Uutta sikatilojen tuotannonseurantaan
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä on välikasvattamosi rehukustannus porsasta kohden ja miten paljon kuluu rehua per porsas? Entä sitä miten porsaasi kasvavat? Kasvavatko ne toiveidesi/tavoitteidesi mukaan? Onko kustannuksissa tai kasvuajassa mahdollista tehdä joitain parantavia muutoksia? Voisiko rehustusta miettiä Hankkijan ruokinta-asiantuntijan tai myyntineuvottelijan kanssa niin, että vieroitettujen porsaiden kasvunopeutta saataisiin parannettua ja sitä kautta vieroitusosastojen kiertonopeutta kasvatettua?
Haluamme tässä olla asiakkaidemme tukena ja lanseeraamme asiaan liittyen uuden palvelukonseptin. Hankkijan Pekoni-Sampo on sikatiloille suunniteltu palvelukonsepti, jonka kautta pystymme tukemaan asiakasta tuotannon seurannassa. Pekoni-Sampo on toteutettu Cloudfarms-ohjelmistoa käyttäen.
Huomio myös välikasvattamoon
Yleisesti ottaen imettävien ja tiineiden emakoiden rehunkulutuksen seuranta on paljon yleisempää kuin vieroitettujen porsaiden. Vieroitettujen porsaiden kasvuun, rehunkulutukseen ja tuotantotuloksiin ei ole kaikilla tiloilla kiinnitetty niin paljon huomiota. Nykyinen kustannusten nousu on kuitenkin asettanut painetta siihen suuntaan, että myös välikasvattamoiden pitää toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Mitä enemmän saadaan dataa oman yksikön välikasvattamosta, sitä paremmin päästään perille tarpeista ja mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota. Toki kaikkia välikasvattamossa olevia haasteita ei ratkota pelkästään rehustusta ja ruokintaa muuttamalla.
Hankkija tekee yhdessä Possupop Oy:n kanssa välikasvatusporsaiden rehustuksen seurantaa ja miten siitä saatavien tulosten perusteella tuotantoa voidaan arvioida ja kehittää haluttuun suuntaan.
Välikasvattamon tuotantotuloksia seuraamalla pystytään mm. optimoimaan rehujen vaihtoajankohtia ja laskemaan porsasta kohden tulevaa rehukustannusta. Tuohon yhtälöön kun lisätään päiväkasvu, niin voidaan jo vertailla eri rehuja ja rehustusten toimivuutta. Tietojen avulla onnistuu myös ruokinnan taloudellisten vaikutusten arviointi. Suurimmalla osalla tiloista rehunkulutustiedot saadaan suoraan ruokintalaitteesta rehukohtaisesti. Ruokkijalta saatuja tietoja hyödynnetään ruokinnan suunnittelussa, kun koko osasto on saatu tyhjäksi. Tämän perusteella tuotantoseurantaohjelma laskee rehunkulutuksen. Tulo- ja lähtöpainojen mukaan porsaille saadaan laskettua päiväkasvuja. Näiden tietojen ja tilan keräämien tietojen avulla voidaan laskea porsaserälle erilaisia euromääräisiä kustannuksia; koko osastolle tai porsasta kohden. Nämä tiedot auttavat esimerkiksi mahdollisten rehukäyrän muutosten tai rehunvaihdosten mietinnässä Hankkijan sikarehutiimin asiantuntijan kanssa.
Seuraa ruokinnan onnistumista ja tavoitteiden saavuttamista
Rehunkulutuksen seurannalla pääset arvioimaan, miten välitysporsaiden ruokinta on onnistunut ja miten tavoitteisiin on päästy. Uusi palvelukonsepti Pekoni-Sampo mahdollistaa jopa, että tiettyä karsinaa tai karsinoita pystytään seuraamaan painonkehityksen osalta tarkemmin. Tässä voisi seurata porsaita, jotka lajitellaan painon tai koon mukaan. Miten pienimpien porsaiden ryhmä pärjää, ottavatko kiinni ne isompia porsaita?
Kuten kaikissa muutoksissa pitää tässäkin miettiä, miten kirjaukset ruokintalaitteelle tai tuotannon seurantajärjestelmään tehtävät muutokset tulevat vaikuttamaan, onko sillä työmäärää lisäävä vaikutus tai onko työntekijän mahdollisesti opeteltava uusia taitoja?
Arvoa tuottaa se, mitä tietoja seurannan kautta saadaan ja miten saatujen tulosten avulla voidaan kehittää toimintaa sikalassa sekä vieroitettujen porsaiden että emakoiden osalta. Onko jotain, mitä voitaisiin tehdä vielä paremmin?
Tästä saadaan hyvää pohjaa tuotannon kehittämiselle jatkossa tai voidaan huomata kohteita, joiden kanssa pitää löytää uusi suunta. Possupop Oy:n sikalanvetäjä Ismo Lännistö kysyi tuotannonseurannan vaikutuksista omaan työmääräänsä. Kävimme asiaa tarkemmin läpi ja vaikutus on vähäinen, kun havaittiin, että suurin osa järjestelmään tehtävistä kirjauksista kuuluvat jo sikalassa tapahtuvaan päivittäiseen rutiiniin. Tärkeää on rehustustietojen katsominen ruokkijalta ja ruokkijan nollaaminen ennen uusien porsaiden osastolle tuloa.
Jutun mennessä painoon ensimmäinen Possupop Oy:n seurantaerä on juuri tullut sisään ja seuranta aloitettu. Saatujen tuloksien perusteella kehitämme tilan kanssa porsaiden rehustusta ja tuotantoa.
Teksti: Eija Jaakola-Nummelin, Hankkija Oy