Intohimoisesti tilan johtamiseen ja kehittämiseen
Montelon tilan isäntä Jarkko Hyttinen osallistuu aktiivisesti kehitystoimintaan ja innostuu uutuuksista. Tila on ehtinyt olla mukana useammassakin Hankkijan pilottihankkeessa, joista esimerkkinä uuden Online-Onnikki -ruokintapalvelun kehittäminen.
Montelon tila sijaitsee Sonkajärvellä Pohjois-Savossa. Tilan ottivat haltuunsa Anni-Katriina Heiskanen miehensä Jarkko Hyttisen kanssa sukupolvenvaihdoksessa vuonna 2020. Yhden lypsyrobotin navettaa on levennetty ja pidennetty monessa osassa. Vanhin osa on rakennettu jo vuonna 1963.
Navetan olosuhteita on pyritty hiomaan nykyisten seinien sisällä. Jarkko kertoo esimerkkinä, että niskapuomien siirtäminen 10 senttiä eteenpäin nosti lehmien päivätuotosta litralla. Rehuntyöntörobotin käyttöönotto toi jo useamman litran lisää. Haaveena on tuplata lehmämäärä, mikä tarkoittaisi uuden navetan rakentamista. Uuden navetan avulla saataisiin kertaheitolla monta olosuhdeasiaa korjattua kohdalleen ja tuotosta entisestään korotettua, Jarkko pohtii.
Esimerkillistä johtamista
Montelon tilalla tehdään budjetti tulevalle vuodelle aina edellisen vuoden lopussa. Vuoden aikana tilannetta seurataan tarkasti. – Kolmen kuukauden välein funtsitaan ja käydään tilannetta läpi talousneuvojan kanssa. Tämä on suunnitelmallista hommaa. Jarkon mielestä nykypäivän "eletään hetkessä" ajattelu on hieman ongelmallista, sillä yllätysmenoa tulee aina ja niihin pitää osata varautua. – Minun pitää koko ajan tietää miten menee. Jarkko punnitsee tarkasti minkälaisia kehittämistoimenpiteitä tilalla tehdään. – Välillä on parempi panostaa kuin säästää. Panostamisella toiminta saattaa tehostua ja tulee lisää tulosta. Tämä on näkyy etenkin pitkällä aikavälillä.
Ruokinta-asiantuntija Sorja Pyykkönen on tilan pitkäaikainen yhteistyökumppani. Jarkko kertoo, että Sorjan kanssa yhteistyö on ollut mutkatonta. – Montelon tilan kanssa on ollut helppo pohtia asioita, homma on niin sujuvaa, kertoo Sorja.
Tarkkuus ja tuottavuus syyniin
Jarkko arvostaa lisäarvoa tuovia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tehdään pitkäjänteistä kehitystyötä. Ruokinnan kehittämiseen on otettu syksyllä käyttöön Tulos-Tuulikki -ruokintapalvelu. Tulos-Tuulikki on työkalu, jolla seurataan ruokinnan tehokkuutta, tarkkuutta ja tuottavuutta. – Laskelmat mitä ollaan tehty, tukevat myös Sorjan toimintaa. Hän näkee tilanteen kunnolla, Jarkko kertoo. – Nämä tuovat sekä meille että ruokinta-asiantuntijalle arvoa. Nähdään onko ruokinnassa joku ongelma, joka voidaan ratkaista. – Nyt ollaan jo kahteen kertaan tehty tämä Tulos-Tuulikki -laskelma, toisto tuo jatkuvuutta ja auttaa tilannekuvan piirtymisessä, täsmentää Sorja.
Jarkko kertoo myös, että laskelman kautta päästään paremmin ajan tasalle tilanteesta ja kommunikaatio helpottuu. Kysymys Tulos-Tuulikin teon haastavuudesta saa hymyn Jarkon huulille: – Hirveän simppeli. Tarvitaan vain yksinkertaiset luvut, jotka pitäisi tietää. Sorja kirjaa järjestelmään ja sitten kone raksuttamaan.
Tukea tuotannon seurantaan
Jarkko kertoo huomanneensa, että neljän tilanpitovuotensa aikana Hankkijalla on kehitetty paljon asioita. Montelon tilalla päästiin mukaan mm. Online-Onnikin ensiaskeliin jo ennen Onnikin nimiäisiä, kun ruokintapalvelua kehitettiin ja pilotoitiin. – Onnikki tuo tukea toimintaan, kun on yksi silmäpari lisää katsomassa tilannetta, kertoo Jarkko. Ruokinta-asiantuntija Sorja käy viikoittain katsomassa, että tunnusluvut rullaavat oikeaan ja tavoitteenmukaiseen suuntaan. – Jarkko on toki ollut helppo asiakas, kun ruokinta on ollut jo pitkään mallillaan, jatkaa Sorja. Hän myös kertoo, että tunnuslukujen näkeminen varmentaa myös omaa suunnittelutyötä: – Ruokinta-asiantuntijana koen onnistuvani, kun näen, että tuotanto kehittyy haluttuun suuntaan ja tulos on hyvä.
Jarkko, minkälaisille tiloille suosittelisit Online-Onnikkia? – Erityisesti tiloille, joilla on ruokinnan kanssa viilattavaa. Onnikin avulla ruokinta-asiantuntija näkee nopeasti, että lähteekö ruokinta toimimaan, jos reseptiä muutetaan.
Teksti ja kuvat: Mira Hartikainen, Hankkija Oy