Suuresta ykkössadosta ankaraan kuivuuteen – mitä neuvoksi?

Pyöröpaali pellolla, taustalla sininen taivas

Jokainen kasvukausi tuo mukanaan uudenlaisia kysymyksiä ja pohdinnan paikkoja nurmiviljelyssä. Tänä vuonna ensimmäinen nurmisato oli ennätyssuuri, mutta sadonkorjuuta seurannut pitkä kuivuus ja hellejakso johti monin paikoin toisen nurmisadon lähes täydelliseen menetykseen. Sateita on jonkin verran saatu, mutta maa on edelleen kuivaa ja hidastaa kasvua. Mitä neuvoksi kuivuudesta kärsiville nurmille ja mitä tapahtui toisen sadon lannoitukseen käytetyille ravinteille? Onko vielä jotakin tehtävissä kolmannen sadon kasvun varmistamiseksi?

YaraVita Biotrac varmistamaan niiton jälkeisen kasvuunlähdön

YaraVita BIOTRAC on nestemäinen biostimulantti, joka parantaa viljelykasvien kuivuuden kestävyyttä ja varmistaa sadonmuodostuksen stressaavissa oloissa. Nurmilla niiton jälkeinen YaraVita BIOTRAC-käsittely (3 L/ha) on kokeissa nopeuttanut kasvuunlähtöä ja tuottanut toiselle nurmisadolle 540 kg ka/ha sadonlisän. YaraVita BIOTRAC-käsittely tehdään niiton jälkeen, kun kasvuunlähtö on alkanut.

Kuiva maa hidastaa vielä kolmannen nurmisadon kasvuunlähtöä. YaraVita BIOTRAC-käsittely kannattaa tehdä hyville, kuivuudesta kärsiville nurmilohkoilla myös kolmannelle nurmisadolle.

Biostimulanttituloksia nurmilla:

 

Toisen sadon lannoitteiden kohtalo?

Laajoilla alueilla toinen nurmisato jäi erittäin pieneksi tai nurmilohkoille jouduttiin tekemään hoitoniitto, joka aktivoi kolmannen sadon kasvun. Ymmärrettävästi koetuloksia näin erikoisista oloista ei ole vielä käytettävissä, mutta Hankkijan Kasvuohjelman nurmikokeissa ja Yaran lukuisilla kumppanuustiloilla toteutetaan koetoimintaa, joka tulee vastaamaan myös näihin kysymyksiin. Tänä vuonna Yaralla on nurmikokeita yli 60 koepaikalla yhteensä yli 100 nurmilohkolla ja pääset Yaran asiakkaana hyödyntämään näiden tilatasolla tehtyjen kokeiden tuloksia.
Yaran lannoiterakeen liukenemiseen riittää yökosteus, jonka jälkeen ravinteet ovat vapautuneet nurmen käyttöön. Lähtökohtaisesti toiselle sadolle annetut ravinteet ovat kuivissa maassa säilyneet hyvin. Ne ovat osin sitoutuneet juurimassaan tai maan orgaaniseen aineeseen. Kolmannen sadon lannoituksella varmistetaan liukoisten ravinteiden saatavuus, mikä tukee kasvuunlähtöä.
Hankkijan kasvuohjelman kokeissa sekä Yaran pilottitiloilta on mitattu nurmisadon määrän lisäksi ravinnetaseita. Taseet voivat olla positiivisia eli ravinteita on jäänyt käyttämättä esimerkiksi ensimmäiselle sadolle, mutta toisen sadon taseet ovat vastaavasti negatiivisia eli nurmikasvusto on hyödyntänyt aiemmin lisättyjä ravinteita.


Mervi Seppänen
Kehityspäällikkö, nurmet
Yara Suomi Oy

Liittyvät tuotteet