Liemirehun hapot ja niiden merkitys säilönnässä
Liemirehun säilöntä on keskeinen osa sikojen ruokintaa, ja oikeiden säilöntäaineiden valinta
on tärkeää rehun laadun, säilyvyyden ja eläinten terveyden kannalta. Orgaaniset hapot, kuten
maitohappo, muurahaishappo, etikkahappo ja propionihappo, ovat yleisesti käytettyjä
liemirehun säilöntäaineita, ja niillä on erilaisia vaikutuksia rehun mikrobiologiseen laatuun,
ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin sekä eläimen ruoansulatuselimistön mikrobitasapainoon.
Maitohappo
Maitohappo on luonnollinen valinta liemirehun säilöntään sen kyvyn vuoksi parantaa rehun
mikrobiologista laatua ja maittavuutta. Se estää haitallisten mikrobien, kuten homeiden ja
patogeenisten bakteerien, kasvua samalla edistäen hyödyllisten maitohappobakteerien
kehittymistä. Tämä johtaa parempaan rehun sulavuuteen ja ravintoarvoon, mikä parantaa
eläinten kasvua ja terveyttä. Lisäksi maitohappo on työntekijöiden, koneiden ja eläinten
kannalta turvallinen vaihtoehto, sillä se ei haihdu eikä syövytä, joten sen käyttö jopa
suljetuissa sisätiloissa on miellyttävää eivätkä pienet roiskeet aiheuta vaaraa käyttäjälle.
Suuretkaan annosmäärät, esimerkiksi hapotuslaitteiston vikaantumisen yhteydessä, eivät
aiheuta vaaraa eläimen terveydelle.
Muurahaishappo
Muurahaishappo on säilöntäaine, joka alentaa rehun pH-arvoa ja estää haitallisten mikrobien
kasvua. Sen käyttö on yleistä, mutta se vaikuttaa negatiivisesti rehun maittavuuteen ja
eläinten syöntiin voimakkaan hajunsa vuoksi. Muurahaishappo on myös erittäin tarkka
annostelun suhteen: Liian suuri määrä romahduttaa maittavuuden, kun taas liian pieni määrä
kiihdyttää haitallisten mikrobien (kuten esimerkiksi hiivojen kasvua).
Etikkahappo
Etikkahappo toimii muurahaishapon tapaan pH:n alentajana ja estää mikrobien kasvua.
Kuitenkin etikkahapon voimakas ja pistävä haju vaikuttaa negatiivisesti rehun maittavuuteen,
mikä vähentää eläinten halukkuutta syödä rehua. Tämä on haaste erityisesti eläimillä, joiden
ruokahalu on jo valmiiksi heikentynyt. Sikojen kohdalla on syytä myös muistaa niiden ihmistä
kehittyneempi hajuaisti.
Propionihappo
Propionihappo on tehokas homeiden torjunnassa ja se on usein yhdistetty muihin happoihin
parantamaan rehun säilyvyyttä.
Yhteenveto
Maitohappo on liemirehun säilöntään käytetyistä hapoista ainoa, joka ei vaikuta liemirehun
maittavuuteen ja tuoksuun negatiivisesti. Maitohapolla on myös positiivisia vaikutuksia
eläimen ruoansulatuselimistöön ja ravinteiden imeytymiseen. Näitä etuja ei voida saavuttaa
muilla hapoilla. On hyvä myös muistaa, että maitohappo on liemirehun hapoista ainoa, joka
on sekä työntekijälle että eläimelle turvallinen vahinko- ja vikatilanteissa, jopa suurina
annoksina.
Jos kuitenkin haluaa käyttää liemirehun säilöntään jotain muuta happoa kuin maitohappoa,
kannattaa suosia usean hapon yhdistelmiä, jolloin yksittäisten happojen heikkouksia voidaan
pienentää ja vahvuuksia parantaa.