Kanakumppanit tuplasi tuotantonsa

Kanakumppanit tuotantotiloissa
Martti Tytykoski (vas.) ja Juuso Hulmi ovat saaneet rytmitettyä neljän nuorikkokasvattamon ja seitsemän munitusosaston tuotannon toisiinsa. Munivia kanoja on nyt 170 000.

Loimaalla toimiva Kanakumppanit Oy on luottanut Hankkijan nuorikko- ja munitusrehuihin kymmenen vuotta. Yritys teki toissa vuonna isot kaupat ja tuplasi tuotantonsa.

Hankkijan rehurekka on tuttu näky Kanakumppaneiden kanaloilla. Turun rehutehtaalta lähtee viikoittain 3–4 rehukuormaa Alastaron suuntaan. – Tilaan seuraavan viikon rehut hyvissä ajoin yhdellä puhelinsoitolla. Homma käy helposti ja toimitukset ovat pelanneet hyvin, yrittäjä Martti Tytykoski kertoo.

Tytykosken yhtiökumppani vuonna 2005 perustetussa yrityksessä on Juuso Hulmi. Kaverukset opiskelivat agrologeiksi Mustialassa ja perustivat pian valmistumisensa jälkeen yhteisen yrityksen.

Kanakumppanit Oy on kasvanut vuosien mittaan viiden miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi yritykseksi. Sen kylkeen on myöhemmin perustettu muillekin maatiloille työpalveluja, kuten pesuja ja laiteasennuksia, tarjoava Agrikumppanit Oy. Kanakumppanit otti 1,5 vuotta sitten kasvuloikan ostamalla Loimaalla toimineen Kotimuna Oy:n kanalat. Kaupan myötä yrityksestä tuli vahva toimija nuorikkokasvatuksen lisäksi kananmunapuolella.

– Aikaisemmin meillä oli 45 000 kanaa. Kaupan myötä kanojen määrä nousi 170 000:een. Nyt meillä on neljä nuorikkokasvatusosastoa ja seitsemän munitusosastoa, Tytykoski selventää. Yrityksen koon tuplaantuminen on teettänyt paljon työtä tuotannon uudelleen järjestelyissä. – Olemme keskittyneet korvausinvestointeihin ja tuotannon sujuvoittamiseen. Nyt olemme saaneet munituskanalat toimimaan sopivassa rytmissä nuorikkokasvattamojen kanssa.

Kanakumppaneiden munat pakataan Kultamuna-merkillä Dava Foods Finlandilla. Jokaisen munituskanalan yhteydessä on myös itsepalveluperiaatteella toimiva suoramyyntipiste.

Punaheltta Paras -munitusrehu kokeiluun

Kanakumppanit, tuotantotilat
Kanakumppanit ostavat Hankkijalta seitsemän miljoonaa kiloa täysrehua vuodessa. 3–4 rehurekkaa käy täyttämässä joka viikko kanaloiden rehusiiloja.

Rehuyhteistyöhön Hankkijan kanssa kuuluu täysrehutoimitusten lisäksi kasvu- ja tuotantotulosten seuranta. Tänään Alastarolla sijaitsevassa nuorikkokasvattamossa ovat vierailulla ruokinta-asiantuntija Kimmo Hakala ja kehityspäällikkö Eija Valkonen Hankkijalta.

Aamupäivän ohjelmassa on ollut tuotantoon menevien nuorikoiden punnitus. Punnitusoperaatio tehdään noin joka toinen kuukausi. – On tärkeää seurata, että jokainen nuorikkoerä kasvaa samaan tahtiin. Myymme edelleen yli puolet nuorikoista muille kanaloille ja niiden pitää olla hyvässä tuotantokunnossa tilalta lähtiessä, Tytykoski sanoo.

Nuorikot kasvatetaan Punahelta Paras -kasvatusrehuilla. Munivat kanat saavat Munitus-täysrehuja. Yhdessä munitusosastossa kokeillaan keväällä Punahelta Paras -täysrehua. Punahelta Paras -rehun energia- ja ravintoainepitoisuus on Munitus-rehua korkeampi, sillä siinä on enemmän vehnää ja vähemmän ohraa. – Ravintoainetiheyden nostolla on myönteinen vaikutus kanojen rehuhyötysuhteeseen ja sitä kautta tuotantokustannukseen, Valkonen sanoo.

Tytykoski odottaa mielenkiinnolla tuloksia uudesta rehusta. – Nyt on hyvä mahdollisuus vertailla erityyppistä rehua nykyiseen munitusrehuun, kun kaksi munitusosastoa täytetään samaan aikaan. Valmiin täysrehun ostaminen on ollut kanayrittäjille selvä valinta. Kun rehua kuluu seitsemän miljoonaa kiloa vuodessa, olisi oma rehustus iso työmaa. Molemmilla yrittäjillä on omat maatilat, mutta niillä viljeltävät kasvit myydään muualle.

IB-Virus on ikävä Vieras

Martti Tytykoski, Juuso Hulmi, Kimmo Hakala ja Eija Valkonen
Martti Tytykoski, Juuso Hulmi, Kimmo Hakala ja Eija Valkonen tekevät tiivistä yhteistyötä Kanakumppaneiden rehujen osalta.

Kanakumppaneiden viime vuosi ei ollut kovista kasvuluvuista huolimatta pelkkää ruusuilla tanssimista. Ajoittain Suomeenkin yltävä IB-virus eli kanojen keuhkoputkentulehdus iski yhteen munitusosastoon.

– Oireita ilmaantui viime keväänä. Muninta laski ja munien laatu kärsi. Tappiota tuli yli 150 000 euroa. Virus ei onneksi päässyt leviämään muihin yksiköihin, Tytykoski kertoo.

Kanakumppanit Oy, Loimaa

  • Perustettu vuonna 2005, omistajina Juuso Hulmi (42) ja Martti Tytykoski (45)
  • Kasvattaa kananuorikoita myyntiin munituskanaloille
  • Tuottaa kananmunia 170 000 kanan munituskanaloissaan
  • 8 työntekijää
  • Liikevaihto noin 5 milj. euroa.

Agrikumppanit Oy, Loimaa

  • Perustettu vuonna 2008, omistajina Juuso Hulmi ja Martti Tytykoski
  • Tarjoaa työpalveluita maatiloille; tekee muun muassa maatalouslomituksia, laiteasennuksia, siipikarjan siirtoja sekä puhdistuksia ja pesuja
  • 15–30 työntekijää
  • Liikevaihto noin 1,5 milj. euroa.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen