Ruokintakokeilu tuotti tulosta Mustialassa

Rehuhyötysuhteen parantaminen ja maidontuotannon kehittäminen ovat lypsykarjatalouden keskiössä. Progut® on Hankkijan patentoitu rehuinnovaatio, joka tutkitusti tehostaa lehmien pötsikäymistä parantaen rehuhyötysuhdetta ja nostaen maitotuotosta.

Karjamestari Simo Pärssinen ja Mustialan opiskelijat tutustumassa seoksen koostumukseen.
 

Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan opetusnavetassa on tuotettu luomumaitoa vuodesta 2020 alkaen. Yhden lypsyrobotin navetan käyttöönotosta tulee maaliskuussa kuluneeksi 10 vuotta. Opetusmaatilan navetassa on myös automaattinen ruokintajärjestelmä ja lypsyasema opetuskäyttöön. Vaikka navetta onkin olemassa opiskelijoita varten, on maitotuotto isossa roolissa maatilan kokonaisuudessa eikä maidontuotannon kehittäminen eroa tavallisista tiloista. Näin ollen myös ruokintakokeiluja tehdään kehittävällä otteella. Monirotuisen karjan keski - tuotos on reilut 9700 kg/lehmä/v ja keskipoikimakerta 2,77. Karjan rungon muodostavat holstein ja ayrshire, mutta jersey, brown swiss ja suomenkarjan roduista länsisuomen ja itäsuomenkarja ovat myös hyvin edustettuina.

PÖTSIT EHOSTEET KIINNOSTIVAT

Loppukesästä 2023 Hankkijan ruokinta-asiantuntija Tiina Hakala suositteli Mustialan karjamestarille Simo Pärssiselle Progutin kokeilemista tilan ruokinnassa, jotta maidontuotantoon saataisiin uutta virtaa. Luomurehuihin on harvemmin tarjolla uusia mahdollisuuksia, joten Simo lähti avoimin mielin kokeiluun mukaan. Simo kiinnostui Progutista erityisen paljon, sillä hän on itse tehnyt opinnäytetyönsä pötsitehosteiden parissa ja näin ollen perehtynyt tavallista enemmän siihen mitä mahdollisuuksia rehun sulatuksen tehostamiselle pötsissä on. Progut oli helppo lisätä tilan ruokintaan ilman muita muutoksia tilakohtaisesti suunnitellun Sopivarehun kautta. Tämä puolitiiviste jaettiin lehmille houkutusrehuna lypsyrobotilta.

KOKEILU KANNATTI

Kun Progut oli lisätty ruokintaan, huomattiin lypsyrobotilta pian noin 2,5 kilon nousu lehmäkohtaisessa päivätuotoksessa. Tilan rutiinit tai karjan potentiaali eivät muuttuneet samassa yhteydessä. Tuotantokauden vaihe ja ensikoiden osuus karjassa pysyivät samoina. Myös ruokinta suunniteltiin muilta osin kuten ennenkin, luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvalla maltillisella 38-39 väkirehuprosentilla. Ja mikä parasta, kohonneiden päivämaitojen uusi taso on myös säilynyt Progutin pysyessä mukana tilan ruokinnassa muun ruokinnan muutoksista huolimatta! Syksyllä syötössä oli hetken oikein hyvälaatuinen säilörehu, mutta sitä oli rajallisesti käytettävissä ja rinnalla syötettiin myös heikomman sulavuuden säilörehua. Syksyn mittaan syötössä on nurmisäilörehun lisäksi ollut laaja valikoima kotoisia viljoja, myös hernettä ja härkäpapua.

PROGUT PYSYY RUOKINNASSA

Maitotuotos ei ole syksyn ja talven mittaan kärsinyt heikommasta säilörehusta kuten olisi voinut odottaa, ja Progut on saanut pysyä osana tilan ruokintaa. – Kaikki apu mikä tehostaa karkearehun sulatusta saa pysyä ruokinnassa, sieltä saadaan energiaa ja rakennusaineita maidolle ja maidon kuiva-aineille, summaa Simo Progutin käytön jatkamisesta. Rehun hyväksikäyttöä tehostavat rehuaineethan ovat nykypäivää, ne ovat alallekin imagokysymys. Rehun hyväksikäytön parantaminen on keskeinen tekijä ruokinnan ja näin ollen maidontuotannon ympäristövaikutusten pienentämisessä.

YHTEISTYÖLLÄ UUSIA TULOKSIA

Koulutilalla opiskelijat ovat se pääjuttu, ja onnistunut yritysyhteistyö voi tarjota mielekästä lisämaustetta myös opiskelijoille. Navetta toimii tiedonlähteenä ja mahdollistaa käytännön testauksien järjestämisen esimerkiksi erilaisten rehujen ja ruokintaratkaisujen parissa. Kaikki tämä on eteenpäin vievää ja merkityksellistä toimintaa oppilaitokselle. Myös Progut-testistä on suunnitteilla opinnäytetyö tälle vuodelle. Jäämme innolla odottamaan automaattisen lypsy- ja ruokintajärjestelmän keräämään dataan perustuvan työn johtopäätöksiä!

HANKKIJAN PATENTOITU HIIVAVALMISTE PROGUT®

  • Parantaa eläinten tuotantotuloksia treenamalla niiden omaa vastustuskykyä ja muokkaamalla niin suolisto- kuin pötsimikrobistoa.

Vasikoilla

  • Tukee vastustuskykyä
  • Lisää syöntiä
  • Parantaa päiväkasvuja

Lypsylehmillä

  • Parantaa rehuhyötysuhdetta 5-8 %
  • Nostaa maitotuotosta keskimäärin 1,5 kg/pv
  • Ruokintakokeissa laskenut maidon solupitoisuutta ja nopeuttanut lehmien toipumista poikimisesta
 

Teksti ja kuvat: Anna Lehtinen, Hankkija Oy