Kahukärpäset tarkkailuun syysviljalohkoilla

Aikaisin tehty kylvö ja lämpimät säät altistavat syysviljan kahukärpäselle. Niiden tarkkailu tulee aloittaa heti kylvön jälkeen, mikä onnistuu kelta-ansoja käyttämällä. Kahukärpänen on pieni musta hyönteinen ja se on noin 3 mm pitkä.

Tuhot aiheuttaa kärpäsen toukka, joka syö kasvin kasvupisteen. Oireena on, että nuorin lehti kuivuu, kun sen tyvi pureman vuoksi katkeaa. Vioitus johtaa kasvin tuhoutumiseen. Toukka pystyy pureutumaan vain 1-4 -lehtivaiheessa olevaan oraaseen. Suuremmaksi ehtineeseen oraaseen se ei enää pysty. Aikuisen kärpäsen lento ja muninta edellyttävät +14 °C. Yleensä tuho alkaa pellon reunoista, joihin kärpäset tulevat ojan pientareilta.

Torjunta kohdistetaan aikuisiin lentäviin kärpäsiin, jotta ne eivät munisi kasvien tyviin. Torjuntapäätöksen tekoon kannattaa käyttää puolikkaita A4:n kokoisia kelta-ansoja, joita asetetaan 1 kpl/5 ha. Torjunnan kynnysarvo on, kun ansaan tarttuu 5 kärpästä vuorokauden kuluessa.

Torjunnan ajankohta on syysviljan 1-2– lehtiasteella ja sopiva valmiste on Karate Zeon. Käyttömäärä on 0,075 – 0,1 l/ha. Karate Zeon paitsi tuhoaa aikuiset kärpäset, se myös jättää kasvin pintaan pitkäaikaissuojan, mitä kärpänen karttaa.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.


Teksti: Arto Markkula
Syngenta

Kahukärpäsen aiheuttama vioitus syysviljan oraassa.
Kahukärpäsen aiheuttama vioitus syysviljan oraassa.
Kuvassa vertailussa Karate Zeonilla käsitelty ruis ja kahukärpäsvioittunut ruis keväällä. Kuvassa myös kahukärpäsiä ja kaskaita kärpäspaperissa.