Apilapitoisen nurmiseoksen toisen sadon lannoitus?

Tänä kesänä Kannuksessa testattiin erilaisia lannoitusstrategioita apilapitoiselle Hankkijan Laatu – nurmiseokselle.

Alennetulla typpilannoituksella apilapitoinen nurmi lannoitettiin 40 kg N/ha YaraBela Suomensalpietaria.

Kasvuohjelman ruudut lannoitettiin 70 kg N/ha YaraMila NK2. YaraMila NK2 sisältää erityisesti apilan tarvitsemaa kaliumia, magnesiumia sekä sinkkiä.

Kannattaako alennettu typpilannoitus sittenkään apilapitoiselle nurmelle?

Alennetulla lannoituksella toinen nurmisato jäi noin 900 – 1200 kg ka/ha matalammaksi kuin Kasvuohjelman ruuduilla. Korkeampia lannoituskustannuksia kattamaan tarvitaan lisäsatoa noin 800 kg ka/ha (syyskuu 2023 hinnasto) eli investointi oli kannattava.

Tulee myös muistaa riittävän kaliumlannoituksen merkitys suurisatoisille nurmille. Nurmiseoksesta riippumatta toisen ja kolmannen nurmisadon YaraMila NK2-lannoituksella varmistetaan erityisesti eloperäisillä ja tyydyttävän viljavuuskaliumin peltolohkoilla myös talvehtimisen onnistumista.

Kolmas nurmisato on juuri niitetty ja talven Kasvuohjelma-tilaisuuksissa kuullaan, miten lannoitusstrategiat näkyivät koko kasvukauden tuloksessa.

Kuivuuden varalta YaraVita-lehtilannoitus toiselle nurmisadolle

Yhä useampana kasvukautena kuivuus hidastaa toisen nurmisadon kasvua. Kannuksessa varauduttiin kuivuuteen ruiskuttamalla kasvusto ensimmäisen nurmisadon korjuun jälkeen YaraVita BIOTRAC 1 l/ha + YaraVita GRAMITREL B 2 l/ha.

YaraVita BIOTRAC on biostimulantti, joka parantaa viljelykasvien stressinkestävyyttä. GRAMITREL B moniravinteinen lehtilannoite, jolla haluttiin varmistaa nurmen ravinteiden saanti kuivissa oloissa.

Ankaraa kuivuutta ei ensimmäisen niiton jälkeen koettu, mutta YaraVita – käsittelyillä saatiin noin kaksisataa kiloa lisää kuiva-ainetta. Koska kuivuutta ei voi ennustaa, on lannoituspäätökset tehtävä aina sen mukaan kuinka paljon nurmirehua tarvitaan.

Kasvuohjelman resepteillä tavoitellaan aina parasta mahdollista lopputulosta ja sääoloista riippumatta mahdollisimman pientä vaihtelua sadon määrässä ja laadussa

 
 

Mervi Seppänen
Kehityspäällikkö, nurmet
YaraSuomi Oy