
Pötsipuskuri
Tuotekoodi: VIB7944630Tuotekuvaus
KOLME PUSKURIA PÖTSIN PH:N LASKUA VASTAAN
- Pötsipuskurin tehokkuus perustuu kolmen pötsin pH:ta neutraloivan aineen yhdistelmään: soodaan, magnesiumoksidiin ja Acid Buf-puskuriin.
- Soodan eli natriumbikarbonaatin vaikutus perustuu sen kykyyn vastustaa happamuuden muutosta. Sooda nostaa pötsin pH:n takaisin normaalille tasolle turvallisesti ja nopeasti (Le Ruyet ja Tucker 1992).
- Magnesiumoksidi neutraloi pötsissä syntyviä happoja muodostamalla veden kanssa emäksisen liuoksen (Erdman 1988). Magnesiumoksidi nostaa pötsin pH:ta hitaammin kuin sooda (Le Ruyet ja Tucker 1992).
- Acid Buf on kalkkeutunutta Lithothamnium calcareum-merilevää, jonka on tutkimuksissa havaittu neutraloivan pötsin pH:ta pitkäaikaisemmin kuin soodan (Calitz 2009, Cruywagen ym.2015). Acid Bufin vaikutus perustuu sen hunajakennomaisen rakenteen hitaaseen hajoamiseen happamassa ympäristössä (Cruywagen ym. 2015). Rakenteen hajotessa pötsiin vapautuu emäksistä kalsium- ja magnesiumkarbonaattia tasaamaan pötsin pH:ta (Calitz 2009).
- Sisältää myös orgaanista seleeniä ja B-vitamiineja, jotka tukevat pötsimikrobien normaalia toimintaa
- Pieni käyttömäärä (120-150 g/lypsylehmä/päivä) riittää tehokkaaseen pötsin happamuuden neutralointiin
SISÄLTÄÄ AINUTLAATUISEN PROGUTIN
- Progut® on erittäin tehokas patentoidulla hydrolyysikäsittelyllä valmistettu hiivavalmiste.
- Tutkimuksissa Progut on nostanut maitotuotosta keskimäärin 1,5 kg /lehmä/päivä. Progutin teho säilyy todennetusti läpi lypsykauden. Lisäksi Progutin on havaittu laskevan lehmien maidon solupitoisuutta, tukien mahdollisesti siten myös aikuisten lehmien kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. (Gaffney ym. 2014)
- Progutin on myös havaittu lisäävän pötsimikrobien määrää ja haihtuvien rasvahappojen tuotantoa pötsissä (Kettunen ym. 2016). Haihtuvat rasvahapot ovat naudan pääasiallinen energianlähde.
HAPANPÖTSIN RISKIÄ LISÄÄVÄT
- Säilörehun erityisen korkea D-arvo (yli 700 g/kg ka)
- Lehmien kuiva-aineen syönnistä alle 30 % on peräisin karkearehun NDF-kuidusta (Humer ym. 2018)
- Karkearehun syönnin vähentyminen
- Ruokinnassa on runsaasti kotoista viljaa (ohraa, kauraa, vehnää), jonka tärkkelys hajoaa pötsissä nopeasti.
HELPPOKÄYTTÖINEN
- Sopii seosruokintaan, säilörehun päälle jaettuna ja pullotukseen
- Hienojakoinen jauhe sekoittuu tasaisesti seosrehuvaunussa
paino: 25,00 kg
Valmistusmaa: LATVIA
Tuote | Pötsipuskuri 25 kg |
---|---|
Olomuoto | Jauhe |
Lavakoko | 1000 kg / 40 säkkiä |
Eläinryhmät | lypsylehmät, lihanaudat |
Sisältää | mm. 3 x puskuriaineet, Progut®, B-vitamiinit |
Kalsium (g/kg) | 59 |
Fosfori (g/kg) | 2 |
Magnesium (g/kg) | 102 |
Natrium (g/kg) | 156 |
Seleeni 3b8.11, selenometioniini (orgaaninen) (mg/kg) | 10 |
Alkuperämaa | Latvia |
Lihanaudoille 80-100 g/päivä
Pyydä tilallesi optimoitu ruokintasuunnitelma aina rehujen käyttöönoton yhteydessä ja säilörehujen vaihtuessa ruokinta-asiantuntijaltasi.
Lähdeviitteet:
Gaffney, D., Sheehy, M., Vuorenmaa, J. and Fahey, A. (2014) The effect of supplementing dairy cows with a hydrolyzed yeast product (ProgutRumen) on milk production and somatic cell scores (Abstract). In: Journal of Animal Science. Vol. 92, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 97, E-Suppl., 789.
Kettunen, H., Vuorenmaa, J., Gaffney, D. and Apajalahti, J. (2016) Yeast hydrolysate product enhances ruminal fermentation in vitro. In: Journal of Applied Animal Nutrition 4.
Humer, E., Petri, R.M., Aschenbach, J.R., Bradford, B.J., Penner, G.B., Tafaj, M. & Südekum, K.H. (2018) Invited review: Practical feeding management recommendations to mitigate the risk of subacute ruminal acidosis in dairy cattle. Journal of Dairy Science 101:872-888.
Le Ruyet, P. & Tucker, W.B. (1992) Ruminal buffers: temporal effects on buffering capacity and pH of ruminal fluid from cows fed a high concentrate diet. Journal of Dairy Science 75: 1069-1077.
Erdman, R.A. (1988) Dietary buffering requirements of the lactating dairy cow: A review. Journal of Dairy Science 71: 3246-3266.
Cruywagen, C.W., Taylor, S., Beya, M.M. & Calitz, T. (2015) The effect of buffering dairy cows diets with limestone, calcerous marine algae, or sodium bicarbonate on ruminal pH profiles, production responses, and rumen fermentation. Journal of Dairy Science 98: 5506-5514.
Calitz, T. (2009). The effect of acid buf and combinations of acid buf and sodium bicarbonate in dairy cow diets on production response and rumen parameters. Stellenbosch University.