Keira-ohra on vakuuttanut taudinkestollaan

Jari Mattila ja Matti Jaatinen Keira-ohra pellossa

Ylistarolla sianlihantuottaja Jari Marttila viljeli Keira-ohraa nyt toista vuotta. Tilalla tuotettu vilja menee pääosin omien eläinten ruuaksi. Ohra on tilan pääkasvi, ja sen lisäksi viljelyssä on kauraa ja kevätvehnää.

- Haluan päästä aloittamaan ohran puinnit suhteellisen aikaisin, ja koska kaurassa- ja vehnässä on myöhäisempiä lajikkeita, olen päätynyt viljelemään monitahoisia ohria, Jari kertoo. Lajikkeen valinnassa Jari kiinnittää huomiota sen kasvuaikaan, satopotentiaaliin sekä korrenlujuuteen.

- Satoisuutta pitää löytyä, liian myöhäistä en halua viljellä, ja korren pitää olla kunnossa kun lietettä käytetään viljelyssä, Jari summaa.

- Ja toki myös laatuominaisuudet, jotta saadaan laadukasta viljaa eläimille, hän jatkaa. Vuonna 2023 Marttilan tilalla viljeltiin Keiraa ensimmäistä kertaa. Kasvukausi oli haastava, ensin koetteli kuivuus ja loppukesästä suuret sademäärät. Olosuhteista huolimatta Keira tuotti kelpo satomäärän, ja myös kesti hyvin pystyssä, vaikka loppukaudesta tuli runsaasti vettä.

- Keira oli rinnakkain toisen lajikkeen kanssa samalla lohkolla. Keira pysyi pystyssä mutta toinen lajike meni nurin, Jari kertoo. Toinen kesä viljelyä on vakuuttanut vielä enemmän lajikkeesta.

- Myös taudinkestoon olen tyytyväinen, tänä vuonna tautipainetta on ollut runsaasti, mutta kasvusto on kestänyt hyvin puhtaana, Jari toteaa.

- Keira vaikuttaa kokonaisuudeltaan hyvältä lajikkeelta, jossa yhdistyvät toivotut ominaisuudet. Sen viljely jatkuu myös ensi vuonna, hän toteaa.