Herneen jalostus Nordic Seedillä

Hernepelto auringonlasku

Herneen jalostusohjelma aloitettiin Nordic Seedillä vuonna 2012. Ajurina tähän oli kotoperäisen valkuaisen kysynnän kasvu. Halu lisätä lähellä tuotettua valkuaista on kasvanut sekä eläinten rehuvalkuaiskäytössä, että ihmisten ruokavaliossa. Alusta alkaen jalostusohjelmassa keskityttiin eri hernetyyppeihin; vihreä- ja keltainen herne rehu- ja ruokaherneeksi, silpoydinherne poimintaherneeksi ja ruskeasiemeniset lajikkeet lemmikkieläinten ruokateollisuudelle. Myös vihantahernetyypin lajikkeet ovat ohjelmassa mukana.

Jalostuksella on useampi päätavoite. Satoisuuden lisäksi varren pystyssä pysyminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista. Aikaisuus on myös tärkeä tekijä monella viljelyalueella, kuten Suomessa. Kasvitautien sietokyky on tärkeä ominaisuus sekä kasvinsuojeluaineiden käytön vähentämisen kannalta, mutta myös luomuherneen tuotannossa.

Rehuntuotantoa ajatellen haitta aineiden pitoisuuteen on kiinnitetty huomiota. Nordic Seedin lajikkeissa tanniinipitoisuus on matala, ja alhainen trypsiini-inhibiittori pitoisuus on myös tavoitteena. Sekä tanniinit että trypsiiniinhibiittorit laskevat herneen sulavuutta ja ravintoaineiden hyödynnettävyyttä.

Siemenen laatu on kasvamassa entistä tärkeämmäksi tekijäksi, kun käyttö elintarviketeollisuudessa lisääntyy. Korkea proteiinipitoisuus on tärkeä ominaisuus, ja sen lisäksi prosessoinnin helppous on merkittävä tekijä elin¬-tarvikekäyttöä ajatellen. Elintarvikekäytössä myös värin omaisuudet ovat yksi valintaperuste.

Jalostusprosessissa vuosittain tehdään noin 80 ristetystä. Nykyään jalostuksen nopeuttaminen saa paljon painoarvoa. Nordic Seedin uusilla, moderneilla, kasvihuoneilla saadaan kasvatettua neljä sukupolvea 15 kuukauden aikana. Tämän ansiosta päästään nopeasti eteenpäin jalostusohjelmassa uusilla potentiaalisimmilla linjoilla. Seuraavana askeleena näiden sukupolvien jälkeen ohjelmaan valikoituu noin 8000 yksittäistä kasvia, tulevia potentiaalisia lajikkeita. Iso osa valikoituu pois siementen heikkojen ominaisuuksien perusteella. Noin 5000 yksilöä valikoituu pieniin ruutuihin pellolle visuaalista arviointia ja tarkastelua varten. Näistä noin 300–400 linjaa menee kokeeseen jossa mitataan satoa, laatua sekä agronomisia ominaisuuksia. Tästä joukosta muutama lajike etenee virallisiin lajikekokeisiin Tanskassa ja muissa Euroopan maissa, ja parhaat päätyvät lopulta listatuiksi lajikkeiksi.

Nordic Seedin jalostusohjelmasta on Suomessa listattu kaksi lajiketta, muutama vuosi sitten Greenway herne, ja nyt uusimpana tulokkaana NOS Impact, joista on siementuotantoa jo hyvin käynnissä.

NOS Impact – yhdistelmä aikaisuutta ja korkeaa satoa
Impact on menestynyt loistavasti virallisissa lajikekokeissa, ollen satotasoltaan paras listattu lajike ja on kuitenkin lajikkeiston aikaisimpia. Impactin varsi on vahva, joka helpottaa sadonkorjuuta. Valkuaissato on mittarilajike Astronauten luokkaa. Tanskan virallisissa lajikekokeissa Impact on ollut satoisin ja tuottanut korkeimman valkuaissadon vuosina 2021–2022.

NOS IMPACT – erittäin satoisa ja aikainen keltasiemeninen herne

 
NOS Impact
Vertailu, kasvuaika vrk