Kultakivennäiset kullan arvoisille lehmille

Miten huippukarjan tuotosta ja kestävyyttä voi vielä kehittää? – Kultakivennäisillä! Kultakivennäiset on jauheinen kivennäisrehusarja umpi- ja lypsylehmille. Tuotteiden teho perustuu Zinpro® ProPath® -hivenaineisiin, joilla saavutetaan tutkitusti paremmat tuotantotulokset ja erinomainen takaisinmaksukyky.

Suomessa toteutettu tilatesti ja tieteelliset tutkimukset todentavat ProPath-hivenaineiden hyödyt

Krekilän tila Kälviällä testasi Kultakivennäisten ProPath-hivenaineita vuoden ajan. Umpilehmille ja lypsylehmille vaihdettiin testin ajaksi kivennäisten sisältämät orgaaniset hivenaineet ProPath-hivenaineisiin. Muita muutoksia ei ruokintaan tehty.

Vuoden mittaisen seurantajakson tuloksina:
- Sorkkavaurioiden määrä vähentyi 48 %
- Siirtymäkauden sairauksien määrä vähentyi 35 %
- Kierrot lypsyrobotilla lisääntyivät
- Maitoa tuli vuodessa 22 900 kg, enemmän lehmämäärän pysyessä samana (153 kpl).

Tieteellisissä tutkimuksissa ProPath-hivenaineilla on saavutettu tilatestiä vastaavia tuloksia

Valkoviivan repeämiä esiintyi 34 % vähemmän.

Vähemmän sorkkasairauksia

Nocek et al. (2000) toteuttamassa tutkimuksessa ei-tartunnallisten sorkkasairauksien määrä karjassa vähentyi huomattavasti. Valkoviivan repeämiä esiintyi 34 % vähemmän ja anturahaavaumia 11 % vähemmän.

Tutkimuksessa ProPath-hivenaineet alensivat DD:n esiintyvyyttä hiehoilla jopa 60 prosenttia.

Gomez et al. (2015) havaitsi, että Digitaalinen dermatiitti DD vähensi hiehojen maitotuotosta ensimmäisellä lypsykaudella huomattavasti. Tutkimuksessa ProPath-hivenaineet alensivat DD:n esiintyvyyttä hiehoilla jopa 60 %.

Sinkkisulfaatin ja ProPath -sinkin eroja verratessa ProPath-sinkki nosti lypsylehmien rehuhyötysuhdetta 9 prosenttia.

Korkeampi rehuhyötysuhde
Sinkkisulfaatin ja ProPath-sinkin eroja verratessa Nayer at al. (2014) huomasi tutkimuksessaan, että ProPath-sinkki nosti lypsylehmien rehuhyötysuhdetta 9 %.

Vasta-aineiden määrä oli keskimäärin 28 % korkeampi.

Korkeampi ternimaidon vasta-ainepitoisuus
Riittävä hivenaineiden saanti näkyy ternimaidon parempana vasta-ainepitoisuutena, todensi Kincaid ja Socha vuonna 2004. Vasta-aineiden määrä oli keskimäärin 28 % korkeampi.

Lehmät tiinehtyivät 5,5 % paremmin.

Parempi tiinehtyvyys
Raibee et al. osoittivat meta-analyysissään vuonna 2010 havaitsi, että lehmät tiinehtyivät 5,5 % paremmin ja aikaväli poikimisesta ensimmäiseen kiimaan lyheni 13 päivää.

Miksi Zinpro ProPath -hivenaineet toimivat?

Jotta voimme ymmärtää ProPath-hivenaineiden toimivuutta ja eroja muihin hivenainelähteisiin, tutustutaan hieman hivenaineruokinnan perusteisiin.

Hivenaineet pähkinänkuoressa

Hivenaineet ovat elimistölle elintärkeitä mikroravinteita, joiden päivittäinen tarve lasketaan milligrammoina. Hivenaineet jaotellaan perinteisesti EPÄORGAANISIIN ja ORGAANISIIN HIVENAINEISIIN. ProPath-hivenaineet ovat uudenlaisia orgaanisia hivenaineita, joissa on patentoitu molekyylirakenne.

Epäorgaaniset hivenaineet ovat yhdisteitä, jossa hivenaine on yhdistetty epäorgaaniseen ioniin, yleisimmin oksidiin tai sulfaattiin.

Orgaaniset hivenaineet puolestaan on yhdistetty hiiltä sisältävään molekyyliin, jotta sen imeytymiskyky paranisi.

Zinpro ProPath -hivenaineet ovat uuden ajan aminohappokelaatteja, jotka optimoivat hivenaineiden kulkeutumisen elimistön soluihin ja kudoksiin.

Hivenaineiden reitti ruokintapöydältä eteenpäin

Hivenaineiden reitti lehmän kudoksiin kulkee tietenkin suun kautta. Kun rehuun lisätty hivenaine syödään, se kulkeutuu pötsin kautta ohutsuoleen asti. Matkan varrella, erityisesti juoksutusmahassa, hivenaineyhdiste kohtaa haasteita. Juoksutusmahan pH on niin matala, että se hajottaa orgaanisten hivenaineiden heikkoja sidoksia, jolloin hivenaine vapautuu isommasta molekyylirakenteesta ja on epäorgaanisten hiventen tavoin alttiina antagonisteille. Antagonistit sitovat vapautuneita hivenaineita itseensä, jolloin ne eivät ole enää lehmän hyödynnettävissä. Hajonneet hivenaineet sekä epäorgaanisessa muodossa olevat hivenaineyhdisteet käyttävät ohutsuolen pinnassa olevia kuljettajasoluja, enterosyyttejä, imeytyäkseen verenkiertoon. Osa hivenaineista kuitenkin jää jumiin enterosyytteihin ja poistuu elimistöstä solukon uudistumisen yhteydessä hyödyntämättöminä.

Zinpro ProPath -hivenaineet muodostavat uniikin patentoidun valmistusteknologiansa ansiosta aminohappokelaatin, joka on vakaa, imeytymiskykyinen ja pitkään aineenvaihdunnan saatavilla. Kestävän sidoksen ansiosta ProPath-hivenaineet hyödyntävät tehokkaasti aminohappojen imeytymisreittiä, välttäen antagonistien kaappaukset. Nyt mennään hieman syvemmälle biologiaan, mutta pysy mukana. Imeytymisreitin toimivuudessa on oleellista valitun hivenaineyhdisteen molekyylirakenne. Periteisissä orgaanisissa hivenaineissa käytetyllä glysiiniaminohapolla esimerkiksi ei ole lainkaan sivuketjua, jonka vuoksi se imeytyy heikommin. Uuden ajan ProPath-hivenaineet käyttävät kahta tarkasti valikoitua aminohappoa, glutamiinihappo ja lysiiniä. Näihin sidotut hivenaineet imeytyvät tehokkaasti verenkiertoon, pysyvät elimistön saatavilla pidemmän aikaa ja ovat tehokkaammin solujen ja kudosten käytössä.

Kultakivennäiset sisältävät Zinpro ProPath -hivenaineet

Uudet Kultakivennäiset sisältävät ProPath-hivenaineet. Suosittelemme ottamaan Kultakivennäiset käyttöön sekä umpilehmille että lypsylehmille parhaan vaikutuksen saavuttamiseksi. Olemme suunnitelleet käyttöösi tehokkaat kivennäistuotteet:

Kultakivennäinen Lypsy, säkkikoko 1000 kg
Kultakivennäinen Umpi, säkkikoko 500 kg

Nosta karjasi uudelle tasolle – tilaa jo tänään!

 

Lähdeviitteet:

Kincaid and Socha, 2004. Prof. Anim. Sci. 20:66; Kinal et al., 2005. J. Food Ag. and Environ. 3:168.

Rabiee, A. R., I. J. Lean, M. A. Stevenson, nd M. T. Socha. 2010. Effects of feeding organic trace minerals on milk production and reproductive performance in lactating dairy cows: A meta-analysis. J. Dairy Sci. 93:4239.

Nayeri A., N.C. Upah, E. Succu, M.V. Sanz-Fernandex, J.M. DeFrain, P.J. Gorden andL.H. Baumgard 2014. Effect of the ratio of zinc amino acid complex to zinc sulfate on the performance of Holstein cows. J. Dairy Sci. 97:4392

Gomez, A. et al., 2015. First-lactation performance in cows affected by digital dermatitis during the rearing period. J. Dairy Sci. 98:4487

Nocek et al., 2000. Digital characteristics in commercial dairy herds fed metal-specific amino acid complexes, J. Dairy Sci. 83:1553.