Erillisjauhatuksesta ja rehujen olomuodoista
Turun rehutehdas on erikoistunut yksimahaisten rehuseosten valmistamiseen. Tehtaalla on käytössä raaka-aineiden erillisjauhatus. Kukin raaka-aine voidaan jauhaa haluttuun karkeuteen. Tavallisesti raaka-aineet sekoitetaan jo ennen jauhamista, jolloin ne myös jauhetaan yhtä aikaa samalla myllyllä. Erillisjauhatus sopii siipikarjarehuihin erinomaisesti. Näin varmistetaan rehun sisäisen partikkelikoon lihasmahan toimintaa edistävä karkeusaste. Erillisjauhatus mahdollistaa myös kokonaisten jyvien lisäämisen täysrehuseoksiin ennen rakeistusta.
Ruokinnalla tavoitellaan optimaalista tuotantoa ja optimaalisen tuotoksen edellytyksenä on myös eläinten terveys ja hyvinvointi. Ruokinnan avulla voidaan tukea eläinten hyvinvointia ja vastustuskykyä sekä selviytymistä erilaisista stressinaiheuttajista. Suoliston mikrobitasapainon merkityksen vaikutusta terveyteen ja tuotantoon on alettu ymmärtää ja on löydetty keinoja vaikuttaa siihen ruokinnalla.
Rehujen prosessointi
Hienontamisella ja jauhamisella kasvatetaan rehupartikkelien pinta-alaa, joka altistuu sulatukselle. Tasainen partikkelikokojakauma parantaa seoksen komponenttien sekoittumista ja helpottaa rakeistamista. Jauhatustulokseen vaikuttavat mm.
• Mylly ja sen ominaisuudet
• Jauhettava raaka-aine ja sen ominaisuudet
Rehun makro- ja mikrorakenne
Makrorakenne: rakeen/mureen muoto ja kokojakauma
Mikrorakenne: rakeen muodostavien partikkelien muoto ja kokojakauma
Makrorakenne eli rehun ulkoinen partikkelikoko vaikuttaa ensisijaisesti syöntiin ja rehun valikointiin. Rakeistetun rehun sisäinen partikkelikoko eli mikrorakenne vaikuttaa rehun etenemiseen ruoansulatuskanavan alkupäässä.
Karkea mikrorakenne ruoansulatuskanavan toiminnan tukena
Jo kuvussa rehurakeet tai -mureet alkavat kostuessaan hajota, mutta rehun mikrorakenne pysyy vielä lähes muuttumattomana. Kuvussa käynnistyy myös rehuentsyymien toiminta ja maitohappokäyminen. Linnun rauhasmaha vastaa ihmisten mahalaukkua, siellä rehuun sekoittuu suolahappoa ja ruuansulatusentsyymeitä. Lihasmaha jauhaa rehupartikkelit hienoksi ennen kuin ne jatkavat matkaansa ruoansulatuskanavassa
Karkeiden komponenttien ja kuidun ansiosta lihasmahan seinämien supistuminen lisääntyy. Takaisinvirtaus lisääntyy ja viipymäaika ruoansulatuskanavan alussa pitenee.
• Ruoansulatusnesteet rauhasmahassa ja lihasmahassa ehtivät vaikuttaa pitempään
• Maitohappokäyminen kuvussa jatkuu kauemmin
• Parempi rehun sulavuus ja hyväksikäyttö
Karkea kuitu parantaa tärkkelyksen sulavuutta ja peristalttisten liikkeiden lisääntyminen voi parantaa myös valkuaisen hyväksikäyttöä. Tutkimusten mukaan lihasmahan toimintaa edistävät vähintään 1 mm kokoiset partikkelit.
Karkea jauhatus ja kuitu vaikuttavat edullisesti suoliston mikrobitasapainoon; ohutsuolessa tapahtuu vähemmän mikrobihajotusta ja paksusuolen hyvien mikrobien osuus kasvaa. Tällä on positiivinen vaikutus tuotantoon ja herkkyys taudinaiheuttajille on pienempi.