Lypsylehmien vilja-tiivisteruokinta
Vilja-tiivisteruokinta on vaihtoehto kustannustehokasta ruokintatapaa etsittäessä. Tiivisteruokinta vaatii kumppanikseen korkealaatuisen säilörehun ja viljan. Viljan annostelussa on hyvä noudattaa 8-10 kilon maksimitasoa. Tiivisteen käyttö puolestaan on hyvä rajoittaa maksimissaan 3,5-4 kg/lehmä/päivä, sillä tätä suuremmilla annoksilla tuotosvasteet ja rehun maittavuus alkavat laskea.
Korkeatuottoisten karjojen ruokinnassa vilja-tiivisteruokinta tarkoittaa jatkuvaa riskinottoa pötsin happamoitumisen ja liian vähäisen energian saannin välillä. Ruokinnan suunnittelu onnistuu normaalisti noin 35 EKM-kilon päivätuotokseen asti, säilörehun laadusta riippuen. Yli 35 kg EKM-päivätuotokselle on hankala enää suunnitella varmasti toimivaa ruokintaa. Vilja-tiivisteruokintaa kannattaa joka tapauksessa monipuolistaa esimerkiksi Mureleikkeellä tai muilla elintarviketeollisuuden sivujakeilla.
Kuumennuskäsitellyt rypsitiivisteet ovat turvallinen ja tasalaatuinen keino parantaa ruokinnan valkuaistasoa. Tiivisteet ovat saatavana toiveen mukaan seosruokintaan sopivana mure-olomuotona tai automaattiruokkijoihin soveltuvana raeolomuotona. Tiivisteet sisältävät tuhdisti lypsättävää rypsivalkuaista: ne eivät sisällä kivennäis- ja hivenainetäydennysä.
Ruokintaesimerkki vilja-tiiviste-ruokinnassa:
Tuotostaso kg/pv tai viikkoa poikimiseen | 8....5 vkoa | 4....3 vkoa | 2 vkoa | 1 vko | 35 kg | 30 kg | 25 kg | 20 kg | 15 kg |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Nurmisäilörehu | 27 | 29 | 28 | 25 | 47 | 46 | 45 | 44 | 43 |
Ohra-Kaura | 0,3 | 0,9 | 2 | 2,5 | 9,0 | 8,0 | 6,0 | 5,0 | 3,0 |
Rypsi-Krono | 0 | 0 | 0,25 | 0,5 | 4,0 | 3,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 |
Lypsy-Namino | 0,3 | 0,3 | 0,25 | 0,25 | 0,2 | ||||
Umpi-Namino Anion | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,3 |
Ota yhteyttä
Hankkijan ruokinta-asiantuntijat ovat alan parhaita nautojen ruokinnan osaajia. Ruokinnan suunnittelua toteutetaan karjatiloilla tarkasti eri tuotosvaiheiden eläinten ruokinnalliset tarpeet täyttäen ja yliruokintaa välttäen. Jätä yhteydenottopyyntö tai katso alueesi ruokinta-asiantuntija: