Aina ajankohtainen Progut®

Progut® kehitettiin 1990-luvulla tukemaan eläinten ruuansulatuskanavan normaalia toimintaa, kun Suomessa päätettiin luopua rehuantibioottien käytöstä. Vaikka Progutin historia on jo pitkä, se on edelleen ajankohtainen ja toimiva lisä kotieläinten ruokinnassa.

Salmonellan ja E.colin taudinaiheuttamiskyky perustuu niiden kiinnittymiseen suolen pinnan limaan tarttumakarvojensa avulla. Tarttumakarvojen ja liman sokerirakenteiden yhteensopivuus mahdollistaa kiinnittymisen. Hiivasolujen seinämissä on samanlaisia sokerirakenteita kuin suolen pinnan limassa ja myös ne toimivat bakteerien kiinnittymispaikkoina. Hiivaan kiinnittynyt taudinaiheuttaja ei pysty kiinnittymään suolen pintaan ja lisääntymään. Tätä hiivan luontaista ominaisuutta tehostetaan Progutin optimoidulla hydrolyysiprosessilla, joka vapauttaa hiivan sokerirakenteita ja moninkertaistaa bakteerien kiinnittymispaikkojen määrän. Progut® on tutkimuksissa vähentänyt salmonellan ja E.colin sitoutumista suolen pintalimaan (kuvio 1).

Panimohiivassa on potentiaalia enempäänkin kuin valkuaisen, fosforin ja B-vitamiinien lähteeksi.

 

Betaglukaanit aktivoivat immuunijärjestelmää

Hiivan betaglukaanit aktivoivat syöjäsolujen eli makrofagien toimintaa ja lisäävät immuunisolujen välistä viestintää, mikä aktivoi imusolujen eli lymfosyyttien lisääntymistä. Syöjäsolut ovat osa synnynnäistä immuniteettia: ne tunnistavat ja tuhoavat mikrobeja. Imusolut vastaavat hankitusta immuniteetista: B-solut tuottavat vasta-aineita ja tappaja-T-solut tuhoavat infektoituneita soluja. Osa B- ja T-soluista jää muistisoluiksi, jotka ovat valmiina nopeaan toimintaan, jos sama taudinaiheuttaja tavataan uudestaan. Progut® on tutkimuksissa lisännyt makrofagien ja imusolujen määrää suolen seinämässä (kuvio 2). Käytännön kokemukset eläintiloilta kotimaasta ja ulkomailta tukevat tutkimuksissa saatuja tuloksia. Progut® on hyvin ajankohtainen ja hyödyksi erityisesti niissä tilanteissa, joissa eläimet ja niiden immuunijärjestelmä kohtaavat haasteita.

 

Teksti: Eija Valkonen, kehityspäällikkö siipikarjarehut, Hankkija Oy