Oma tila innostaa
Nuori pariskunta osti rohkeasti oman maitotilan vapailta markkinoilta. Nyt tilasta tehdään yrittäjien näköistä.
Arki Anna Länsisalmi-Keisalan Ja Ossi Keisalan maitotilalla on mukavaa vaikka välillä hieman kiireistä.
– Haluamme viettää mahdollisimman paljon aikaa kaksivuotiaan Benjamin-pojan kanssa ja siksi maatilan työt hoidetaan tehokkaasti eikä isoja investointeja haluta nyt tehdä, Ossi sanoo.
– Navettaan tuli kaksi uutta porttia ja pari pätkää lukkoaitaa jo pari kuukautta sitten, mutta niitäkään ei ole vielä ehditty asentaa. Täytyy pyytää nyt yksi ystävä hoitamaan homma, Anna nauraa.
Anna Länsisalmi-Keisala on monille sosiaalisesta mediasta tuttu. Hän alkoi kolmisen vuotta sitten tuottaa hyväntuulisia videoita appivanhempiensa maitotilalta Maalaisjärki-Youtubekanavaan. Osa Annan ajasta kuluu edelleen videoiden tekoon omalta tilalta ja kaupallisille yhteistyökumppaneille.
– Eilenkin editoin puoli kahteentoista yhtä videota. Haluan tehdä hyviä ja laadukkaita videoita, tradenomiksi opiskellut, Keravalta lähtöisin oleva Anna kertoo.
"Emme etsineet maatilaa, vaan se löysi meidät."
Kolmekymppisen pariskunnan elämä muuttui helmikuun alussa, kun he alkoivat pyörittää omaa lypsykarjatilaa Alavudella.
– Meille tarjottiin sopivaa tilaa, josta edelliset yrittäjät olivat jäämässä eläkkeelle. Emme erityisesti etsineet
maatilaa, vaan se löysi meidät. Ossia jouduin kyllä suostuttelemaan aika pitkään, Anna hymyilee.
Positiivisen elämänasenteen omaavilla yrittäjillä on nyt hoidettavanaan 70 lehmää, nuorkarja ja 60 hehtaaria omaa ja 30 hehtaaria vuokrapeltoa.
– Olen opetellut tekemään peltotöitä. En ollut aikaisemmin tehnyt säilörehua paaliin. Ensimmäistä kertaa myös kylvin viime keväänä. Oli hieno hetki, kun sain kylvöt tehtyä ja kaikki oli mennyt hyvin, maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi opiskellut Ossi kuvailee.
REHUT HANKKIJALTA
Energiset yrittäjät ovat ehtineet puolessa vuodessa tehdä muutaman muutoksen tuotantoon. Holsteinkarjan keskituotos oli edellisten yrittäjien aikana 11 300 kiloa vuodessa ja siitä on tarkoitus vielä hieman parantaa.
– Otimme ruokintakioskit pois ja teemme elämille nyt seosrehun. Hiehot jäivät kioskeilla jalkoihin ja niiden ensimmäisen kauden tuotos oli alhainen. Umpilehmät lihoivat puolestaan vähän liikaa. Nyt kaikki saavat appeen ja ensikoiden tuotos on jo noussut, Anna kertoo.
Ruokintaa tarkennettiin aloittamalla yhteistyö Hankkijan ruokinta-asiantuntijan Sini Ylitalon kanssa. Hän laatii ruokintasuunnitelmat. Ossi Keisala vastaa navetassa ruokinnasta.
– Seokseen suunnitellaan tilan oma Sopivarehu säilörehun laadun mukaan. Robotille menee EKM-Krossi-täysrehua, tilalla pistäytynyt Ylitalo kertoo.
Laatuanalyysit säilörehusta oli vielä elokuussa tekemättä, mutta kun ne valmistuvat, laatii Ylitalo syksylle uuden ruokintasuunnitelman.
Seos jaetaan traktorivetoisella seosrehuvaunulla ruokintapöydälle. Osa säilörehusta on paaleissa ja osa aumassa. Väkirehu säilötään betonilattialla katoksen alla. Ossilla on suunnitelmissa sujuvoittaa seoksen tekoa hankkimalla väkirehuille käytetty pystysiilo.
Laiduntaminen oli molemmille yrittäjille selviö alusta asti. Kaikki eläimet pidetään laitumella mahdollisimman pitkään. Navetasta on vapaa pääsy ulos. Laidunta on yhdeksän hehtaaria.
Pelloilla viljellään vain nurmea ja perustettaessa käytettävää suojaviljaa eli ohraa. Ohra korjataan kokoviljana säilörehuaumaan. Hankkijan toimipiste Alavudella on apuna peltoviljelyssä, sillä yrittäjät hankkivat sieltä lannoitteet ja säilöntäaineet.
Vaikka yrittäjillä ei ole suunnitelmissa kasvattaa tilaa tai tehdä isoja investointeja, niin joitain eläinten hyvinvointia parantavia toimia on suunnitteilla.
– Parsia pitää hieman suurentaa, jotta lehmät mahtuvat niihin paremmin makaamaan. Esimerkiksi niskaputkia pitää siirtää eteenpäin. Urakka on aika iso, joten katsotaan, milloin pääsemme siihen käsiksi. Parsimatot on myös tarkoitus uusia, Anna suunnittelee.
Seosta pitää nyt lykkiä käsivoimin lähemmäs lehmiä useamman kerran päivässä ja siksi automaattinen rehuntyöntäjä voi jossain vaiheessa olla hankintalistalla.
Täysien työpäivien vastapainona molemmilla yrittäjillä on omia
harrastuksiaan. Annalla on seitsemän omaa hevosta. Hän kasvattaa hevosia ja järjestää ohjattuja maastoratsastuksia. Ossi viihtyy metsässä maastopyöräillen.
MAALAISJÄRKI-MAATILA, TÖYSÄ, ALAVUS
• Omistajat: Anna Länsisalmi-Keisala (32) ja Ossi Keisala (33) helmikuusta 2023 alkaen, perheeseen kuuluu 2-vuotias Benjamin.
• Eläimet ja navetta: 70 holsteinlehmää ja muutama jersey, 60 nuorta eläintä, keskituotos 11 000 kg, vuonna 2007 remontoitu yhden lypsyrobotin pihatto, seosrehuruokinta, kaikki eläimet laiduntavat.
• Pellot: 60 ha omaa peltoa ja 30 ha vuokrapeltoa, nurmea ja suojaviljaa, säilörehu tehdään paaleihin ja aumaan.
• Vuoden huippuhetket: Ossilla kylvöjen saattaminen päätökseen. Annalla Rumikki-lehmän lehmäkaksosvasikat ja uusien korkeiden maastoesteiden hyppiminen Esme-hevosen kanssa. Ja molemmilla tietysti Benjamin-pojan uudet oivallukset.
Teksti ja kuvat: MARKKU PULKKINEN