Pekoni-Sampo jauhaa tiedosta tulosta
Hankkijan Pekoni-Sampo on sikatiloille suunniteltu palvelukonsepti, joka perustuu Cloudfarms-ohjelmiston käyttöön. Sen avulla voidaan tehdä tuotannon seurantaa ja tehostaa ruokinnan suunnittelua.
Pekoni-Sampon tuottamien tunnuslukujen avulla voidaan analysoida porsastuotannon nykytilannetta. Saatujen tulosten perusteella voidaan asettaa uusia tuotantotavoitteita, hallita kustannuksia ja seurata säännöllisin väliajoin tulosten kehitystä tavoitteisiin nähden. Tulokset kehittyvät pikkuhiljaa määrätietoisen ja systemaattisen työn myötä. Apunasi ovat Hankkijan sikarehujen ja ruokinnan ammattilaiset.
Emakkopuolen tunnusluvut ovat kaikille tuttuja: porsimisprosentti, kiertonopeus, myydyt porsaat/emakot/ vuosi, tyhjäpäivät, uudistusprosentti jne. Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten paljon yhden porsaan tuottaminen on maksanut tai tulee maksamaan? Toteutuneita kustannuksia on helppo analysoida kirjanpidon perusteella. Tulevia kustannuksia voi ennakoida ja hallita esimerkiksi tekemällä rehuista termiinisopimuksen. Termiinisopimukseen voidaan kiinnittää tilan käyttämät rehut joko kokonaan tai vain osittain maksimissaan neljän kuukauden jaksoissa.
"Motivoituneet omistajat ja työntekijät, hyvä yhteishenki ja asiansa osaavat ammattilaiset ovat voimavara menestykselle."
Eri rehustusvaihtoehtojen hintoja verrataan useimmiten joko energiaan (€/10 000 MJ tai €/1000 ry) tai tonnihintaan (€/1000 kg) perustuen. Tärkeintä kuitenkin lienee Pekoni-Sampon tuottama tunnusluku emakon ja porsaan ruokintakustannus yhteensä myytyä porsasta kohti tarkasteluajanjaksolla. Jo pienillä tuotantoparannuksilla voidaan saada kustannusta alennettua. Etsitään yhdessä sinun tilallesi kehityskohteita!
Tasapainoisella ja tarpeenmukaisella ruokinnalla luodaan emakolle kestävyyttä ja erinomaiset edellytykset tuottaa hyviä porsaita. Tuotantoon vaikuttavat ruokinnan lisäksi monet muutkin asiat, mm. genetiikka ja johtaminen. Motivoituneet omistajat ja työntekijät, hyvä yhteishenki ja asiansa osaavat sikarehualan ammattilaiset ovat voimavara sikalayrityksen menestykselle.
Teksti: Eija Jaakola-Nummelin, myyntineuvottelija sikarehut, Hankkija Oy