Eikö yksi rikkatorjuntakerta enää riitä?
Kevätviljojen rikkakasvien torjunta on yksinkertaista. Kertaruiskutussopivalla valmisteella ja sen jälkeen asiaa ei tarvitse murehtia. Näin asia on totuttu näkemään, mutta kasvukausien vaihtelevat sääolosuhteet ovat haastamassa rikkakasvien torjunnan yksinkertaisuutta.
Viimeisten parin kesän aikana kevätviljojen rikkakasvien torjuntaa on vaikeuttanut kuiva alkukesä ja myöhemmin kasvukaudella alkaneet sateet. Lisämausteensa tähän ovat tuoneet harvat viljakasvustot, jotka vaikeuttavat rikkakasvien kurissa pysymistä entisestään. Oma lukunsa on lisäksi muokkauksen väheneminen, joka ei tilannetta ainakaan helpota. Mitä on tehtävissä, jos rikkakasvien torjunta on aiheuttanut viime vuosina päänvaivaa?
Kuivuus haastaa rikkakasvien torjuntaa
Kevätviljojen rikkakasvien torjunta perustuu käytännössä täysin lehtivaikutteisiin rikkakasvien torjuntaaineisiin. Rikkakasvien on siis oltava kasvussa torjunnan aikaan. Tämä vaikeuttaa rikkatorjuntaa vuosina, jolloin alkukasvukausi on kuiva. Kuivissa oloissa rikkakasvit voivat itää pitkän ajan kuluessa ja osa vasta hyvin myöhään kasvukaudella sateiden saavuttua. Tällaisina vuosina yhden ruiskutuksen taktiikalla voi olla hankala onnistua tyydyttävästi rikkakasvien torjunnassa.
Kahden ruiskutuksen taktiikka
Voi olla suuri kynnys lähteä ruiskuttamaan rikkakasveja kahdesti, mutta joinain vuosina se voi olla kannattavaa. Jaettua torjuntaa voidaan lähestyä esimerkiksi seuraavasti. Tehdään ensimmäinen ja varsinainen rikkatorjunta normaaliin aikaan tai hieman normaalia myöhemmin, kunhan ensimmäisenä itäneet rikkakasvit eivät pääse liian isoiksi. Tähän ajankohtaan Pixxaro Premium tai kevätvehnällä Rexade 440 ovat sopivia valmisteita. Jos lohkolla on ohdaketta tai valvattia, yhdistetään tähän ruiskutukseen MCPA:ta.
Ensimmäisen ruiskutuksen jälkeen varaudutaan tekemään toinen ruiskutus vähän ennen tähkälle tuloa Starane 333HL -valmisteella. Erityisesti pihatähtimö ja matara ovat rikkakasveja, joita herkästi itää lisää kasvu- kauden edetessä. Starane 333HL-valmisteella nämä saadaan putsattua pellosta vielä myöhään kasvukaudella.
Muokkauksen väheneminen lisää myös rikkakasviongelmia
Olosuhteiden lisäksi oman haasteensa rikkakasvien torjunnalle aiheuttaa muokkauksen väheneminen. Erityisesti voikukka, saunakukka ja moni syysitoinen rikkakasvi on keväällä sänkipelloilla vahvassa kasvussa muokkausten alettua. Vaikka pelto äestettäisiin hyvin ennen kylvöä, on näillä rikkakasveilla niin vahva juuristo, ettei äeskään niitä aina jaksa irrottaa. Ne voivatkin lähteä nopeasti kylvön jälkeen uudelleen kasvuun ja viljan orasvaiheella olla jo kookkaita. Tällöin voi olla perusteltua torjua nämä äkeen jäljiltä henkiin jääneet rikkakasvit aivan viljan pensomisen alussa esimerkiksi Primus XL-valmisteella. Yleensä kevätitoiset rikkakasvit eivät tällöin ole kuitenkaan vielä heränneet, joten normaali rikkakasvien torjunta on tarpeen tehdä myöhemmin. Tähän toiseen rikkakasvien torjuntaan soveltuu erinomaisesti Pixxaro Premium paketti tai kevätvehnällä Rexade 440.
Kahden ruiskutuksen taktiikka
Jaettu kevätviljojen rikkatorjunta:
- 1. käsittely, kun siemenrikkoja on itänyt. Pensomisen loppuun mennessä. Tuotteeksi Pixxaro Premium pakkaus tai Rexade vehnälle.
- 2. käsittely viljan lippulehtivaiheessa, tuotteeksi Starane HD.
Kevytmuokattujen lohkojen kevätviljojen rikkatorjunta:
- 1. käsittely pensomisen lopulla, torjuntakohteina syysitäneet rikkakasvit. Tuotteeksi Primus XL.
- 2. käsittely korrenkasvun alussa, torjuntakohteina kevätitoiset rikkakasvit. Tuotteeksi Pixxaro Premium tai Rexade.
Teksti: Aki Niemelä, Corteva
Kuvat: Corteva