Apilapitoisten nurmien typpilannoitus
Apila tuo nurmille niiden kaipaamaa lisätyppeä. Typpilannoituksen määrää säädetään apilapitoisuuden perusteella toiselle ja kolmannelle nurmisadolle, ei ensimmäiselle sadolle. Kannattaa myös muistaa, että apilapitoisuuden arvioiminen on haastavaa.
Typpilannoituksella kuitua
Runsas apilan osuus seosnurmissa alentaa tunnetusti säilörehun NDF – kuidun määrää ja vaikuttaa sitä kautta alentavasti maidon pitoisuuksiin ja maidosta maksettavaan litrahintaan.
Ensimmäisen nurmisadon riittävä typpilannoitus lisää seoksessa timotein ja nurminadan satoa, mikä puolestaan nostaa rehun kuitupitoisuutta.
Kotkaniemessä apilanurmiseoksella tehdyn typpiporraskokeessa typpilannoituksen nosto 75 kg N/ha → 100 kg N/ha lisäsi nurmisatoa noin 900 kg ka/ha. Samalla myös nurmirehun laatu parani ja NDF-kuitupitoisuus nousi 482 → 531 g/kg ka.
Apilapitoisten nurmien ensimmäisen sadon lannoitukseen suositellaan YaraMila-lannoitteena 100 kg N/ha, mikä varmistaa suuren ja laadukkaan nurmisadon.
Apilan osuuden arviointi vaikeaa
Typpilannoituksen vähentäminen apilanurmien lannoituksessa perustuu apilan osuuteen kasvustossa sekä tilalla asetettuun säilörehun apilapitoisuuden tavoitteeseen.
Suositus on, että typpilannoitusta voidaan vähentää yksi kg N/ yksi % apilaa kasvustossa. Typen vähentäminen tehdään vasta toisen ja kolmannen sadon lannoituksessa. Typpilannoituksen vähentäminen parantaa apilan kilpailukykyä ja apilapitoisuus nousee etenkin kuivuudessa helposti 60-80%:iin.
Erilaisen kasvutapansa vuoksi arvioidaan apilan osuus nurmikasvustossa yleensä noin kaksi kertaa liian korkeaksi. Kotkaniemessä arvioitiin apilapitoisuudeksi silmämääräisesti 40 %, kun punnittu apilamäärä sadossa oli todellisuudessa 17 %:ia.
Mervi Seppänen
YaraSuomi Oy