Viljapörssit tutuiksi – viljajohdannaisten rooli viljakaupassa
Viime Kasvun Osaaja -lehdessä kirjoitimme markkinaehtoisesta päivittäisestä ostohinnoittelustamme. Tämä artikkeli käsittelee viljan johdannaisia ja viljapörssejä, jotka ovat olennainen osa hinnanmuodostusta.
Viljajohdannaiset ovat rahoitusinstrumentteja, joiden arvo perustuu johdannaiselle määrätyn kohde-etuuden, kuten tietynlaatuisen myllyvehnän arvoon. Meille tärkeimpiä johdannaisia, eli myllyvehnäfutuureja ja -optioita, hallinnoi Euronextpörssi (ennen yritysfuusiota ja arkikielessä MATIF). Kokonaisuutena tämän johdannaispörssin kehitys kuvastaa Euroopan viljamarkkinoiden tapahtumia.
Johdannaispörssien hyödyt markkinoille
Ensimmäisistä raaka-aineiden futuurisopimuksista on historiassa merkintöjä jo ennen ajanlaskumme alkua. Tuottajien, kauppiaiden ja ostajien tarve hintojen ennakoimiseksi sai aikaan kaupankäyntiä tuleviin ajankohtiin ja synnytti futuurikaupankäyntimallin. Nykyajan kehittyneet johdannaispörssit tarjoavat monilla eri aloilla tärkeitä toimintoja, kuten:
1. Hinnanmuodostus
Markkinatoimijoiden on vaivatonta löytää kauppatavaralleen ajantasainen markkinahinta.
2. Hintariskien hallinta
Pörssin kautta ostajat ja myyjät löytävät vastapuolen tehokkaasti, kun haluavat suojautua markkinamuutoksilta.
3. Hintavakaus ja likviditeetti
Keskitetty kaupankäyntipaikka tuo laajan joukon ostajia ja myyjiä yhteen, jolloin kysyntä ja tarjonta ovat määrällisesti suuria ja sen myötä hinnat vakaampia
Myllyvehnäfutuurin laatumääritelmä
- Sakoluku: min. 220
- Valkuainen kuiva-aineesta: min. 11 %
- Hehtolitrapaino: min. 76 kg
- Kosteus: max. 15 %
- Rikkoutuneet jyvät: max. 4 %
- Roskat: max. 2 %
Euronextin myllyvehnäfutuurin laatumääritelmä (lähde: Euronext).
Hinnanmuodostus markkinoiden mukaan
On myös todettava, että fyysisessä viljakaupassa syntyy useita varjomarkkinoita, joille futuurisopimukset eivät sellaisenaan anna riittävää rakennetta. Laatuhinnoittelumme on keino mukautua näihin eroavaisuuksiin. Esimerkiksi korkeamman laadun myllyvehnästä maksetaan markkinoilla korkeampaa hintaa, toisaalta rehuvehnästä maksetaan futuureja alhaisempaa hintaa. Tällöinkin vertailuhintana käytetään futuurimarkkinaa. Koska rehuvehnän hinta johdetaan futuureista, on luontaista tehdä sama muille rehuviljoille, joiden käyttökohde ja -markkina on sama.
Suomalainen viljelijä on osa tätä kansainvälistä markkinaa tahtomattaankin. Kotimaassa tehdyt viljakaupat johtavat mitä todennäköisimmin vastaavaan tapahtumaan johdannaismarkkinoilla, kun viljakauppias suojaa hintariskiään. Päivittäisellä ostohinnoittelulla tarjoamme sadollesi ajantasaisen kanavan markkinoille. Myös markkinoiden seuraaminen on helppoa, sillä löydät keskeiset futuuripörssit suoraan Hankkijan verkkosivuilta.
Teksti: ANTTI AHOLA, Hankkija Oy