Ruokinta tiineyden keski- ja loppuvaiheessa
Ruokinta tiineyden keskivaiheessa
Vierotuksen jälkeen emolehmän rehuntarve on pienimmillään, sillä se ei enää imetä eikä kehittyvä sikiökään vielä vaadi lisäenergiaa. Tässä vaiheessa käyttöön on hyvä ottaa heikommin sulavat karkearehut: heinä, myöhään korjattu säilörehu ja kokoviljasäilörehu ovat aikuisille emolehmille hyviä perusrehuja. Sulavia nurmi- ja kokoviljasäilörehua on suositeltavaa laimentaa oljella, jotta rehuannoksesta saadaan riittävän täyttävää. Karkearehun voi jakaa vapaasti saataville, jos sen energia-arvo ei ole yli 9,5 MJ/kg ka.
Kivennäisrehua ei tule unohtaa keskitiineydenkään aikana. Emo Umpikivennäinen on tähän tuotantokauden vaiheeseen erinomaisesti sopiva kivennäistuote. Siinä vieroituksen jälkeiseen ruokintaan optimaalinen kalsium-fosforisuhde sekä hyvin imeytyviä orgaanisia hivenaineita ylläpitämään emon ja sikiön terveyttä .
Tiineyden loppuvaihe
Tiineysajan lopulla sikiön kasvu on voimakkainta ja se vaatii lisäenergiaa. Emon paino lisääntyy sikiön kasvun vuoksi tiineyden loppuvaiheessa noin 0,5 kg päivässä. Rehun saanti pitää olla riittävä. Liian huono kuntoluokka tai voimakas painonmenetys tässä vaiheessa alentaa vasikoiden syntymäpainoa, lisää vastasyntyneiden kuolleisuutta, huonontaa vasikalle elintärkeän ternimaidon määrää ja laatua ja alentaa vierotuspainoja. Myös aika poikimisesta ensimmäiseen kiimaan pitenee ja uudelleen tiinehtyminen huononee.
Ota yhteyttä
Hankkijan ruokinta-asiantuntijat ovat alan parhaita nautojen ruokinnan osaajia. Ruokinnan suunnittelua toteutetaan karjatiloilla tarkasti eri tuotosvaiheiden eläinten ruokinnalliset tarpeet täyttäen ja yliruokintaa välttäen. Jätä yhteydenottopyyntö tai katso alueesi ruokinta-asiantuntija: