Oletko valmiina kesän lämpöaaltoihin? Vältä tuotantohävikit ja tue lintujen kasvua kesäkuukausien aikana 

Adriaan Smulders, Danish Agro
Adriaan Smulders, Danish Agro

Viime kesän helteiset säät rajoittuivat muutamaan päivään. Ilmastonmuutos aiheuttaa kuitenkin yhä enemmän yllättäviä muutoksia säätiloissa, ja myös Suomessa pidempikin hellejakso on mahdollinen. Jos helleaallon tullessa broileriparvi on lähellä teurastusta, tai munivat kanat saavuttamassa huippumuninnan, on hyvä olla valmistautunut kohtaamaan riskit ja pystyä suojaamaan parvi helteen haittavaikutuksilta. Lämpöstressi voi aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita. Lämpöstressi ei ainoastaan alenna rehunkulutusta ja hedelmällisyyttä, vaan seurauksena voivat olla myös heikommat tuotantotulokset (päiväkasvu, rehuhyötysuhde, kuoren laatu), korkeammat terveydenhoitokustannukset ja jopa lisääntynyt kuolleisuus.

Linnut kokevat lämpöstressiä, jos ne eivät pysty säätelemään ruumiinlämpöään eli eivät pysty luovuttamaan ylimääräistä lämpöä. Erityisesti korkea lämpötila (>25oC) yhdistettynä korkeaan ilmankosteuteen lisää lämpöstressin riskiä. Tätä yhteisvaikutusta ilmaistaan lämpötila-kosteus -indeksinä (Temperature Humidity Index THI). Taulukosta 1 näkyy kuinka lievää lämpöstressiä syntyy jo lämpötilan ollessa  26oC, jos ilman suhteellinen kosteus on 45 % tai enemmän. 

Lämpöstressin oireet 

Hallin lämpötilan kohotessa, ja erityisesti jos ilmankosteus on korkea, linnut ilmaisevat epämukavuutta ja niiden tuotos heikkenee. Nämä lämpöstressin oireet on helppo tunnistaa: 

  • Alentunut rehunkulutus 
  • Veden kulutuksen nousu 
  • Vähentynyt aktiivisuus
  • Siipien pitäminen levitettyinä 
  • Avonainen nokka ja läähättäminen 

Miten lämpöstressin vaikutusta voi lieventää 

Kanalan lämpötilan kontrollointi on avainasemassa tuottavuuden laskun ja kuolleisuuden kasvun ehkäisemisessä. Sen lisäksi voidaan tehdä seuraavia toimenpiteitä: 

  • Kasvatustiheyden alentaminen 
  • Ilmanvaihdon tehostaminen (suurempi ilman virtaus viilentää lintuja) 
  • Riittävä viileän / kylmän veden saannin varmistaminen 
  • Ruokinta-aikojen siirtäminen vuorokauden viileämpiin hetkiin 
  • Rehun koostumuksen muuttaminen  
  • Lämpöstressin vaikutusta pienentävän tuotteen lisääminen juomaveteen: Olemme kehittäneet ainutlaatuisen nestemäisen täydennysrehun nimeltä LiqVita Cool LiqVita Cool (vilomix.fi), joka alentaa lämpöstressiä kolmen vaikutusmekanismin kautta (elektrolyyttitasapaino, nestetasapaino ja vapailta radikaaleilta suojaaminen), mikä tekee tuotteesta erittäin tehokkaan. 
Taulukko 1: Lämpötilan (Temp) ja ilman suhteellisen kosteuden (Relative Humidity (%)) yhteisvaikutus linnun kokemaan lämpöstressiin lämpötila-kosteus -indeksinä (Temperature Humidity Index, THI)