäisikö tilata kivennäisiä?

Multitool Maisema

No kyllä pitäisi! Kun tilaat Hankkijan nautakivennäisiä vähintään 1200 kg aikavälillä 15.7.-30.9.2024, saat laadukkaan tilasi nimellä varustetun monitoimityökalun Multitool Maiseman.

Kampanja koskee vain kampanja-aikana tehtyjä uusia tilauksia. Kampanja koskee kaikkia Hankkijan nautojen Namino- ja Herttakivennäisiä sekä jauheisia täyskivennäisiä. Kylkiäistä ei voi vaihtaa muuhun etuun tai alennukseen.

Multitool Maisema

Multitool Maisema on kätevä apuri puutarhassa, retkeilyssä ja pienimuotoisessa metsänhoidossa. Teräosa on ruostumatonta terästä. Toiminnot: ohileikkaavat oksasakset, veitsi, saha, oksankuorija ja ripustinlenkki.

Multitool Maisema on uniikki monitoimityökalu, joka varustetaan tilasi nimellä. Jos olet tilannut kampanjaehdon täyttävän määrän kivennäisiä, tulet saamaan viimeistään kampanja-ajan lopussa tekstiviestin. Tekstiviestiin vastaamalla määrittelet, minkä nimen haluat kirjoitettavaksi omaan Multitool Maisema -työkaluusi. Jos tekstiviestiin ei vastata määräajan kuluessa, Multitool Maisemaan ei tule tilasi nimen painatusta.

 
Kivennäiset