Mietteitä kylvöihin valmistauduttaessa
Tätä kirjoitettaessa eletään Ukrainassa kuudennen sotapäivän iltaa Venäjän hyökätessä entistä voimakkaammin. Sota on suistanut koko maailman uuteen tilanteeseen. Ajatukset ovat meillä kaikilla vahvasti Ukrainan kansan kohtalossa.
Monilla suomalaisilla maatiloilla tilanne koskettaa erittäin läheltä ja henkilökohtaisesti tuttujen pitkäaikaisten työtekijöiden sekä tuttavien kautta. Kerta kaikkiaan kammottava tilanne ja onkin lähes absurdia kirjoittaa ajatuksia vilja- ja raaka-ainemarkkinoista tässä tilanteessa, kun katseet ovat aivan eri luokan tragediassa. Apua tarvitaan ja onneksi Suomikin on tilanteeseen reagoinut.
Viikkoja kevätkylvöihin voi jo sormilla laskea. Kotimaassa kevätkylvöihin valmistaudutaan sekavissa tunnelmissa. Viljamarkkinat ovat myös uudessa tilanteessa ja jopa paniikissa. Ukraina, Venäjä sekä Mustanmeren alue ovat suurimpia viljan viejiä maailmanmarkkinoille. Esimerkiksi Ukraina on maailman toiseksi suurin ohran viejä, vehnässä kolmas ja samoin rapsissa. Auringonkukan ja sen tuotteiden kaupassa maa on maailman kärkeä. Nyt vienti alueelta on täysin poikki, markkinat ovat reagoineet erittäin voimakkaalla nousulla tilanteeseen. Alueen tarjonnan pienentyessä ja tilanteen pitkittyessä ennakoidaan kysynnän kohdistuvan muualle. Täysin avoimia kysymyksiä on paljon: miten sota etenee ja milloin se päättyy, saadaanko alueen syysviljojen lannoitukset ja kevätkylvöt tehtyä, miten pahoin Ukrainan viljalogistiikka sodasta on kärsinyt ja niin edelleen. Venäjän pyrkimykset maan valloituksessa ja myös viljan maailmankaupan kontrolloinnissa tätä kautta askarruttaa vilja- ja raaka-ainealan ihmisiä kautta maailman. Mitään vastauksia ei nyt ole olemassa näihin kysymyksiin. Ainoastaan se on varmaa, että edessämme on ennen näkemätön ajanjakso, jota on mahdoton ennustaa.
Korkeammista kustannuksista ajatukset eteenpäin
Ensinnäkin maataloustuotteiden kuluttajahinnat on saatava nousuun, jotta tilanne ketjun alussa korjaantuu. Maatilojen kannattavuusongelmat ovat vakava tosiasia kustannusten noustessa kaikissa tuotantosuunnissa. Markkinoilla on nyt näytön paikka, jotta kannattavuus sekä tuotannon jatkuvuus voidaan turvata, koska näyttää siltä, että viljan ja raaka-aineiden hinnat nousevat edelleen voimakkaasti. Nyt pienet liikkeet eivät riitä. Monella tilalla jatko on vaarassa, jos nopeita toimia ei saada aikaan.
Näiden sodan alkupäivien aikana ovat viljan markkinahinnat nousseet noin 25 % ja myös tulevan sadon 2022 noteerauksissa on nousua noin 20 %. Vehnäfutuurien hinta Matif-pörssissä on ylittänyt jo vuoden 2007 tasot ja on historian korkein. ”Sotamarkkinat” hinnoittelevat tarjonnan laskun uhkaa ja samalla pyytävät tuotantoa lisää tulevallekin satokaudelle. Tulevan sadon hinnat ovat vahvassa nousussa. Tuotannon lisäämiselle tuntuu olevan kysyntää tässä vakavassa tilanteessa, kunhan se on kannattavaa tehdä. Todennäköisesti lähiajan markkina on valmis tästä myös maksamaan varmistaakseen saatavuutta.
Suomessa saanemme tehdä kevätkylvöt sentään rauhan ajan olosuhteissa, laittaa rauhassa ammattitaito peliin ja tuottaa hyvä sato, jolla näyttää olevan kysyntää. Tulevan kauden termiinihinnat ovat nousussa ja osalle satoarviota on nyt syytä tarkasti laskea hinta, jolla korkeiden tuotantopanosten oston kustannusten jälkeen hinta kiinnitys on järkevää. Heikko 2021 sato tyhjentää vanhan sadon varastot Suomessa. Kotimaassa on näkyvissä vahva viljan, valkuais- ja öljykasvien kysyntä. Nyt nähty tilanne, tarjonnan vaarantuminen sekä markkinakysynnän tuki auttanee ylläpitämään korkeampaa hinta tasoa myös viennissä tulevalla kaudella. Markkinoita kannattaa aina hyödyntää ja kysyntään vastata, jos siihen pystyy.