Herneen ja härkäpavun lajikekehityksessä loikka
Kotimaassa tuotetulle valkuaiselle on kysyntää, ja Suomen valkuaisomavaraisuuden kasvattaminen on rehu- ja elintarviketeollisuuden sekä poliittisten päättäjien yhteinen tavoite.
Meidän oloissamme ylivoimaiset valkuaissadon tuottajat ovat herne ja härkäpapu, kun lasketaan käyttökelpoista valkuaissatoa kiloina hehtaarilta. Härkäpavulla päästään hehtaarilla usein yli tuhanteen valkuaiskiloon, ja herneestä saadaan vastaavissa oloissa noin kahdeksansadan kilon valkuaissato.
Herneen ja härkäpavun viljelyssä olevien lajikkeiden määrä on varsin maltillinen moneen muuhun lajiin verrattuna, ja palkokasveilla lajikkeiden elinkaaret ovat yleensä pitempiä kuin vaikkapa viljoilla. Härkäpapulajikkeista kahdella, Sampolla ja vanhalla Kontulla viljellään noin 90 prosenttia lajin viljelyalasta Suomessa. Herneellä suuntaus on samankaltainen, joskin lajikekirjoa on hieman enemmän. Puolenkymmentä jo pidempään markkinoilla ollutta hernettä kattaa kuitenkin yli 80 prosenttia viljelyalasta. Uutuuksia kaivataan, jotta palkokasvit pysyvät lajikekehityksen näkökulmasta kiinnostavina ja kilpailukykyisinä vaihtoehtoina.
Herneellä satoloikka, härkäpavusta ensimmäinen haitta-aineeton lajike
Hankkija uudistaa herneen ja härkäpavun lajikevalikoimansa vahvemmin kuin kertaakaan aikaisemmin. Syksylle 2020 tuodaan markkinoille kolme uutta hernettä ja kaksi uutta härkäpapua. Kotimaiset ruoka- ja rehuherneet Matilda ja Loviisa tuovat lisäarvoa erinomaisella kasvuajan ja satoisuuden yhdistelmällä. Herneessä kiinnostavin uutuus on Greenway, joka virallisissa lajikekokeissa on ollut kaikkein satoisin herne. Korkean valkuaispitoisuuden ja huippukovan sadon yhdistelmänä Greenwayllä on saavutettu lähes tuhannen kilon valkuaissato.
Härkäpavun viljelyssä käännetään kokonaan uusi lehti, kun ensimmäinen ns. haitta-aineeton eli alhaisen visiinin ja konvisiinin lajike Vire tuodaan markkinoille. Tätä uutuutta on odotettu erityisesti rehuteollisuudessa, sillä haitta-aineettomat lajikkeet sopivat rehuksi myös siipikarjalle ja emakoille, joiden ruokinnassa härkäpavun käytölle on ollut tähän asti tiukat rajoitukset. Uudessa Vire-lajikkeessa visiini- ja konvisiinipitoisuudet ovat enää viidestoistaosa vanhojen lajikkeiden pitoisuuksista. Rinnallensa Vire saa toisen kiinnostavan härkäpapu- uutuuden, Daisyn. Tämä myöhäinen saksalainen lajike on tuottanut lähes 40 prosenttia vanhaa Kontua korkeamman sadon!