Tavoitteena olla esimerkillinen ja hyvä kasvattaja
Pöytyäläinen Kustaa Siikarla oli 23-vuotias aloittaessaan ennakkoluulottomasti vuonna 2015 broilerikasvattajana. Tiputalo Oy:n tuotantoa on kasvatettu pikkuhiljaa ja uusimmat kasvatushallit on otettu käyttöön helmikuussa 2021.
– Tavoitteenani on olla esimerkillinen ja hyvä kasvattaja sekä yrittäjä, kertoo Kustaa Siikarla. Hän kasvattaa broilereita Pöytyällä Varsinais- Suomessa. Tilalla on tuotantosopimus Naapurin Maalaiskanan kanssa ja yhteistyö on sujuvaa. Kustaan kotitilalla on harjoitettu pitkään sikataloutta. Kustaa päätti aloittaa ja keskittyä broilerinkasvatukseen, kun lähellä sijaitseva Naapurin Maalaiskana tarjosi mahdollisuutta tuotantosopimukseen.
– Tein opiskeluun liittyvän harjoittelun broilerinkasvatukseen keskittyneellä tilalla, ja silloin syttyi kiinnostus tuotantoalaan, Kustaa kertoo hymyillen. Opiskelut ovat nyt ohi ja tutkinto, pääaineena maatalousekonomia, Viikistä on valmistunut.
Rakentaminen sujui joustavasti ja aikataulussa
Tiputalolla on kasvatuspaikkoja helmikuussa valmistuneiden hallien käyttöönoton jälkeen 280 000. Uusien hallien rakentaminen alkoi kesäkuussa 2020.
– Rakennushanke oli puolta aikaisempaa suurempi, mutta kaikki sujui kesäaikana vaivattomasti. Oleellista oli, ettei ollut aikaisempiin rakennusprojekteihin verrattuna niin kova kiire missään vaiheessa, vaikka kesällä välillä vähän juostiinkin. Totta kai hieman jännittää, miten kaikki uusissa halleissa käynnistyy ja toimii. Tekniikka on kuitenkin kaikissa halleissa samantyyppinen ja se helpottaa käyttöönottoa, kertoo Kustaa.
Siikarlan tilan pelloilla viljellään pääasiallisesti vehnää ja ohraa. Lisäksi ostetaan vehnää lintujen ruokintaan. Pellot sijaitsevat tilakeskuksen ympärillä noin 5–10 km säteellä. Naapurin Maalaiskanan tuotantoketjun linnut kasvatetaan gmo-vapaaseen tuotantoon soveltuvilla rehuilla ja käytössä on kolmirehuohjelma.
– Yhteistyö Hankkijan ruokinta-asiantuntijan kanssa on sujuvaa ja helppoa. Yhdessä mietimme sopivimmat ruokintaratkaisut tilan linnuille eri kasvuvaiheisiin, sanoo Kustaa.
Tilalle valmistui alkuvuodesta täysin uusi lämpökeskus, joka tuottaa lämpöä pääasiallisesti hakkeella kaikkien kasvatushallien sekä sikalan tarpeisiin. Myös uusi lantala rakennettiin keväällä 2020. Naapureiden kanssa on tehty lannanlevityssopimuksia ja broilerinlanta onkin pelloille kysyttyä. Vesihuoltoon riittävät omat kaivot, kunnan vesi on varalla olemassa.
Kanalassa työskentelee vakituisesti kolme henkilöä ja mm. kasvatustauoilla tehtävät hallien pesut ja puhdistukset tehdään pääasiassa itse.
– Meillä on ollut jo neljänä kesänä alaa opiskeleva harjoittelija ja tulevallekin kesälle harjoittelijaa haemme, mainitsee Kustaa.
Perheen tuki ja verkostoituminen ensiarvoisen tärkeää
Vanhempien tuki sekä kokemus kotieläintuotannosta on ollut ja on nuorelle yrittäjälle tärkeää.
– Isä ja äiti ovat kannustaneet koko ajan ja olleet apuna ja tukena päätöstenteossa sekä erilaisten ratkaisujen mietinnässä. Kun opiskelut olivat vielä kesken ja olin jo aloittanut yrittäjänä, heidän sanomansa oli, että hoida koulu loppuun, me kyllä jeesataan. Siitä olen heille kiitollinen. Nostan hattua niille, jotka tekevät päätökset yksin, Kustaa toteaa ja korostaa yhteistyötä ja verkostoitumista muiden tuottajien ja yhteistyökumppaneiden kesken.
Yrittäjyydessä Kustaa pitää oleellisena sitä, että osaa kasvattaa eläimet hyvin ja esimerkillisesti sekä tehdä päätöksiä. Työ ja tilan kehittäminen ovat vasta alussa. Myös vapaa-aika on tärkeää, se tasapainottaa ja palauttaa. Harrastuksiin kuuluu mm. jääkiekko.