ProHumi - tutkittua hyvinvointia eläimille luonnosta

Mikä on ProHumi ja miten tämä rehuaine toimii?

ProHumi on eläinten suoliston toimintaa ja tuottavuutta tukeva, uusi ja ainutlaatuinen rehuaine. Sen hyödylliset vaikutukset eläimillä perustuvat mikrobistoa muokkaaviin kuituihin ja suoliston toimintaa tukeviin humushappoihin.

ProHumi logo, kuvio

ProHumia voidaan käyttää sekä rehujen raaka-aineena että erillisenä virikemateriaalina porsaille

ProHumi on uusin lisäys Hankkijan pitkään kehityshistoriaan eläinten tuotantoa ja hyvinvointia tukevista rehuaineista ja sitä voidaan käyttää sekä rehujen raaka-aineena että erillisenä virikemateriaalina porsaille.

ProHumi on kehitetty yhteistyössä Neovan kanssa rehukäyttöön soveltuvasta erikoisturpeesta

Tuotantoprosessissa raaka-aine kuivataan ja rakeistetaan yli 80 °C lämpötilassa, millä saadaan aikaan hygienisoitu lopputuote tuhoamalla siinä mahdollisesti olevat haitalliset mikrobit. Kattavan, eräkohtaisen analyysiohjelman avulla voidaan taata tuotteen puhtaus ja käyttöturvallisuus.

ProHumin humushapot ja kuidut tukevat tutkitusti suoliston hyvinvointia ja eläinten tuotantoa

Tuotteen kehityksen taustalla on runsaasti tieteellistä kirjallisuutta turpeen ominaisuuksista ja vaikutuksista eläinten ruokinnassa. Kirjallisuustiedon, analyysitulosten, suolisimulaatio- ja ruokintakokeiden perusteella ProHumin raaka-aineeksi valikoitui eri turvelaatujen joukosta erikoisturve, joka sisältää runsaasti prebioottisia eli mikrobistoa hyödyllisesti muokkaavia kuituja ja humushappoja.

Humusaineita, kuten fulvohappoa ja humushappoa syntyy rahkasammaleen ja muun kasvimateriaalin hitaasti hajotessa. Humushapot, joita ProHumissa on noin 30 %, ovat suuria suolesta imeytymättömiä molekyylejä. Niillä on tieteellisen kirjallisuuden perusteella monia hyödyllisiä vaikutuksia, kuten suolen pinnan suojaaminen ja eläimen vastustuskyvyn tukeminen.

Tieteellisesti todistetut hyödyt eläinten kasvussa ja tuotannossa

Hankkija on yhdessä Neovan kanssa testannut ProHumi-tuotetta ensin laboratoriotason simulaatiokokeissa ja sitten tutkimuslaitoskokeissa porsailla ja broilereilla sekä porsaiden virikemateriaalina sikatiloilla. Tulokset kokeista ja tilatesteistä ovat olleet erittäin hyviä ja osoittaneet ProHumin muokkaavan suoliston mikrobistoa ja sen aineenvaihduntaa hyödyllisesti sekä tukevan porsaiden ja broilereiden kasvua ja hyvinvointia.

Suomalaisten kokeiden lupaavat tulokset ProHumista

Suomalaisella koetilalla tehdyssä porsaskokeessa ProHumi lisäsi hyödyllisen voihapon tuotantoa paksusuolessa (Kuvio 1). Lisäksi se vähensi haitallisia haaraketjuisia rasvahappoja (BCFA), joita syntyy aminohappojen hajotessa. Samanlainen vaikutus haaraketjuisten rasvahappojen tuotantoon nähtiin myös broilereilla tehdyssä kokeessa. Tällaisten mikrobiaineenvaihdunnan muutosten on useissa tutkimuksissa todettu tukevan eläinten hyvinvointia ja kasvua.

Kuvio 1. ProHumin vaikutus voihapon tuotantoon porsaskokeessa (***, p<0,001).
Kuvio 2. ProHumin vaikutus bifido- ja E. kolibakteereiden määrään sonnassa.
Kuvio 3. ProHumin vaikutus porsaiden kasvuun neljä viikkoa vieroituksen jälkeen (a,b; p<0,05).

Samassa porsaskokeessa ProHumi lisäsi bifidobakteereiden määrää ja laski E. colin määrää porsaan sonnassa (Kuvio 2), mitä voidaan myös pitää erittäin hyödyllisenä vaikutuksena. Tässä kokeessa, jossa ProHumia käytettiin erillisenä virikemateriaalina porsaille neljän viikon ajan, se paransi merkitsevästi porsaiden kasvua vieroituksen jälkeen (Kuvio 3). Tilatesteissä ProHumin käyttö virikemateriaalina on saadun palautteen perusteella tukenut porsaiden kasvua ja hyvinvointia, kun vieroitusripulin ja hännänpurennan esiintyvyys on vähentynyt.

Broilereilla tehdyssä kokeessa tutkittiin ProHumin annostasojen vaikutusta kasvuun ja rehun hyväksikäyttöön. Kaikki kokeen linnut saivat kokkidioosi-haasteen, kun niille annettiin kahden viikon iässä kymmenkertainen annos Eimeria-rokotetta normaaliin annostukseen verrattuna. Kokeen kesto oli kolme viikkoa. Kokeen lopussa alempi ProHumin käyttötaso paransi tilastollisesti merkitsevästi lintujen painoa ja molemmat käyttötasot paransivat rehuhyötysuhdetta (Kuvio 4).

Kuvio 4. ProHumin vaikutus broilereiden kasvuun ja rehun hyväksikäyttöön.

ProHumi osana Hankkijan luotettavaa ja toimivaa rehuainetarjontaa

Hankkija on vuosien saatossa kehittänyt monia eläinten tuotantoa ja hyvinvointia tukevia rehuaineita, kuten Progut® ja Progres®. Niille on yhteistä se, että tuotteiden vaikutusmekanismit ja hyödyt asiakkaille ovat perusteellisesti tutkittuja ja tieteellisesti todennettuja. Siksi ne ovat edelleen käytössä laajalti ympäri maailmaa ja niiden toimivuuteen luotetaan.

ProHumi on kehitetty samojen periaatteiden mukaisesti ja se täydentää Hankkijan toimivien rehuaineiden valikoimaa sekä kotimaassa että viennissä. Samoin kuin Progut® ja Progres® se tulee säilymään rehumarkkinoilla pitkään käyttösovellutusten ja dokumentaation täydentyessä vuosien mittaan.