Agreenan hiilisertifikaatit – ota sinulle kuuluva tuotto hiilensidontatoimista

Agreena on tanskalainen yritys, jonka maailman johtavin peltoviljelyn hiilensidontaa arvioiva ohjelma muodostaa viljelytoimenpiteiden perusteella hiilisertifikaatteja. Ohjelma hyödyntää mm. satelliittidataa muutoksen todentamisessa ja ohjelmaa auditoi ulkopuolinen taho (DNV). Ohjelman avulla maanviljelijät tekevät muutoksia peltoviljelyyn, kohti uudistavaa maataloutta ja parantavat maan kasvukuntoa. He saavat muutoksesta lisätuloa sertifikaateista.

Agreena Carbon -hiilisertifikaattiohjelma lanseerattiin Suomessa ennen joulua 2022, kiinnostus on ollut korkea. Paljon viljelijöitä on ilmoittautunut mukaan ja sopimuksiakin on tehty. Koska kysymyksiä on tullut reilusti, niin avataanpa vielä hieman, mistä on kyse.

Agreena Carbon -ohjelma tulouttaa tuottoa hiilensidonnan muutoksesta suhteessa aikaisempaan, eli kyseessä ei ole hiilijalanjälkilaskuri. Tulevat muutostoimet peltolohkoilla tuovat lisää hiilensidontaa ja tästä ohjelma tulouttaa hiilisertifikaatteja.

Agreena hiilisertifikaatit

Mitä tehdään

• Ilmoittaudu mukaan, saat arvion mahdollisista tuloista ja paluuviestinä kirjautumisohjeet Agreenan alustalle.
• Kirjauduttuasi Agreenan alustalle siirrä sinne peltolohkosi paikkatietona. Ne voidaan siirtää helposti tiedosto-siirtona viljelysuunnitteluohjelmasta. Saat tähän ohjeet sähköisesti.
• Seuraavaksi täytetään lohkoille perustiedot ja viljelyhistoriatiedot. Ne voidaan syöttää lohkokohtaisesti tai Excelissä jos lohkoja on paljon, tällöin tietoja on helppo kopioida lohkolta toiselle. Näistä tiedoista muodostuu perustaso, johon muutosta jatkossa verrataan.
• Seuraavaksi tehdään viljelystrategia kesälle 2023 ja saat tarkemman arvion hiilisertifikaattituloistasi. Täyttämäsi tiedot lähetetään Agreenalle tarkastukseen. Agreenalla on esim. satelliittidataa menneiltä vuosilta, joilla näitä tietoja varmistetaan.
• Tarkastuksen jälkeen saat sopimuksen ja päätät, sitoudutko ohjelmaan ja, jos sitoudut, niin mitkä lohkot sitoutat.
• Sadonkorjuun jälkeen järjestelmään tallennetaan tehdyt toimet ja saatu sato. Hiilisertifikaattien vuosittainen määrä selviää.
• Agreena myöntää sertifikaatit vuosittain/satokausittain ja pystyt seuraamaan alustalta tilannetta. Sertifikaatit ovat markkinoiden korkealuokkaisimpien standardien mukaisia ja kysyntää on lisääntyvästi. Moni yritys näkee nimenomaan peltoviljelyn kautta vaikuttamisen hiilensidontaan hyvänä toimintamallina.
• Päätät itse, mitä teet sertifikaateille, esim. annatko Agreenalle niistä myyntitoimeksiannon, myytkö ne itse jonnekin muualle joko sadon mukana tai erikseen, kompensoitko oman tilan päästöjä tms. Ostaja pystyy lohkoketju-teknologian avulla jäljittämään sertifikaatit, joka antaa uskottavan toimintamallin ja tämän myötä arvoa sertifikaatille.

Mitkä ovat tärkeimpiä viljelytoimenpiteiden muutoksia, joista hiilisertifikaatteja muodostuu?

• Muokkauksen vähentäminen, esim. siirtyminen kynnöstä kevytmuokkaukseen tai kevytmuokkauksesta suorakylvöön.
• Kerääjä- tai aluskasvien lisäys viljelykiertoon. Kasvipeitteisyyden lisääntyminen on tärkeä asia ja tähän kannattaa panostaa ja ottaa tuotto kotiin.
• Orgaanisten lannoitteiden käyttö. Esimerkiksi lannan käyttö.
• Kasvijätteen käsittely. Olkien poltto ei ole sallittua.

Agreena viljelijä

Uudistavasta maataloudesta puhutaan joka sektorilla. Toimia myös konkretisoituu pelloilla, ja tällä hetkellä monella tilalla pohditaan esim. kerääjä- tai aluskasvien lisäämistä. Huomioi, että jokainen tekemäsi muutos vaikuttaa suoraan hiilensidontaan ja siitä muutoksesta on ilman muuta otettava jokainen ansaittu euro kotiin. Ole yhteydessä Hankkijaan tai Agreenaan, kerromme lisää mahdollisuuksista ja arvioiduista tuotoista.

Teksti: Tarmo Kajander, Hankkija Oy