Kivennäisrehujen suunnittelija yhdistää tieteen ja käytännön
Suomalaisen karjatalouden erityispiireet vaativat laaja-alaista osaamista kivennäisten valmistajilta. Erityisesti omintakeinen maaperämme, nopeasti kehittyvä eläinaines, nouseva keskituotos ja rypsin käyttö ruokinnassa nostavat vaatimustason korkeaksi. Hankkijan tuotekehityksessä kivennäisrehut ja kivennäisruokinnan ohjeet vastaavat tähän haasteeseen.
Kivennäisten tuotekehityksessä hyödynnämme tutkimusverkostomme tuottaman tuoreimman tutkimustiedon mm. raaka-aineiden ominaisuuksista, yhteisvaikutuksista sekä eläinten ruokinnallisista tarpeista. Suomessa erityisesti nautojen kasvanut keskipaino, lisääntynyt maitotuotos ja nopea kasvu haastavat tarkastelemaan kivennäisten sisältöä ja kivennäisruokinnan riittävyyttä, jotta puutosoireilta voitaisiin välttyä. Onnistunut kivennäisruokinta on tärkeää karjan kestävyyden parantamisessa. Eläinaineksen lisäksi meidän on tunnettava asiakkaidemme kotoiset rehut. Suomessa erityisiä haasteita aiheuttavat maaperän matala seleenipitoisuus ja korkea rautapitoisuus sekä rypsin käyttö ruokinnassa. Seleeninpuutoksen aiheuttamat ongelmat tiedostetaan asiakkaidemme keskuudessa hyvin, mutta esimerkiksi korkean rautapitoisuuden negatiiviset vaikutukset ovat monelle tuntemattomampi asia. Rypsi puolestaan sisältää jodin hyväksikäyttöä heikentäviä goitrogeenisiä yhdisteitä, minkä vuoksi Suomessa nautojen riittävä lisätyn jodin saanti on varmistettava. Nämä ja monet muut kotoisten rehujen tuomat haasteet onkin otettava huomioon kivennäisiä suunniteltaessa ja valittaessa.
Tasainen koostumus varmistaa tasaisen saannin
Uudistuneiden jauheisten täyskivennäistemme pienempi partikkelikoko varmistaa kivennäisten, hivenaineiden ja vitamiinien entistä tehokkaamman imeytymisen nautojen elimistössä. Tasaisen partikkelikoon ansiosta myös lajittuminen vähenee ja seosruokinnassa kivennäiset sekoittuvat lajittumatta rehumassan joukkoon. 1 000 kilon kivennäissuursäkki sisältää kutakin vitamiinia vain kilon verran. Jotta jokainen eläin saa varmasti tarvitsemansa määrän, on vitamiinien oltava tasaisesti levittyneenä kivennäismassaan ja sen jälkeen vielä seosrehumassaan
Ohutsuoli pelikenttänä
Elimistössä kivennäis- ja hivenaineet sekä vitamiinit pelaavat yhteispeliä. Toiset ovat vahvoja tiimipelaajia, mutta toisten liian suuri esiintymismäärä peliareenalla haittaa muiden toimintaa. Kivennäisruokinnassa varmuuden vuoksi antaminen voi siis johtaa yhtä huonoihin tuloksiin kuin määrästä tinkiminen. Esimerkiksi sinkki ja kupari imeytyvät ohutsuolesta saman proteiinin avulla, jonka vuoksi niillä on kilpailuasetelma ohutsuolessa. Kalsium on niin lypsäville kuin kasvaville eläimille erityisen tärkeä kivennäisaine sen suuren kulutuksen vuoksi. Kalkin liialla lisäämisellä ruokintaan on haitalliset seuraukset. Kun kalsiumin määrä rehussa on suuri, heikkenee niin hivenaineiden kuin fosforin imeytyminen.
Kivennäisten valmistuksessa käytettävissä raaka-aineissakin on eroja. On tärkeää tuntea käytettävien raaka-aineiden biologinen hyväksikäyttöpotentiaali. Esimerkiksi magnesiumoksidin magnesiumpitoisuus ja magnesiumin käyttökelpoisuus vaihtelevat toimittajien ja laatujen välillä.
Kivennäisruokinnan ongelmat, kuten huono tiinehtyvyys, heikot vasikat, sorkkaongelmat, heikentynyt vastustuskyky, näkyvät aina kuukausien viiveellä ja ovat hitaasti korjattavissa. Epäonnistuneen kivennäisruokinnan kustannukset kipuavat helposti korkeiksi. Hankkijan kivennäiset on suunnitellut aina Hankkijan oma suomalaisen kivennäisruokinnan ammattilainen. Kivennäisen suunnittelu ei ole vain sekoittamista ja yhteen laskemista, vaan kivennäisruokinnan toimivaan kokonaisuuteen tähtäävää ja tavoitteet täyttävää suunnittelutyötä kaikessa moninaisuudessaan
Teksti: ELINA RÖYTTÄ ja KIRSI NIEMELÄ, Hankkija Oy